Pretraga

Najvrjedniji Oskar na svijetu otišao u ruke zagrebačkog studenta psihologije

A- A+

Osmu je godinu zaredom na području grada Zagreba organizirana dodjela nagrade za Volonterski Oskar. Cilj je nagraditi one koji kroz svoje djelovanje pružaju nesebičnu pomoć drugima. Ove godine Oskara je osvojio 27-godišnji student psihologije Matej Ilić Buljan, koji nam je otkrio kako je to volontirati na čak sva mjesta i zašto to čini.

Privatna fotografija Mateja Ilića Buljana

Oni rade, ali za to nisu plaćeni. Jedina nagrada im je osmjeh na licima ljudi kojima pomažu. Pogađate, radi se o volonterima. Da njihov rad nije nezapažen, pokazuje Volonterski Oskar, koji se najboljim volonterima u Zagrebu dodjeljuje već osmu godinu za redom. Najboljim volonterom 2016. proglašen je zagrebački student psihologije Matej Ilić Buljan, koji je volontirati krenuo 2013. godine.

Izdvojeni članak

Ovo je najmlađa kandidatkinja za Volonterski Oskar

Volontira na dva mjesta, ali je ipak ostao iznenađen osvojenom nagradom

Prva volonterska ‘postaja’ bio mu je Hrabri telefon, gdje volontira i danas. Kaže, otkada je upisao studij psihologije želio je na neki način pomoći ljudima oko sebe i biti dio pokreta koji nadilazi jednu osobu, pokreta koji predstavlja ljubav prema drugima i koji onima koji prolaze kroz teške trenutke pruža podršku i nadu. Ipak, bilo ga je strah te velike odgovornosti koju volonterstvo sa sobom nosi, ali ga je djevojka Ivana uspjela nagovoriti da se zajedno prijave. Kroz sve ove godine, tvrdi Matej, rasla je i njegova motivacija, te je shvatio da mu je pružanje podrške putem Hrabrog telefona i uveseljavanje osoba koje zovu veliko zadovoljstvo što je i razlog zašto na svaku smjenu dolazi s osmjehom. 

Danas, osim na Hrabrom telefonu na savjetodavnoj liniji, volontira i u dječjem domu A.G.Matoš u sklopu programa Zagrlimo s(v)e gdje s kolegom Dominikom radi na osnaživanju djece koja su u ranijem djetinjstvu proživjela teška iskustva. Osim zadovoljstva kaže, ovo je i odličan način prikupljanja iskustva u struci. U finalu su s njim bile i Martina Hodinj te Mirjana Jergović, međutim, pobijedio je on. Nagradu za životno djelo osvojila je Marija Fulgosi. 

– Kada sam saznao da sam osvojio Oskara bilo je jako puno osjećaja, od iznenađenja, sreće do potpune zbunjenosti time što se dogodilo. Nemam osjećaj da sam ga ja zaslužio više od Martine, Marijane ili bilo koga od ostalih volontera koji su bili nominirani. Svi volontiramo da na neki način pomognemo ljudima oko sebe i damo svoj doprinos zajednici. Iako je ogromno priznanje, Oskar je za mene način promoviranja volontiranja i iznimnih ljudi, poput Marije Fulgosi, koji nesebično daju dio sebe drugima, rekao nam je Matej.

Privatna fotografija Mateja Ilića Buljana

Mladi imaju razvijenu svijest o volontiranju 

Iako nije plaćeno financijskim sredstvima, Matej smatra kako se volontiranje itekako isplati jer je osjećaj pomoći nekome jednostavno neprocjenjiv.

– Uostalom, na Hrabrom telefonu je uvijek netko tu za mene, kao što sam ja tu za druge, a svaki problem je manji kad se podijeli, Matejeve su riječi. 

Nerijetko se mlade okrivljuje kako su nedovoljno društveno aktivni, ali Matej je mišljenja je kako ta populacija zapravo ima dosta dobro razvijenu svijest o volontiranju. No, razvoj te svijesti po njemu se može dodatno poticati.

– Drago mi je da postoje udruge poput Volonterskog centra Zagreb koje promiču volontiranje i trude se potaknuti mlade da naprave taj korak prema pomoći zajednici. Mislim da postoji puno razloga za uključivanje u volonterstvo, poput rada na sebi, stjecanja iskustva u svojoj struci, upoznavanja kolega i kolegica i stjecanja prijateljstava te naravno pružanja pomoći onima kojima je potrebna. Mislim da je uz te razloge, glavni razlog za volontiranje osjećaj kojeg ono izaziva, a to je zadovoljstvo i sreća, objašnjava Matej. 

Kod njega je ta svijest razvijena jako dobro, ali kaže, puno mu je u volontiranju na Hrabrom telefonu u pomogao i studij psihologije.

 – Od početka fakulteta naši profesori i profesorice nas pripremaju za rad s ljudima i nastoje nam približiti razne aspekte ljudskih života. Također, fakultet mi je omogućio stjecanje vještina poput aktivnog slušanja, znanja iz kliničke psihologije i savjetovanja koja svaki puta kada sam na smjeni na Hrabrom primjenjujem i na tome sam neizmjerno zahvalan, zaključuje Matej.

Privatna fotografija Mateja Ilića Buljana

Najvrjedniji Oskar na svijetu otišao u ruke zagrebačkog studenta psihologije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap