Pretraga

Naš istraživač s Ruđera objavio rad u jednom od najuglednijih časopisa u tom području: Jedan je od tri glavna autora

A- A+

Damir Kralj, istraživač s našeg vodećeg i najvećeg Instituta Ruđer Boškova objavio je pregledni rad u prestižnom kemijskom znanstvenom časopisu Chemical Society Reviews. U njemu je, kao jedan od tri glavna autora, predstavio pregled najnovijih svjetskih istraživanja vezanih uz metode priprave, karakterizacije i napredne primjene kalcijevih karbonata.

damir kralj

Damir Kralj, istraživač s Instituta Ruđer Bošković
Foto: IRB | srednja.hr

Damir Kralj, voditelj Laboratorija za procese taloženja s Instituta Ruđer Bošković, našeg najveće i vodeće znanstvene institucije, objavio je rad u jednom od najuglednijih kemijskih časopisa Chemical Society Reviews, koji bilježi impact factor od 60,615.

Važnost kalcijevog karbonata

Kalcijev karbonat (CaCO3) je u Laboratoriju za procese taloženja, navode s IRB-a, već dugi niz godina modelni sustav i predmet temeljnih, ali i primijenjenih istraživanja vezanih uz mehanizme i kinetike taloženja, biomineralizacije te njegovog pojavljivanja u okolišu i tehnološkim sustavima.

– U radu su autori naglasili važnost CaCO3 kao široko rasprostranjenog minerala u biološkim, geološkim i vodenim sustavima, kao i njegova značajna tehnološka uloga te tradicionalno korištenje u proizvodnji plastike, papira, boja, građevinskih materijala, kozmetike, farmaceutika i hrane, stoji u priopćenju s Ruđera.

Pri tome, dalje naglašavaju, tijekom posljednjeg desetljeća došlo je do brzog razvoja postojećih i novih metoda priprave i površinske modifikacije polimorfa CaCO3, stabilizacije amorfnog CaCO3 (ACC) i odgovarajućih (nano)strukturnih hibridnih materijala.

Izdvojeni članak
prijatelji

Što ako vas opeče meduza? Zaboravite na legendarnu scenu iz Prijatelja, iz Ruđera objasnili kako postupiti

Što je specifično pojašnjeno u radu?

U radu je prikazan detaljan pregled metoda kontrolirane priprave CaCO3 u taložnim sustavima Ca2+–CO32−, karbonatizacijom u višefaznim sustavima čvrsto–tekuće–plin, korištenjem reverznih emulzija voda-ulje, kao i biomimetičkih sustava. Iz pregleda je vidljivo, navode s našeg vodećeg Instituta, da su nova istraživanja nukleacije i kristalizacije CaCO3, korištenjem naprednih metoda sinteze i analitičkih tehnika dovela do razvoja učinkovitih puteva prema potpunoj kontroli priprave CaCO3 specifičnih fizičko-kemijskih svojstava, kao što su veličina, morfologija i/ili polimorfizam taloga.

– Također, nedavno razvijene metode modifikacije površine CaCO3 korištenjem cijelog niza organskih i anorganskih spojeva dovela su do razvoja kompozitnih materijala naprednih svojstava, a pokazano je da je uz biomimetički pristup te korištenjem odgovarajućih templata moguća priprava funkcionalnih poroznih ili šupljih organsko-anorganskih (nano)kompozita. Upravo uvođenje CaCO3 u strukturu kompozita dovodi do značajnog poboljšanja mehaničkih, optičkih, magnetskih i katalitičkih svojstava takvih materijala, koji pokazuju izuzetan potencijal za korištenje u biomedicini, remedijaciji okoliša, napose uklanjanju CO2, ili proizvodnji i skladištenju energije, stoji u priopćenju.

U preglednom radu autori raspravljaju o različitim termodinamičkim čimbenicima i funkcionalnim aditivima, čije djelovanje dovodi do nastajanja i stabilizacije ACC-a koji je moguće koristiti za izradu ekološki prihvatljivih hibridnih filmova, supramolekularnih hidrogelova ili isporučitelja aktivnih farmaceutskih pripravaka.

damir kralj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap