Pretraga

Nakon 4 godine pauze vraća se Kampusijada, veliko sportsko natjecanje studenata: Ovo su detalji

A- A+

Nakon četiri godine pauze, vraća se Kampusijada. Ovo sportsko, ali zabavno natjecanje studenata vraća nam nogomet, košarku, kartaški turnir, beerpong i mnoge druge aktivnosti. Bit će i glazbeni program, a prijave za volontere već su otvorene.

Kampusijada 2017.|foto: Duje Kovačević

Kampusijada 2017.
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Sve je krenulo davne 2009. godine, kada je zagrebački studentski centar na Kampusu Borongaj organizirao događaj Tjedan kampusa. No, s tim su prestali nakon par godina pa su studenti fakulteta na borongajskom kampusu uzeli stvar u svoje ruke. Od tada je ovaj događaj poznat po nazivu Kampusijada i osim što je zabavno te sportsko natjecanje, događaj je to koji zagrebačkim studentima nagovještava kraj ljetnog semestra.

Nakon četiri godine pauze…

Posljednja se Kampusijada održala 2017. godine, a nakon četverogodišnje pauze studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti te Fakulteta hrvatskih studija ponovno su udružili snage i ovaj kultni sportski događaj vratili na borongajski kampus. Održat će se od 1. do 3. lipnja na borongajskom kampusu.

– Jako smo uzbuđeni povodom ponovnog pokretanja Kampusijade! Posljednja manifestacija održana je 2017., kada joj nitko od nas, trenutnih organizatora, nije imao prilike svjedočiti. Zbog toga je to uistinu velik izazov za nas, ali radujemo se što možemo novim generacijama studenata omogućiti sudjelovanje na Kampusijadi, posebice nakon cijele situacije s Covidom-19, koja je imala specifičan utisak na kolektivno studentsko iskustvo, rekla nam je Lucia Šiško ispred Organizacijskog odbora Kampusijade.

Studenti će na ovogodišnjoj Kampusijadi imati priliku zaigrati nogomet, košarku, graničara, odbojku te stolni nogomet i stolni tenis. Uz sport, nudit će se i druge aktivnosti, kao što su kartaški turnir – briškula, trešeta, bela – kviz, šah i beerpong, a sve će začiniti i glazbenim programom.

Ove godine bit će organizirana prva pomoć

Za sada je, kaže nam Lucia, teško procijeniti dolaznost posebice uzmemo li u obzir i druge događaje za studente koji su se naglo pokrenuli nakon ukidanja mjera. Kako nam kaže, studenti iz organizacije misle da mogu računati na brojke slične posljednjoj održanoj Kampusijadi prije pet godina kada je, uključujući volontere, sudionike te djelatnike faksa bilo između 1.000 i 1.500 posjetitelja. Pitamo ju i hoćemo li imati prilike vidjeti neka poznata lica, kao prijašnjih godina Janicu Kostelić, no kako nam kaže Lucia, to neka bude iznenađenje za studente.

Na posljednjoj Kampusijadi, onoj održanoj 2017. dogodila se nezgoda. Jedan je student slomio ruku, a tadašnja studentska organizacija ovog sportskog događanja nije predvidjela nikakav oblik prve pomoći pa je nastala malo dramatična situacija. Do ozlijeđenog je dečka prvo motociklom došao bolničar kako bi mu imobilizirao ruku, a onda i kola hitne pomoći. Pitamo ovogodišnje organizatore jesu li već dogovorili neki oblik liječničke ili prve pomoći.

– Od prijašnjih smo organizatora dobili tu informaciju te smo ozbiljno shvatili mogućnost ozljeda na ovakvim događanjima te značajnost brze reakcije u istima. Kontaktirali smo Crveni Križ te će nekoliko njihovih volontera biti nazočno za vrijeme cijelog događaja, a bit će zaduženi za pružanje prve pomoći u slučaju manjih ozljeda. Također imamo u planu obavijestiti najbliže bolnice o događaju kako bi se što prije moglo reagirati u slučaju ozbiljnije ozljede, pojasnila nam je Lucia.

Organizatori su na društvenim mrežama uputili poziv za volontere. Svatko tko želi volontirati prva tri dana u lipnju na ovom sportskom događaju svoju prijavu mora poslati najkasnije do nedjelje 22. svibnja.

Copy link
Powered by Social Snap