Pretraga

[Najteži kolegiji u Hrvatskoj] Studenti PMF-a muku muče s Kvantnom kemijom: Pročitajte zašto je toliko teška

A- A+

Rubriku o najtežim kolegijima nastavljamo na zagrebačkom PMF-u. Ovoga smo puta porazgovarali s bivšim i sadašnjim studentima kemije, a oni su nam otkrili kako, sada već tradicionalno, generacije njihovih kolega muku posebno muče s jednim kolegijem. Radi se o Kvantnoj kemiji, predmetu za koji, osim što je preopširan, kažu i da traži dosta predznanja matematike.

Zagrebački PMF
Foto: Ivan Klindić | www.ivanklindic.info

Ipak, studenti i studentice s kojima smo razgovarali imaju različite dojmove o Kvantnoj kemiji. Neki su s njome muku mučili, a nekima je promijenila život nabolje. No, bilo kako bilo, jedna stvar je sigurna – brojnim se diplomantima kemije na samu pomisao spomenutog kolegija diže kosa na glavi.

‘Težak je jer je preopširan, a traži se i predznanje matematike’

Naša prva sugovornica studentica je diplomskog studija kemije na PMF-u. Još uvijek nije položila Kvantnu kemiju pa nas je zamolila da ne otkrivamo njen identitet. Za kolegij kaže da je pretežak u prvom redu zbog opširnosti gradiva koje pokriva.

Izdvojeni članak

[Najteži kolegiji u Hrvatskoj] Studenti FSB-a se muče s Elementima konstrukcije

– Kvantna kemija je težak kolegij jer je preopsežan. Dodatna stvar je i što zahtijeva predznanje matematike pa studenti koji nemaju dobru matematičku podlogu moraju i na tome dosta raditi. Za položiti ispit primarno je pozorno pratiti predavanja i seminare, a onda, naravno, uči se i iz knjige, odnosno knjiga, ovisno o tome koliko toga ti je bilo jasno na samim predavanjima, kaže nam.

Ističe i kako joj se čini da prolaznost nije visoka, no tu je dosta bitno napomenuti, dodaje, da mnogi studenti uopće ne izlaze na ispit u prvih nekoliko rokova.

‘Kvantna kemija je najbolja stvar koja mi se dogodila’

Naša druga sugovornica, sada već doktorica znanosti, prisjeća se studentskih dana i Kvantne kemije – uglavnom, s osmijehom na licu. Za razliku od većine njenih kolega, u ovome se kolegiju baš pronašla i, premda shvaća njegovu težinu, ona nije imala previše problema s polaganjem.

– Meni je to bio najdraži kolegij od svih, tad sam shvatila koliko mi toga fali i to me pretvorilo u osobu koja sam danas. To je najbolja stvar koja mi se dogodila, priča nam.

Svjesna je, kaže, da većina njenih kolega, kako bivših tako i sadašnjih studenata, to mišljenje ne dijeli. Kolegij je objektivno težak te sama priznaje kako je cijeli semestar učila da bi na kraju dobila visoku ocjenu.

– Koliko ja znam i čujem, ekipi je to najteži kolegij. Većina ih smatra da je kolegij i preopširan, a ne nosi puno ECTS bodova. Dala sam ispit na prvom roku s izuzetno dobrom ocjenom. Ruku na srce, cijeli sam semestar redovno učila, međutim, to mi je bilo zadovoljstvo jer sam se tu pronašla. Nekako me taj kolegij oblikovao i potaknuo da upišem doktorat, zadovoljno nam govori.

Na kraju dana problem identificira u rupama u predznanju. Kako bi shvatili Kvantnu kemiju, navodi, potrebno je poznavati i razumjeti matematiku. Onaj tko ima više rupa, ima i više posla te mu je na koncu i teže položiti sam kolegij.

Prolaznost nije tako niska

Osim sa studentima, porazgovarali smo i s Nađom Došlić i Tomicom Hrenarom, profesorima koji su nositelji Kvantne kemije posljednjih osam godina. Ustupili su nam statistiku prolaznosti za prošlu i pretprošlu akademsku godinu. U akademskoj godini 2016./2017. prolaznost je bila 83%, a u prošloj godini 36%.

Ovdje svakako valja napomenuti da je prošle godine tek polovina studenata iskoristila svoje pravo da izađu na ispit unutar sedam ispitnih rokova koji su im bili dostupni te akademske godine. Kada bismo gledali prolaznost studenata koji su u prošloj godini izašli na ispit, iznosila bi 72%.

Dodatno su nam i prokomentirali što misle o navodima studenata kako je upravo Kvantna kemija jedan od najtežih kolegija. Radi se o dosta matematički zahtjevnom kolegiju, napominju, za koji je potrebna doza apstraktnog mišljenja.

– Kolegij se bavi elementarnom primjenom kvantne mehanike na kemijske probleme i po sadržaju je sličan ekvivalentnim kolegijima na drugim sveučilištima. Je li neki kolegij težak ili ne, ovisi o subjektivnom dojmu pojedinih studenata i nastavnika. Kako je to obavezan kolegij unutar grane Fizikalna kemija na Diplomskom studiju kemije, a studentima su osim predavanja i seminara dodatno dostupne i konzultacije s nastavnicima ili asistentima u dogovoreno vrijeme, kažu nam.

Zaključno ističu i kako se studenti, koji su Kvantnu kemiju položili ove, ali i prethodnih godina, danas uspješno zapošljavaju u Hrvatskoj i inozemstvu na raznim kompetitivnim radnim mjestima.

O najtežim kolegijima na ostalim fakultetima više pročitajte ovdje.


*Napomena: Riječ studentica u ovom se tekstu koristi u rodno neutralnom značenju te može označavati pripadnike muškog i ženskog spola.

pmf_Klindic_Ivan.jpg
Share via
Copy link
Powered by Social Snap