Pretraga

‘Naš fakultet izvodi kolegij kakav ima tek nekoliko prestižnih svjetskih sveučilišta poput MIT-a’

A- A+

Ekonomski fakultet u Zagrebu ove godine slavi svoj stoti rođendan, ali to je samo jedno u nizu postignuća kojima se najveći fakultet u Hrvatskoj može pohvaliti. Nama je pozornost privukao njihov kolegij Introduction to Affective Computing kojeg izvode u sklopu Bachelor Degree in Business (BDiB) studija, kakav ima tek nekoliko drugih sveučilišta u svijetu. Za više informacija smo se obratili profesoru dr. sc. Mariu Spremiću, voditelju BDiB studija, a putem smo doznali i o povijesti i važnosti multikulturanog studiranja te o tome zašto je EFZG u top 5% svjetskih sveučilišta iz businessa.

ekonomski fakultet

Pozornost nam je privukao kolegij Introduction to Affective Computing kojeg EFZG izvodi u sklopu Bachelor Degree in Business (BDiB) studija. Istražili smo! | foto: EFZG

EFZG izvodi kolegije na engleskom još od kraja devedesetih, točnije, od 1997. godine kada su započeli svoju transformaciju u međunarodnu instituciju koja su danas. Zahvaljujući tome, studenti EFZG-a su i prije ‘bolonje’ i Erasmusa u Hrvatskoj mogli studirati u međunarodnom okruženju.

Danas Ekonomski fakultet Zagreb surađuje s preko 150 relevantnih svjetskih fakulteta i sveučilišta diljem svijeta s kojih dolaze brojni gostujući profesori koji izvode nastavu na gotovo svakom kolegiju, rekli su nam s Fakulteta. Osim toga, nude čak 130 kolegija na engleskom jeziku čime privlače strane studente: čak 25% svih inozemnih studenata koji dođu na razmjenu na zagrebačko Sveučilište studiraju na EFZG-u, rekao nam je je prof. dr. sc. Mario Spremić s Katedre za informatiku te voditelj BDiB studija na EFZG. Zbog toga EFZG prednjači i u dolaznoj mobilnosti Erasmus+ studenata.

Ako ste (sadašnji ili budući) student koji već sada razmišlja o budućoj karijeri, studiranje u internacionalnom okruženju je sjajna odskočna daska. Imate puno prilika za povezivanje i networking sa studentima iz cijelog svijeta, a multikulturalno okruženje vas priprema na izazove međunarodnog tržišta rada. Pokazalo je to i istraživanje Forbesa i tvrtke McKinsey koje je utvrdilo povezanost između multikulturalnog studija te inovacije, profita i uspjeha u karijeri.

Kolegij BDiB-a kojim se mogu pohvaliti tek rijetki

Sve veća ponuda kolegija na engleskom jeziku i razvoj multikulturnog okruženja su pokazali sjajne razultate, stoga je EFZG 2008. godine napravio korak naprijed i pokrenuo prvi cjeloviti studij na engleskom jeziku – Bachelor Degree in Business. Riječ je o studiju poslovne ekonomije koji traje 4 godine, a upisuju ga hrvatski i strani studenti.

Uspjeh BDiB studija je omogućio otvaranje dodatnih studija na engleskom jeziku, tako na preddiplomskoj razini nude još Bachelor Degree in Economics (BDiE), a na diplomskoj četiri master studija.

BDiB je moderan studij koji prati, ali i postavlja trendove u poslovnom upravljanju, istaknuo je profesor Spremić. Primjer toga je kolegij Introduction to Affective Computing kakvog ima tek nekoliko sveučilišta u svijetu. Profesora Spremića smo pitali da nam objasni o čemu se točno radi.

– Kolegij je gotovo jedinstven u svijetu (trenutno se izvodi na nekoliko najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput MIT-a!) i izvodi se u našem Affective Computing Labu gdje studenti koriste digitalnu opremu kako bi rješavali konkretne poslovne probleme koji se odnose na interakciju ljudi, poslovnih modela i digitalne tehnologije, doznali smo od profesora.

Ekonomski fakultet u Zagrebu | Foto: EFZG

Kako je studirati na BDiB studiju?

Affective Computing je, inače, novo i interdisciplinarno područje razvoja tehnologije koja može prepoznati, interpretirati, obraditi i simulirati ljudske osjećaje. Ispit na ovom kolegiju EFZG-a se sastoji od prezentacije konkretnog poslovnog problema određene kompanije, objasnio nam je profesor Spremić, pa se uči na realnim i primjenjivim primjerima.

Osim profesora s EFZG-a, najveći dio nastave ovog kolegija kao vanjska suradnica izvodi Josipa Majić, IT poduzetnica koja je prvi startup pokrenula s 22 godine, a danas je suosnivačica i CEO globalno uspješnog fintech startupa.

Na BDiB studiju se, inače, radi u malim grupama, nastavu izvode profesori i znanstvenici s relevantnim međunarodnim referencama kojima se u nastavi pridružuju gostujući profesori iz 20-ak zemalja i stručnjaci iz prakse, objasnio nam je profesor Spremić.

– Jedna od naših bivših studentica iz Portugala je nedavno javno zahvalila BDiB studiju i Ekonomskom fakultetu Zagreb jer se na semestru razmjene prvi put upoznala s tim područjem u kojemu je počela razvijati svoju karijeru. Temeljem znanja i vještina koje je dobila na BDiB studiju pokrenula je vrlo uspješan posao u području koje se u svijetu tek razvija, istaknuo je profesor.

Stručna praksa u Google-u, Amazonu

Osim već spomenutog kolegija, studenti slušaju i druge zanimljive predmete, doznali smo od profesora. Na kolegiju Sports Economics uče od vrhunskih profesora, ali i od stručnjaka iz prakse, pa je tako jedan od gostiju predavača je bio Arsène Wenger, poznati nogometni igrač i trener. Na kolegiju Cross-Cultural Management nastava se izvodi u suradnji s University of Houston, na kolegiju Procurement Management simuliraju rad međunarodnih maloprodajnih lanaca, na kolegijima Marketing of Non-profit Organizations, Business Ethics, Change Management volontiraju u projektima društvene odgovornosti.

Studenti BDiB-a stručnu praksu obavljaju u tvrtkama kao što su Google, Amazon, Adidas AG, Pay Pal, European Central Bank, Flix Bus, N26, Škoda Auto, Rocket Internet, Nike headquarters in Amsterdam, Procter and Gamble Central Europe, Tech Stars London, Toyota Motor Europe, itd. Ne čudi što, zahvaljujući tome, vrlo brzo pronalaze poslove i lako napreduju u karijerama.

Studenti EFZG-a | Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

U top 5% sveučilišta u svijetu

Da rade odličnu stvar potvrdile su i neke međunarodne institucije za akreditiranje fakulteta. Prije nekoliko godina EFZG je ovjenčan AACSB akreditacijom koja ga je svrstala u 5% najboljih fakulteta na svijetu iz područja ‘businessa’.

Svjetska sveučilišta s AACSB akreditacijom

• Cardiff Business School, Cardiff University, Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo
• CUHK Business School, Hong Kong and Shenzhen, The Chinese University of Hong Kong, Hong Kong
• Harvard Business School, Harvard University, SAD
• Graduate School of International Management, International University of Japan, Japan
• School of Business and Economics, Maastricht University, Nizozemska
• Stephen J.R. Smith School of Business, Queen’s University, Kanada
• Graduate School of Business, Stanford University, SAD
• Haas School of Business, University of California, Berkeley, SAD
• Faculty of Business, Economics and Informatics, University of Zürich, Švicarska
• School of Management, Yale University, SAD

Od 2011. godine BDiB studij nosi i EPAS akreditaciju koja se dobije tek nakon rigorozne provjere neovisnog međunarodnog tijela.

– EPAS akreditacija se dodjeljuje na tri ili pet godina, a od 2017. godine BDiB studiju je dodijeljena na maksimalnih 5 godina, što je, obzirom na rigoroznost kriterija, vrlo rijetko, objasnio nam je profesor Spremić dodavši da ova priznanja govore o kvaliteti obrazovanja, ali i prepoznatljivosti Fakulteta i njegovih studenata na međunarodnom tržištu.

Profesori EFZG-a su daleko najcitiraniji i znanstveno najproduktivniji u široj regiji, istaknuo je profesor Spremić, što studentima omogućuje vrhunsko obrazovanje, individualni pristup i nemjerljivo međunarodno i multikulturalno iskustvo studiranja.

– Upravo radi svega navedenog mladi ljudi radi znanja, a ne ‘papira’ dolaze studirati na Ekonomski fakultet Zagreb i na BDiB studij. Vrlo često svojim studentima ističem da je znanje jedino što im nitko nikada ne može uzeti i da je ulaganje u vrhunsko obrazovanje i međunarodna iskustva nešto najbolje što mogu učiniti za sebe, zaključio je za kraj našeg razgovora profesor Spremić.

Više o BDiB te BDiE studijima na engleskom jeziku koje nudi EFZG, kao i ostatku bogatog studijskog programa, pronađite na njihovim web stranicama.

_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta Zagreb

ekonomski fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap