Pretraga

Nakon dugo vremena studenti su ispite imali uživo: ‘Čini mi se da su profesori postali stroži’

A- A+

Još jedan ispitni rok se bliži kraju. Ovaj je bio posebno napet zato što se nakon dugo vremena, održao uživo. Studenti su se bunili i bunili, no nije urodilo plodom – većina fakulteta je ispite održala u dvoranama i učionicama.

foto: Pexels; Artem Podrez

Iako se nastava u ljetnom semestru ove akademske godine pretežno odvijala online, ispiti su se u ovom ljetnom roku pretežno odvijali uživo. Naravno, kako to skoro pa nitko nije očekivao, studenti su bili šokirani i jako neugodno iznenađeni. Ponajviše zato što je dobar dio njih imao problema sa smještajem.

‘Meni se nekako čini da su profesori postali stroži’

Kada se cijeli semestar nastava odvija online, te se uopće ne govori o tome da će se ispiti pisati uživo – studenti se odluče otkazati smještaj. Oni koji su u studentskim domovima možda i ne, ali oni koji plaćaju i po par tisuća kuna stan koji iznajmljuju, oni sasvim sigurno da.

No, kada bi se sve to uspjelo zanemariti, i dalje ostaje veliko pitanje – kako je uopće prošlo pisanje ispita uživo? Postoji li vidljiva razlika između takvih ispita te onih online? Ide li ta razlika u korist studentima, ili se pak situacija pogoršala? Razgovarali smo s nekolicinom i saznali odgovore na ova pitanja.

– Pisanje ispita uživo je bilo normalno. Ono što i očekujem od faksa. Meni se nekako čini da su profesori postali stroži. Na nekim kolegijima je sad na ljeto prolaznost bila tragična. Neki nam se jesu malo smilovali i olakšali nam ispite i ublažili kriterije, ali to je stvarno manjina. Stres uvijek dolazi uz ispite, bez obzira na njihov format pa mi to baš i nije pravilo neku razliku. Tu i tamo bih si malo pomogla kad sam pisala online. Prilika čini varalicu. Uživo ne varam na ispitima. Ako padam, padam pošteno, objasnila nam je Lea (22) koja studira farmaciju.

Da su ispiti stresno je poznato svima, pa i onima koji nisu studenti. Ipak, najgore je kada ispit oko stresa nije oko samog sadržaja ispita, već oko svega ostaloga. Naravno, situacija u kojoj morate u istom danu imati ispit i uživo i online, zvuči kao najgori mogući scenarij.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Kad ne učite za ispit, ali morate odbiti ocjenu jer snižava prosjek

– Bilo mi je stresno svakako jer sam u jednom danu imala ispite i online i uživo u malom vremenskom razmaku što je značilo da sam trebala žuriti kući i odgovarati bez da sam sjela i odmorila par minuta. Pokušala sam prepisati online, ali sastave takav ispit da ga ni sami ne znaju riješiti. Ne da nema odgovora na Internetu nego nema nigdje i onda sam i odustala od prepisivanja, a uživo mi se ne zamara još i time. Najveća mana je što profesori stoje nad glavom ili hodaju što je baš dekoncentrirajuće. Također mi jako smetaju i maske jer ne mogu disati. Mislim da ovaj cirkus oko ispita uopće nije potreban jer jedino nabijaju stres i vrše pritisak stavljajući ispite u isto vrijeme ili jedan uživo, a drugi online. Zaista se ponekad zapitam zašto se još uvijek nisam ispisala, pojadala nam se Lucija (20) s FFOS-a

Sličnu ljutnju nam je prepričala i naša iduća sugovornica, koja je imala velikih problema upravo zbog smještaja. Ne samo ona, već velik dio njezinih kolega. Je li se našlo razumijevanja za to?

