Pretraga

Naše drugo najveće sveučilište izabralo novog-starog rektora: Otkrio je što će raditi u drugom mandatu

A- A+

Dragan Ljutić opet je izabran za rektora splitskog sveučilišta. Kao jedinog kandidata na današnjoj su ga izbornoj sjednici podržali gotovo svi prisutni članovi Senata, samo je jedan listić bio nevažeći. Rektor je tom prilikom predstavio i planove za budućnost našeg drugog najvećeg sveučilišta.

Dragan Ljutić, novi-stari rektor Sveučilišta u Splitu

Dragan Ljutić, novi-stari rektor Sveučilišta u Splitu
Foto: Youtube screenshot

Dragan Ljutić, aktualni rektor splitskog sveučilišta, na toj će poziciji ostati sve do 30. rujna 2026. godine. Kao jedini rektorski kandidat izabran je, po drugi put, za čelnu poziciju našeg drugog najvećeg sveučilišta.

‘Protekle četiri godine bile su sve samo ne lake’

Na izbornoj sjednici Senata, temeljnog upravljačkog tijela splitskog sveučilišta, Ljutić je osvojio nadmoćnu većinu glasova; od 33 senatora koji su sudjelovali u izboru, njih 32 je glasalo za Ljutića kao novog-starog rektora, a jedan je listić bio nevažeći.

– Protekle, gotovo četiri godine, bile su sve samo ne lake, no uprava Sveučilišta u Splitu kojoj je čelni čovjek bio upravo rektor Ljutić, vodila je bitke odlučno, transparentno i sa samo jednim ciljem – rastom i razvojem najveće visokoškolske ustanove u ovom dijelu Europe, ističu na stranicama splitskog sveučilišta.

Osim rezimea poslovanja, na današnjoj je sjednici rektor Ljutić predstavio i svoje planove za budući mandat. Tako tvrdi da će Sveučilište nastaviti poticati razvoj inovativnih programa, podizati kvalitetu nastave i rada u malim skupinama, ali i inkluziju, digitalizaciju. Poticat će, kako je priopćeno iz rektorata, upisivanje studija u STEM području i motivirati najbolje studente Sveučilišta.

– Cilj je privući i one izvrsne u srednjim školama kojima upravo Split treba postati mjesto akademske izobrazbe, isto kao i vratiti na diplomske studije mlade koji su svoje preddiplomsko obrazovanje odlučili steći negdje drugdje. Sve to, kako bi se pomoglo smanjenju depopulacije grada i regije, ali i pridonijelo progresivnosti regionalne zajednice. Osnaživanje rada Ureda za upravljanje karijerama i ojačavanje suradnje sa Zavodom za zapošljavanje samo je jedan korak u brizi za svoje alumne, ističu iz splitskog rektorata.


‘UVAŽAVANJE I POŠTOVANJE TRADICIJE’

Budućnost Sveučilišta rektor vidi i kroz uvažavanje i poštivanje tradicije Sveučilišta na kojoj je, kako ističu iz rektorata, ‘neophodno graditi znanstveno-istraživačku i umjetničku izvrsnost’.

– Jer um nacije, njena akademska elita, mora služiti razvoju svog okruženja. Društveno odgovorno ponašanje i upravljanje te transparentnost u poslovanju fundamentalna je premisa. Split na Mediteranu i Mediteran u Europi upravo kroz Split i njegovo Sveučilište, povezivanje s međunarodnim istraživačkim i visokoobrazovnim institucijama te davanje obola osnaživanju kvalitete života europske zajednice naroda, splitska akademska zajednica je nedvojbeno prigrlila kao ultimativni pravac, navode na službenim web stranicama.


Izdvojeni članak
Blaženka Divjak

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Na zagrebačkom sveučilištu četvero kandidata

Izbori za rektora trenutno se održavaju, podsjetimo, i na zagrebačkom sveučilištu, no tamo je čak četvero kandidata; Mirjana Hruškar, bivša prorektorica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Tonći Lazibat, aktualni prorektor s Ekonomskog fakulteta, Marijan Klarica, bivši dekan Medicinskog fakulteta i Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta. Već smo pročitali i analizirali njihove programe rada, a tko će naslijediti aktualnog rektora Damira Borasa saznat ćemo nakon izborne sjednice Senata koja će se održati 1. ožujka.

Programi četvero kandidata koliko su strukturom različiti, toliko su i slični. Svi uglavnom planiraju obnovu, stavljaju veći naglasak na razvoj znanstveno-istraživačkih potencijala, internacionalizaciju, a student će, svi obećavaju isto, biti u fokusu njihova djelovanja zasjednu li u rektorsku fotelju. Zajednička boljka svih četiriju program su – opća mjesta – kod nekih više, kod drugih manje, ali svi se fokusiraju razvoj, veću transparentnost, kvalitetu, izvrsnost, ali, premda se po razradi mjera i aktivnosti to tako čini, nisu uvijek precizni u vezi toga što misle konkretno poduzeti.

Rektorske izbore na zagrebačkom sveučilištu komentirala je bivša ministrica i nekadašnja prorektorica Blaženka Divjak. Iako ne sjedi u Senatu, njene ‘simpatije’ će, najavila nam je, imati onaj kandidat ili kandidatkinja koji se svojim radom jasno ograde od putanje koju je ucrtala aktualna uprava na čelu s Borasom za kojeg tvrdi da je, po mišljenju mnogih, najgori rektor u povijesti zagrebačkog sveučilišta. Osim toga otkrila nam je i tko joj je aspolutni antifavorit na tim izborima, o čemu više možete pročitati ovdje.

Dragan Ljutić, novi-stari rektor Sveučilišta u Splitu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap