Pretraga

Nakon 55 godina na FER-u, omiljeni profesor održao zadnji sat: Prisjetio se studentskih dana i bivših generacija

A- A+

Ljubo Marangunić FER je, tadašnji ETF, upisao još 1960. Sedam godina kasnije tamo je počeo predavati, a svoje posljednje je predavanje održao prije nekoliko dana. Nakon punih 55 godina otišao je s fakulteta, a za srednja.hr se, tom prigodom, prisjetio svojih studentskih dana i bivših generacija studenata.

ljubo marangunić

Profesor Ljubo Marangunić na svojem posljednjem predavanju studentima FER-a
Foto: FER

Nakon 55 godina, tisuća održanih predavanja, seminari i vježbi i nebrojivo generacija studenata koje je ispratio, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva odlazi profesor Ljubo Marangunić. Tijekom punih 55 godina držao je nastavu iz gotovo svih obaveznih matematičkih predmeta, a za mnoge generacije studenata ETF-a, i kasnije FER-a, kažu s tog fakulteta, glasi kao omiljeni profesor predmeta Matematička analiza 1 i 2. Prije nekoliko dana održao je svoje zadnje predavanje na faksu pa ga, kao i mnoga prijašnja, zaključio rečenicom ‘djeco, želim vam sreću na ispitu’.


OD 1978. PREDAJE NA FAKSU

Profesor Ljubo Marangunić rođen je 17. ožujka 1942. u Zagrebu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. godine, smjer Slaba struja. Tijek njegovog daljnjeg znanstvenog usavršavanja odredila je snažna ljubav prema matematici te je 1975. godine magistrirao, a potom 1986. godine i doktorirao matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegov znanstveni interes vezan je uz konačne grupe, a bavio se i matematičkom analizom.


Prisjetio se upisa na faks prije 62 godine

Kada je profesor Marangunić davne 1960. godina upisivao studij, FER tada nije još ni nosio svoj prepoznatljivi naziv. Bio je to Elektrotehnički fakultet, no baš kao što je to slučaj i danas, privlačio je i obrazovao odlične studente.

– Nisam imao jasnu viziju svoje profesionalne budućnosti, ali znam da me ETF privukao zbog, već tada, izvanredne organiziranosti studija te činjenice da se većina mojih srednjoškolskih kolega upisala upravo na ETF. Diplomirao sam ETF 1965., a u tih 5 godina studija nisam se prestao baviti svojom srednjoškolskom ljubavi, matematikom. Kao najboljeg matematičara svoje generacije zapazio me je profesor Blanuša, i on mi je već na drugoj godini otvorio horizonte moje buduće profesije, priča nam ovaj umirovljeni profesor.

Spoznao je tada, priča nam, da će postati – matematičar. Sad kada zaključuje svoju profesionalnu karijeru vidi da nije pogriješio. Nakon diplomiranja upisao je poslijediplomski studij na PMF-u pa tamo, s godinama, magistrirao i doktorirao. U tom se periodu i zaposlio kao asistent na tadašnjem ETF-u.

– Međutim, uvijek sam bio i ostao duboko povezan s kolegama matematičarima ETF-a, takav divan odnos zadržao se od prvog do posljednjeg dana mog služenja sadašnjem FER-u, ispričao nam je profesor Marangunić.

ljubo marangunić

Foto: FERl

‘Odnos sa studentima ostat će mi nezaboravan’

Pitali smo ga i da nam ispriča nešto o svojem odnosu sa studentima u ovih dugih 55 godina koliko traje njegova predavačka i profesorska karijera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

– Moj odnos sa studentima ostat će mi nezaboravan. FER ima tu sreću da već pri upisu prima kvalitetne studente, a njihov odnos prema nama nastavnicima uvijek je bio primjeren. Možete misliti kako se osjećam kad nedjeljom odem na Dolac, a tamo me susreću bivši studenti, sada renomirani stručnjaci u svojo struci, i obraćaju mi se s ‘Poštovani profesore, bila mi je čast slušati Vaša predavanja i polagati kod Vas ispite’, ispričao nam je profesor.

O njegovu odnosu s bivšim studentima možda najbolje svjedoče mailovi koje i dan danas dobiva od njih, sada uglavnom, kako i sam profesor kaže, istaknutih stručnjaka u svojim područjima. Jedan od njegovih bivših studenata, danas zaposlenik na prestižnoj europskoj instituciji za nuklearna istraživanja – CERN – poslao mu je mail povodom profesorova posljednjeg predavanja na faksu.

– Vidio sam mnogo objava na društvenim mrežama Fakulteta o profesorima koji odlaze u mirovinu, ali niti jedna u meni nije probudila nikakav poseban osjećaj ili sjećanje na fakultetske dane. Do danas. Imam potrebu napisati par rečenica i zahvaliti Vam se. Nažalost samo putem maila budući da radim u inozemstvu. Nakon pada MAT1 i gubitka godine, preispitujući se je li FER fakultet za mene, obeshrabren i bez puno vjere u sebe odlučio sam pokušati još jednom prije nego promijenim fakultet. Poslušao sam preporuke starijih kolega te se prebacio u Vašu grupu, ispostavilo se pun pogodak. I sada, 11 godina kasnije dobro pamtim jednostavnost i lakoću predavanja, ‘trikove’ za pojedine zadatke i beskrajno strpljenje. Po prvi puta sam počeo koristiti konzultacije. Ne mogu zaboraviti niti smisao za humor, neusiljen i prirodan, onakav kakav samo pravi zagrebački fakini i šmekeri imaju. A niti hintovi prije ispita o teoremima na koje posebno treba obratiti pažnju nisu za baciti, dapače, meni su bili od presudne važnosti. I dalje sam dojma da su Vaše zasluge goleme, tj. da su Vaš pristup i način predavanja donijeli ohrabrenje i motivaciju da zapnem, ispišem nekoliko bilježnica zadataka i položim MAT1, stoji u dijelu maila koji je profesor Marangunić dobio od jednog bivšeg studenta.