Pretraga

Nakon naše priče o ilegalnom naplaćivanju ispita na Ekonomiji: Ukinut će se sporna naknada!

A- A+

Nakon što smo u četvrtak izvjestili o ilegalnom naplaćivanju ispita na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, stigle su reakcije iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora EFZG-a te Studentske pravobraniteljice Sveučilišta. Svi oni jedinstveni su u poruci – Ekonomski fakultet odredbom o plaćanju osmog izlaska na ispit kršio je Pravilnik o studiranju Sveučilišta u Zagrebu. Sporna će se naknada, kako nam kažu studentski predstavnici, uskoro ukinuti.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Prošli tjedan objavili smo priču o naplaćivanju osmog, posljednjeg izlaska na ispit na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Naime, nakon uvida u odluke o cjeniku za studentske obrasce i upisni materijal na EFZG-u, uočili smo kako studenti tog fakulteta osmi izlazak na ispit moraju prijaviti putem fizičke prijavnice koju moraju kupiti u Skriptarnici fakulteta po cijeni od 300 kuna. S druge strane, Pravnilnik o studiranju Sveučilišta u Zagrebu u svom članku 40, stavak 7, jasan je – ispiti se ne naplaćuju.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Ekonomija ilegalno naplaćuje ispite

SZ EFZG-a: Na sastanku s upravom dogovoreno izbacivanje papirnatih prijavnica iz upotrebe

Nakon objave priče, kontaktirali smo redom Studentski zbor Ekonomskog fakulteta, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te Studentsku pravobraniteljicu Sveučilišta u Zagrebu. Svi oni oko ove su teme promptno reagirali i međusobno komunicirali. Evo što su nam rekli.

Ispred Studentskog zbora EFZG-a javio nam se predsjednik Luka Buntić i rekao kako je Zbor, uvidom u dokumente, saznao da dotična odluka o plaćanju osmog izlaska na ispit postoji od 2000. godine. Kaže kako iz tog razloga sadašnji saziv zbora nije bio u mogućnosti participirati u (ne)donošenju sporne odluke. Buntić kaže kako u tekućem mandatu (2015.-2017.) Studentski zbor nije primio niti jedan upit ili žalbu na tu odluku te kako im je upravo naš tekst bio prvi susret s tim problemom.

– U petak, 16. prosinca, zatražili smo sastanak s upravom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, gdje smo tražili da se zaštite prava studenata. S obzirom da postoji velik interes uprave fakulteta za rješavanjem ovakvog i ovakvih problema u budućnosti, dogovoreno je da se kroz proces informatizacije našeg fakulteta papirnate prijavnice u potpunosti izbace iz upotrebe, rekao nam je Buntić.

Izdvojeni članak

Nova studentska pravobraniteljica uvodi mnoge promjene: ‘Djelovat ćemo brže i efektivnije’

Sveučilišni Zbor: Slijedi revizija na svim sastavnicama Sveučilišta

I predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Sandro Gašpar potvrdio nam je kako niti krovni, sveučilišni Zbor nije znao za ovu praksu na Ekonomskom fakultetu. Naime, nitko od studenata nijese javio s primjedbom na plaćanje ispita. SZ Sveučilišta u kontaktu je sa SZ-om Ekonomije te imaju informaciju da će navedene pristojbe biti ukinute.

– Studentski zbor će svakako pratiti situaciju i razvoj događaja, uz molbu dekanu da se ta naknada što prije ukine, jer je ona protivna odredbama Pravilnika o studiranju Sveučilišta u Zagrebu. Svakako ćemo provesti reviziju sličnih događaja na drugim fakultetima jer ne smijemo dopustiti naplatu nečega što je protivno Pravilniku o studiranju, najavljuje nam Gašpar.

Barbara Šimić, studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu također se složila kako je Pravilnik o studiranju vrlo jasan po ovom pitanju te kako svi izlasci na ispit moraju biti besplatni, neovisno o tome polažu li se pred povjerenstvom ili ne.

– Sve odluke i pravilnici pojedinih sastavnica moraju biti u skladu s propisima Sveučilišta, pa tako i ova. Nesporno je da je odluka fakulteta u suprotnosti s Pravilnikom o studiranju i zato mi je drago da je ovaj problem uočen i da će uskoro biti riješen, kaže Pravobraniteljica Šimić i dodaje kako je i ona u kontaktu sa studentskim predstavnicima Ekonomskog fakulteta koji su joj rekli isto što i nama – da kreće postupak informatizacije cijelog sustava kroz koji će se prijavnice izbaciti iz upotrebe.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Nadahnuti govor dekana zagrebačke Ekonomije povodom 95. obljetnice fakulteta

Prorektor Lazibat i dalje šuti

Podsjećamo kako smo za komentar na odluke o cjeniku upitali nekadašnjeg dekana EFZG-a, a danas prorektora Sveučilišta u Zagrebu Tonćija Lazibata. On je za svog dekanskog mandata dva puta potpisao odluke u kojima stoji sporna ‘pristojba’ za osmo polaganje ispita, a koje se izravno kose s odredbama Pravilnika o studiranju Sveučilišta u Zagrebu. Do danas, njegov odgovor nismo dobili.

Situaciju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pratit ćemo sve do konačnog ukidanja naknade za osmo polaganje ispita i informirati vas o najavljenom postupku informatizacije cijelog sustava na EFZG-u, putem kojeg bi se prijavnice trebale u potpunosti izbaciti iz upotrebe.

Nakon naše priče o ilegalnom naplaćivanju ispita na Ekonomiji: Ukinut će se sporna naknada!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap