Za najveće kreativce: Osijek dobiva studij koji u Hrvatskoj nije postojao, a obožavat će ga ljubitelji stripa

Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, pri Odsjeku za likovnu umjetnost pokrenut je diplomski studij jedinstven u Hrvatskoj – studij Ilustracije. Najavljen je još 2014., ali kako su tada kazali s osječke Akademije, na studiju se radilo puno prije toga. Dobra vijest za sve kreativce jest da studij s izvođenjem kreće već ove godine.

Umjetnička akademija u Osijeku; foto: www.uaos.unios.hr

Jedinstven u Hrvatskoj, a rijedak i u širokom okruženju – tako je Umjetnička akademija u Osijeku opisala novi diplomski studij Ilustracija, pokrenut ove jeseni. Studij će karakterizirati jaka sekcija stripa, a razvijen je i oblikovan na temelju iskustava niza srodnih izbornih kolegija s nekolicine naših i inozemnih akademija.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr
Osniva se Sveučilište VERN: Od ove jeseni uvode Poslovnu ekonomiju, a u planu su još 3 preddiplomska studija

– Društvena zajednica, njen gospodarski i poduzetnički segment, kao i civilno društvo, imaju stalnu potrebu za oblikovanjem vizualnih sadržaja, bilo da se radi o oblikovanju pojedinih proizvoda i njihovoj opremi ili promidžbenim i srodnim materijalima vizualnog komuniciranja putem različitih medija. U tom vrlo širokom prostoru ilustracija u užem smislu kao i njene brojne vrste i aplikacije, primijenjene u dizajnu i vizualnom komuniciranju, nalazi vrlo široko polje primjene; njena je uloga nezaobilazna. Diplomski sveučilišni studij ilustracija osigurao bi kadar koji bi kvalitetno i profesionalno odgovorio na spomenute potrebe te bitno podigao kvalitetu vizualnog komuniciranja. Diplomski sveučilišni studij Ilustracija povezan je s temeljnim i modernim vještinama i strukom na način da studente priprema za realiziranje sinteze između likovnosti i izvedbenih umjetnosti, odnosno između kvalitetne tehničke izrade i kreativnog rješenja, čiji asocijativni obzor odgovara izazovu postmodernističke poetike poigravanja citatima, klišeima i slojevitim semantičkim oblikovanjima, stoji u opisu studija.

Objavljeni natječaji za upis na diplomske studije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Na ovaj će se studij moći upisati osobe sa završenim sveučilišnim preddiplomskim studijem Likovne kulture Umjetničke akademije u Osijeku te sve ostale osobe sa završenim istovjetnim ili srodnim sveučilišnim preddiplomskim studijem drugih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Arhitektonski fakultet, Učiteljski fakultet i sl.) ili inozemstvu, kao i osobe kojima je preostalo najviše 20 ECTS bodova do završetka preddiplomskog studija. Završetkom studija stječe se titula magistar ilustracije (mag.art.).

– Studenti Diplomskog sveučilišnog studija Ilustracije bit će osposobljeni za samostalan profesionalan angažman u oblikovanju raznorodnih ilustracija te za njihovo apliciranje u različitim medijima. Moći će preuzimati tržišne zadatke, voditi ih kroz sve segmente realizacije te suvereno kreirati adekvatna rješenja na temelju stečenih znanja, vještina i iskustava, primjenjujući visoke i precizne kriterije kvalitete. Bit će osposobljeni i za timski rad u složenim i posebno zahtjevnim projektima pojedinih medija u čijem razvoju ilustracija predstavlja samo jedan određeni segment, navedeno je u opisu studija.

Oni koji ondje požele studirati najprije moraju položiti razredbeni ispit koji se sastoji od tri koraka: razlikovnog ispita, pregleda mape radova te razgovora s ispitnim povjerenstvom. Više u ovom kreativnom studiju saznajte u zanimljivoj i šarolikoj brošuri u nastavku.

Odgovori