Manjak razumijevanja

– Najveća mana pisanja uživo je neorganiziranost i usudila bih se reći bahatost profesora na mom odjelu koji si daju za pravo određivati koliko je nekome puno ili malo izdvojiti za smještaj (još k tome na moru, u Zadru, u sezoni) zaboravljajući pritom da smo mi tek obični studenti i da nemamo svi roditelje s plaćama fakultetskih profesora. Također ta ista neorganiziranost me nervira i kod pisanja online s time da mi je ljetni rok bio još teži budući da većina nas studenata iz ranije spomenutog razloga radi preko sezone, a malo koji od profesora je to razumio i potrudio se lijepo na vrijeme javiti termine polaganja ispita kako bismo mogli s poslodavcem dogovoriti smjene na poslu, detaljno nam je ispričala Anđela (20).

Sezona je počela i studenti su, logično, računali da će ove godine moći sve odlično uskladiti i riješiti istovremeno. Ali onda se situacija doslovno preko noći promijenila. Ne bi bilo ništa pogrešno da su studenti na vrijeme obaviješteni o promjeni programa rada, ali ovako je lako shvatiti ljutnju studenata.

– Mislim da nije bilo u redu održavati ispite uživo, a predavanje online jer nema smisla da za vrijeme ispita nema straha od koronavirusa. Vremenska najava ispita bi trebala biti prilagođena studentima koji putuju kako bi se mogli organizirati. Iako se ne drže ni rokova nego stavljaju nove što većini remeti planove. Mjere se nisu baš najbolje poštovale kod svih jer je studentima bilo bolje doći i bolesnima i zaraziti sve ostale nego da ne napišu kolokvij ili ispit što je meni išlo jako na živce. Nije bilo primjerenog razmaka, nego sve kao što je bilo i prije. Profesori su postali puno stroži jer samo razmišljaju o tome kako da nam otežaju ionako teške predmete, rekla nam je Lucija (20).

Zanimljivo je da su nam različite sugovornice, s potpuno različitih fakulteta, obje rekle da su profesori maksimalno pooštrili situaciju s ocjenjivanjem te sastavljanjem testova.

Izdvojeni članak

Uz glazbu je malo lakše: Ljetni ispitni rok opisan u pet pjesama

Razlika u težini ispita?

– Polagali smo ispite uživo u dvoranama s maskama i po grupama kako bi se poštovao razmak. Za informaciju da će ispiti  biti uživo se saznalo tjedan dana ranije… Neću uopće komentirati, budući da je čitava priča oko problema sa smještajem već izašla u novine. Mjere se jesu poštovale – dvorana je bila prozračena, bilo nas je malo unutra i svi smo nosili maske i dezinficirali ruke. Poštovala se socijalna distanca od minimalno 1.5 m. Bilo mi je više stresno nego online budući da nisam imala nikakva dodatna pomagala u slučaju da zapnem, a i profesori su bilo stroži pri sastavljanju ispita. Kod ocjenjivanja također. Nisam prepisivala uživo budući da nisam imala od koga, niti kako, a ni vremena nije bilo ni približno dovoljno, što me jako iznenadilo budući da sam očekivala da ćemo barem uživo imati dovoljno vremena za zadatke. Online jesam prepisivala – točnije imala sam otvorenu skriptu u Wordu kao pomoć. Kako sam ju sama sastavljala, dosta sam i zapamtila pa mi je više služila samo ako baš zaštekam, priznala nam je Anđela (20).

Bilo prepisivanje uključeno u pisanje ispita uživo ili ne, potrebno je prije svega doći na taj ispit. Naša sugovornica nam je tako rekla opisala u kakvim su se uvjetima točno pisali ispiti te koliko su se poštovale mjere.

– Izgledalo je sve i kao prije pandemije, samo je malo manje ljudi u jednoj prostoriji i prije ispita moramo potpisati izjavu da nam nije određena samoizolacija i da nemamo nikakve simptome. I naravno, pišemo pod maskama. Mjere su se uglavnom poštovale. U nekim manjim učionicama možda malo manje, ali uglavnom je osiguran razmak. Maske obavezno. Neko vrijeme su nam čak i pripremali maske prije ulaska u predavaonu pa ako ju netko nema da si ju stavi. Na ulazu u faks nam mjere temperaturu, ali ne znam što bude ako netko ima povišenu, nisam vidjela da se ikome desilo, rekla nam je Lea (22) s Farmacije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap