Pretraga

Nakon medijskih napisa, Boras precizno popravio troškovnik za Universitas

A- A+

Jučer smo pisali kako je po novom troškovniku nabave za iduće dvije godine zagrebačko sveučilište uplaniralo potrošiti čak 13,27 lipa na tisak i distribuciju po stranici Universitasa. To je oko tri puta više nego prethodnih godina kada se po stranici okvirno trošilo 3,54 lipe. Da priča bude još malo bizarnija, zagrebačko je sveučilište jutros ponovno i – valja naglasiti – precizno promijenilo taj troškovnik pa bi planirani trošak po stranici biltena sada pak trebao iznositi 3,47 lipa, otprilike koliko je i prijašnjih godina bio slučaj.

Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta
Foto: srednja.hr

Zagrebačko sveučilište je, doslovno preko noći, promijenilo troškovnik nabave za bilten Universitas. Zanimljivo je da se to događa nakon jučerašnjih medijskih napisa i otkrića o visokom trošku tiska i distribucije po stranici biltena.

Precizne promjene

U novom, osvježenom troškovniku nabave za tisak i distribuciju Universitasa, zagrebačko sveučilište ponovno mijenja broj stranica i tiskanih mjesečnih primjeraka. Tako bi u naredne dvije godine, prema sada vrijedećem troškovniku, bilten Universitas trebao imati okvirno 32 stranice. Svako bi se izdanje biltena, koje izlazi kao podlistak uz Jutarnji, trebalo tiskati u 45.000 primjeraka. Podsjetimo, prema jučer vrijedećoj nabavi, izdanja biltena u naredne dvije godine trebala su brojiti okvirno 8 stranica, a svako izdanje trebalo je biti tiskano u 47.100 primjeraka. Procijenjena vrijednost dvogodišnje nabave, i jučer i danas, iznosi 1.200.000 kuna s uračunatim PDV-om.

Do te je promjene po svemu sudeći došlo nakon medijskih napisa koji su se fokusirali na to da je, po jučer vrijedećoj nabavi, zagrebačko sveučilište uplaniralo potrošiti čak 13,27 lipa na tisak i distribuciju po stranici Universitasa, odnosno oko tri puta više nego što je to bio slučaj prethodnih godina kada se po stranici trošilo okvirno 3,54 lipe. Jutros, kada se precizno povećao okvirni broj stranica i snizio broj tiskanih primjeraka, planirani trošak po stranici biltena iznosi 3,47 lipa. Drugim riječima, iznosi otprilike isto koliko je iznosio prije, tako da teza o trostrukom povećanju procijenjenog troška po stranici automatski prestaje vrijediti.

Izdvojeni članak

Boras nešto petlja s Universitasom: Imat će manje stranica, ali će trošak po stranici biti veći?

Dodali i objašnjenje

Uz navedene, valja naglasiti, precizne brojčane promjene glede broja stranica i tiskanih primjeraka sveučilišnog biltena, došlo je i do nekih dopuna. U novom predloženom troškovniku zagrebačko sveučilište nudi prošireno objašnjenje što znači da u naredne dvije godine naručuju “okvirno 24 brojeva” Universitasa. U jučerašnjem troškovniku nabave tako navode da se pojam okvirno, sukladno propisima koristi kada naručitelj ne može odrediti točnu količinu i dodaju da “slijedom navedenog, od Ponuditelja se očekuje da cijenu odredi sukladno navodima u troškovniku, ali ne obvezuje naručitelja na navedeni broj izdanja, već je moguće da bude manje ili više po istim jediničmim cijenama”.

U novom troškovniku navode da se pojam okvirno koristi kada se ne može odrediti točna količina brojeva “jer isto ovisi o potrebama i financijskim sredstvima kojima Naručitelj u danom trenutku raspolaže (npr. opseg pojedinog izdanja ili omjer grafike i slike pojedinog izdanja mogu biti različiti od uvjeta koji su definirani troškovnikom iz dokumentacije o nabavi i temeljem kojih će ponuditelji odrediti cijenu – u navedenim slučajevima pojedinačna cijena izdanja će se korigirati proporcionalno cijeni koju je ponudtelj dostavio u ponudi i odredio sukladno uvjetima koje je Naručitelj definirao u ovom troškovniku)”.

Sve izmjene i dopune troškovnika u odnosu na onaj koji je vrijedio jučer možete vidjeti na slici ispod. S lijeve strane nalazi se jučer vrijedeći troškovnik nabave, a desno onaj koji je jutros postavljen.  Naime, crvenom bojom su očito označeni dopunjeni i promijenjeni dijelovi, a dokument je tako postavljen na stranice elektroničkog oglasnika. (Klikom na sliku možete dobiti uvećani prikaz).

Share via
Copy link
Powered by Social Snap