Pretraga

Nakon Sveučilišta u Splitu i TVZ smanjuje cijene školarina: Doznajte koliko će one iznositi

A- A+

Nakon Sveučilišta u Splitu, za studente sjajne vijesti o smanjenju iznosa školarina dolaze s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Dugo je to bilo očekivano budući da, na TVZ-u ne vrijede slična pravila o plaćanju prema ECTS bodu pa su studenti, koji bi izgubili tek desetak bodova morali plaćati visoke iznose školarine. Sada će doći do znatne uštede za studente. Primjera radi, prema staroj odluci, svatko tko je imao 54 i manje ostvarenih ECTS-a u tekućoj godini prilikom upisa nove trebao je uplatiti visokih 5.000 kuna. Sada je taj iznos smanjen na 2.000. Također, cijena ponovnog upisa kolegija pala je s 500 na 100 kuna.

Studenti TVZ-a
Foto: Studentski zbor TVZ-a

Prema novim odlukama koje su izglasane ovog mjeseca, iznosi školarina na preddiplomskim stručnim i diplomskim specijalističkim studijima, za redovne studente TVZ-a, bit će iste. I ne samo to, već je Studentski zbor uspio ispregovarati znatno smanjenje iznosa školarina.

Smanjenje školarina za redovne studente

Cijena je tako školarina pala za više od 60%. Prijašnje školarine od 5.000 kuna, za tek šest neostvarenih ECTS-a, sada iznose 2.000 kuna. Neki su iznosi novom odlukom postali pet puta niži. Prilikom ponovnog upisa kolegija studenti su prije morali izdvojiti čak 500 kuna, a sada je cijena tog pothvata tek 100 kuna. Na slici ispod možete vidjeti iznose školarina po broju ostvarenih ECTS-a. One se odnose na redovite studente preddiplomskih stručnih i diplomskih specijalističkih studija.

Valja napomenuti da za izvanredne studente sve ostalo isto, odnosno iznos školarine se nije mijenjao. Na preddiplomskog studiju tako iznosi broj upisan ECTS-a puta 200 kuna, a na diplomskom puta 250 kuna. Godina preddiplomskog tako iznosi 12.000 kuna, a diplomskog studija 15.000 kuna.

Školarina se može platiti u čak četiri rate

No, dobrim vijestima tu nije kraj. Kako napominju iz Studentskog zbora, školarina se od iduće akademske godine može platiti u čak četiri rate i to na način da se:

  1. rata plaća pri upisu zimskog semestra
  2. rata plaća do 31.12.2019
  3. rata plaća pri upisu ljetnog semestra
  4. rata plaća do 31.5.2020.

Iz Zbora su objasnili kako još od 2017. godine rade na rješenju koje bi omogućilo pravedniji izračun školarina za studente TVZ-a, pa su se tom prilikom zahvalili svima koji su u procesu sudjelovali te doprinijeli realizaciji snižavanja iznosa školarina.

Download [151.75 KB]

Nakon Sveučilišta u Splitu i TVZ smanjuje cijene školarina: Doznajte koliko će one iznositi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap