Pretraga

Naše drugo najveće sveučilište proslavilo 46. rođendan: Objavili i imena najboljih studenata

A- A+

Drugo najveće hrvatsko sveučilište, Sveučilište u Splitu, proteklog je ponedjeljka proslavilo 46. godišnjicu osnutka. Tom prigodom dodijeljena je i Rektorova nagrada najboljim studentima tog sveučilišta te studentima koji su ostvarili uspjeh na međunarodnim natjecanjima ili sudjelovali u društveno korisnim projektima.

Screenshot iz promo spota Sveučilišta u Splitu

Sada već davnog 15. lipnja 1974. godine, osnovana je Sveučilište u Splitu. Sveučilišne sastavnice postale su visokoobrazovne institucije koje su već ranije djelovale u stručnim, znanstvenim i nastavnim područjima.

– Od 1945. do 1960. godine osnovano je nekoliko viših škola, no pravi zamah započinje 1960. godine kada su osnovani Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB), Kemijsko-tehnološki fakultet i Pravni fakultet te 1961. godine pedagoške akademije u Zadru i Splitu. Ekonomski fakultet i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, utemeljeni su 1971. godine, tri godine kasnije Medicinski fakultet , a 1978. osnovan je Pomorski fakultet u Dubrovniku sa studijem u Splitu. Umjetnička akademija i Pomorski fakultet u Splitu osnovani su 1997. godine , a godinu poslije više učiteljske škole u Splitu te Sveučilišni odjel za studij mora i pomorstva. Katolički bogoslovni fakultet integrirao se u Sveučilište 1999. godine, dok je 2001. osnovan Odjel za humanističke znanosti koji će četiri godine poslije prerasti u Filozofski fakultet. 2003. godine pripajanjem bivšeg Veleučilišta u Splitu sastavnica Sveučilišta postaje Odjel za stručne studije, koji izvodi isključivo stručne studije i specijalističke diplomske stručne studije. Jedna od najmlađih sastavnica Splitskog sveučilišta je Kineziološki fakultet, osnovan 2008. godine, no studij kineziologije jedan je od najstarijih, stoji u kratkoj povijesnoj crtici o osnutku Sveučilišta u Splitu.

Pohvalili se pozicijom na svjetskim rang-listama

Danas na Sveučilištu u Splitu studira oko 20.000 studenata, na 11 fakulteta, jednoj umjetničkoj akademiji te četiri sveučilišna odjela.

Izdvojeni članak

Jedan od najpoželjnijih studija među maturantima uskoro i na Sveučilištu u Splitu

Splitsko sveučilište drugo je najveće u Hrvatskoj, a proteklog ponedjeljka proslavilo je svoj 46. rođendan. Sa sveučilišta su se tom prigodom pohvalili uspješnom provedbom nastave na daljinu tijekom epidemije kao i time da su produljili ljetni semestar i ispitni rok te tako izašli ususret studentima. Hvale se u Splitu i svojim pozicijama na svjetskim rang-listama najkvalitetnijih sveučilišta:

  • Center for World University Rankings: unutar 3.9%
  • Times Higher Education 601.- 800. mjesta
  • Shangai 701.- 800. mjesta
  • U-Multirank 335., najbolje rangirano u RH
  • WURI: 15 sveučilište u svijetu u kategoriji Etičke vrijednosti i društvena odgovornost, globalno 78. mjesto

Prema podacima prezentiranima na proslavi obljetnice sa sveučilišta poručuju da je u 2019. gotovo 1.000 njihovih radova objavljeno u WOS-u, a tvrde i da su po indeksu znanstvenog utjecaja 40-60% bolji od svjetskog prosjeka ovisno o bazi. U prošloj godini aktivno je na Sveučilištu u Splitu bilo 200 projekata, vrijednosti preko 300 milijuna kuna.

Uz navedeno, ove godine će konačno biti dovršena rekonstrukcija Studentskog doma Bruno Bušić, ali valja napomenuti kako je obnova trajala gotovo tri godine, zbog čega su studenti imali velikih poteškoća sa smještajem.

Poznata imena najboljih studenata

Prilikom jučerašnje proslave obljetnice osnutka Sveučilišta u Splitu, objavljena su i imena dobitnika ovogodišnje Rektorove nagrade.

Izdvojeni članak

Sveučilište obnovilo sportsku dvoranu: Studente će razveseliti i novi rekviziti

U Splitu se ona dodjeljuje i najizvrsnijim studentima, a to su ove godine: Ante Knežević (Ekonomski fakultet), Ivana Baković (Ekonomski fakultet), Tomas Pinjušić (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), Klementina Vidjak (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), Anita Marasović (Filozofski fakultet), Ivana Bošnjak (Filozofski fakultet), Duje Pavić (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Petra Radonić (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Marija Matanović (Katolički bogoslovni fakultet), Antea Hrepić (Kemijsko-tehnološki fakultet), Anđela Lukin (Kemijsko-tehnološki fakultet), Mia Lučin (Kineziološki fakultet), Matej Babić (Kineziološki fakultet), Jelena Šuto (Medicinski fakultet), Anđela Pijuk (Medicinski fakultet), Roko Glavinović (Pomorski fakultet), Nur Assani (Pomorski fakultet), Antonio Buljan (Prirodoslovno-matematički fakultet), Marina Baković (Prirodoslovno-matematički fakultet), Silvija Anić (Umjetnička akademija), Ivona Pupačić (Umjetnička akademija), Domagoj Barbarić (Sveučilišni odjel za forenzične znanosti), Barbara Krvavac (Sveučilišni odjel za forenzične znanosti), Petra Plavšić (Sveučilišni odjel za studije mora), Ana Budimir (Sveučilišni odjel za studije mora), Zvonimir Puljić (Sveučilišni odjel zdravstvenih studija), Antonella Rupčić (Sveučilišni odjel zdravstvenih studija), Anđela Andrijašević (Sveučilišni odjel za stručne studije), Frane Bešker (Sveučilišni odjel za stručne studije).

Ovom prigodom dodijeljena je i posebna Rektorova nagrada za izniman uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2018./2019. u javnome nastupu, djelovanju, sudjelovanju i uspjehu na državnim i međunarodnim natjecanjima, Rektorova nagrada za znanstveni ili umjetnički rad, izravna rektorova nagrada koja se dodjeljuje studentu pojedincu/grupi studenata koji uspješno izvršavaju studentske obveze i ostvare izniman uspjeh u javnom djelovanju i društveno-korisnim aktivnostima na Sveučilištu u Splitu i široj društvenoj zajednici. Jedan od nagrađenih projekata koji je privukao najveću pažnju  javnosti bila je izrada liječničkih vizira tijekom epidemije, akcija pod nazivom #StudentiPomažu, a krenula je upravo sa Sveučilišta u Splitu. 

Dobitnike možete vidjeti u dokumentu u nastavku, a ako vam rezultati natječaja nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Naše drugo najveće sveučilište proslavilo 46. rođendan: Objavili i imena najboljih studenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap