Pretraga

Nakon što je iznio stavove protiv cijepljenja, smijenjen dekan Medicinskog fakulteta

A- A+

Krešimir Pavelić, dekan Medicinskog fakulteta u Puli, smijenjen je s te dužnosti nakon što je na okruglom stolu iznio skandalozne stavove koje je javnost okarakterizirala kao antivakserske. Naknadno se javio pulski rektor i istaknuo kako, pak, dekan nije smijenejn, već je sam podnio ostavku.

krešimir pavelić

Krešimir Pavelić, smijenjeni dekan Medicinskog fakulteta u Puli
Foto: Facebook video screenshot; Promijenimo Hrvatsku

Krešimir Pavelić, kontroverzni dekan Medicinskog fakulteta u Puli, od utorka ujutro više nije na toj funkciji.

Smijenili ga zbog antivakserskog stava

Potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju rektor Sveučilišta u Puli Alfio Barbieri. Prokomentirao je, piše Slobodna, kako to jest zbog posljednjih u nizu istupa profesora Pavelića u kojem se protivi cijepljenju protiv koronavirusa.

– Da, možemo reći da smo tu odluku donijeli zbog njegovih istupa mada ja nisam stručnjak u tom znanstvenom području, rekao je Barbieri novinarima Slobodne .

Profesor Pavelić je nedavno održao izlaganje na okruglom stolu naziva “Koronavirus – vrijeme za istinu” stranke Promijenimo Hrvatsku gdje je iznio niz kontroverznih tvrdnji o pandemiji koronavirusa, cjepivu i navodno jako štetnim posljedicama vakcinacije koje se kriju od javnosti.

Cjepivo maknuti, a propagandiste privesti pravdi

U tom izlaganju istaknuo je kako je cijepljenje s medicinskog i znanstvenog stajališta zastrašujuće u posljedicama.

– europski sustav EudraVigilance na dan 8. svibnja spominje 10.000 smrtnih slučajeva i preko 400.000 štetnih posljedica cijepljenja. Kada se promatra statistika, to znači 2.500 mrtvih mjesečno i 100.000 štetnih posljedica mjesečno. U SAD-u navodi 4.000 mrtvih i 200.000 štetnih nuspojava. Ističe se kako je u četiri mjeseca ove godine bilo više mrtvih od covid cjepiva nego ukupno umrlih od drugih cjepiva unutar tog sustava od 1990. godine. To bi samo po sebi trebao biti dovoljan razlog da se cjepiva hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi, rekao je u svom izlaganju profesor Pavelić.
Istaknuo je i kako službeni podaci za mlade osobe u dobi od 20 do 24 godine pokazuju “dramatičan rast smrtnosti”, te kako je zbog komplikacija vrlo teško utvrditi učinkovitost cjepiva pa krenuo nabrajati bolesti i stanja koja tobože mogu nastati kao komplikacija od cijepljenja protiv COVIDA-19.

‘Što je donijela masovna kampanja cijepljenja? Ništa’

U završnom dijelu svojeg dosta kontroverznog izlaganja profesor Pavelić dotaknuo se i, kako je on zove, “masovne kampanje cijepljenja” te rezultata koje je ta kampanja polučila.

– Što je ova masovna kampanja cijepljenja suštinski donijela? Ništa. Maske se i dalje preporučuju, maske su zapravo način održavanja straha i nametanja potrebe cijepljenja, premda većina znanstvene literature ukazuje na to da maske u javnozdravstvenim intervencijama nemaju nikakvog učinka pa tako ni u ovom slučaju, a također se zastupa i distanciranje. Cijepljeni, kako sada stvari stoje, nose i šire nove mutacije koronavirusa. O tim mutacijama neću sada govoriti jer još nemam dovoljno znanstvenih informacija. Moj je dosadašnji stav bio da smo našim nepotrebnim mjerama pa i cjepivima doprinijeli tim mutacijama, zaključio je u izlaganju koje u cijelosti možete pogledati u videu na ovoj poveznici.

Dopuna tekstu 30.6.2021. u 14:57 sati

Rektor pulskog sveučilišta Alfio Barbieri danas je za Glas Istre rekao kako nije istina da je dekan Medicinskog fakulteta smijenjen, već je on sam odlučio odstupiti s dužnosti, a svemu su kumovali stavovi koje je iznio na okruglom stolu o cjepivu protiv koronavirusa.

– Razlog ostavke je u tome što Pavelić nije htio da ti njegovi stavovi naštete postupku dobivanja dopusnice za medicinski studij na Medicinskom fakultetu u Puli. Neki kažu da je on dobio otkaz, ali i dalje kod nas radi kao profesor. Pavelić je vrijedan zaposlenik, vrsni stručnjak i znanstvenik, rekao je novinarima Barbieri.