Pretraga

Nakon osam godina Sveučilište u Zagrebu ima novog rektora: Stjepan Lakušić stupio je na dužnost

A- A+

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu i dosadašnji dekan Građevinskog fakulteta, Stjepan Lakušić, danas je stupio na dužnost. Nakon osam godina na toj je poziciji zamijenio bivšeg rektora Damira Borasa, a Lakušićev mandat trajat će do sredine 2026. godine, odnosno četiri godine.

Foto: srednja.hr

Nakon što je, sada već bivšem rektoru, Damiru Borasu jučer bio zadnji dan na toj poziciji, od danas je tu ulogu preuzeo novi rektor Sveučilišta u Zagrebu i dosadašnji dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu – Stjepan Lakušić. Njegov mandat trajat će četiri godine, odnosno do 30. lipnja 2026. godine.

Na izborima za rektora pobijedio u drugom krugu

Na tu poziciju došao je nakon izbora za rektore koji su se održali u ožujku ove godine. U prvom krugu između četvero kandidata, glasovi su bili podijeljeni. U drugi krug ušli su Lakušić i Mirjana Hruškar nakon čega je u drugom krugu pobijedio s 43 glasa naspram njenih 26, dok je jedan listić bio nevažeći.

Široj je javnosti poznat postao tek u priči oko obnove fakulteta zagrebačkog sveučilišta stradalih u seriji potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku tijekom 2020. godine. Vodio je izradu dokumenata za Vladu RH, pokrenuo je osnivanje Hrvatskoga centra za potresno inženjerstvo (HCPI) kao podružnice Građevinskoga fakulteta te je član Stručnoga savjeta RH za obnovu nakon potresa.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić

[VIDEO] Pogledajte govor novog rektora Lakušića: Odgovorio je i na naša škakljiva pitanja

Tko će biti novi prorektori?

– U skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu novi rektor Stjepan Lakušić svoj će prijedlog imenovanja novih prorektora predočiti Senatu Sveučilišta u Zagrebu. Očekuje se da će odluku o potvrdi novih prorektora Senat donijeti natpolovičnom većinom ukupnoga broja svojih članova na izvanrednoj sjednici koja će se održati u utorak 4. listopada 2022., stoji u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu.

Nikome iz svojeg užeg tima nije obećao prorektorsku funkciju, no početkom ove godine otkrio je da su ljudi s kojima je najbliže surađivao u vidu rektorskog programa Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta, Dubravko Majetić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Tibor Pentek, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te Tomislav Josip Mlinarić s Fakulteta prometnih znanosti.

Što Lakušić ima u svom planu i programu, ali i koje smo probleme u njemu uočili, možete pročitati ovdje.