Pretraga

Nastavi na daljinu dolazi kraj: Studenti Učiteljskog vraćaju se u klupe

A- A+

Petrinjski Odsjek Učiteljskog fakulteta u Zagrebu dobiva novi prostor za održavanje nastave. Nakon što je u potresu koji je taj grad pogodio krajem 2020. godine zgrada fakulteta teško oštećena, nastava se morala održavati na alternativne načine, a sada studenti ulaze u obnovljen potkrovni prostor u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića. Obnova same zgrade fakulteta trebala bi početi najesen, a trajanje radova se očekuje oko godinu dana. Iz županije kažu i da će studentima s područja SMŽ, koji se odluče na redovno visokoškolsko obrazovanje u nekom od fakulteta na potresu pogođenom području, biti omogućena jednokratna novčana naknada od 5.000 kuna.

učiteljski fakultet petrinja 1

Oštećenja od potresa u zgradi Učiteljskog fakulteta u Petrinji
Foto: Učiteljski fakultet

Zbog potresa na Banovini koncem 2020. godine, koji je nanio teška oštećenja mnogim zgradama u Petrinji, Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u tom gradu nastavu je za svoje studente bio primoran organizirati online. Sada je otvoren adaptirani prostor u potkrovlju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u kojem je uređeno šest učionica opremljeno suvremenim praktikumima vrijednosti 2,5 milijuna kuna, prenosi HRT.

Privremeno rješenje

Državni tajnik znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak pojasnio je kako je novouređeni prostor tek privremeno rješenje, prije uređivanja i otvaranja stare zgrade. Isto tako je napomenuo kako bi bila neizmjerna šteta da Petrinja prestane biti grad učiteljske tradicije.

Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić za povratak studenata u Petrinju rekao je kako se radi o povijesnom događaju, pa se nadovezao konstatacijom kako se radi o gradu koji je najstarije središte visokoškolskog obrazovanja učitelja i kako se najesen mogu očekivati početci radova na obnovi zgrade fakulteta. Njihovo trajanje procjenjuje se oko godinu dana, rekao je.

O svemu se oglasio i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rekavši kako ovaj projekt pokazuje da postoji zajednička želja da se Petrinja obnovi. Uz to je iskazao zadovoljstvo neprekinutim djelovanjem sustava hrvatskog učiteljstva, unatoč svim nedaćama.

Izdvojeni članak

Šuta posvuda, stropovi urušeni: Ovako skoro dva mjeseca nakon potresa izgleda Učiteljski fakultet

Novi izvanredni preddiplomski studij

Njegov nasljednik, novoizabrani rektor i dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić, osim što je ukazao na važan doprinos koji su stručnjaci Građevinskog fakulteta imali neposredno nakon potresa, najavio je i pokretanje novog preddiplomskog studija.

Radilo bi se o izvanrednom studiju građevinarstva u Sisku koji bi doprinio razvoju i gospodarstva na podruju županije, ne uzimajući u obzir pozitivne efekte koje će to imati na visokoškolsko obrazovanje u regiji. Nadovezujući se na najavljeno, Lakušić objašnjava kako je pokrenut projekt dodatnog obrazovanja u suradnji sa sisačkom Tehničkom školom, tijekom kojeg bi se usavršilo učenike upravo za građevinska zanimanja koja će tijekom obnove biti tražena.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak za HRT je otkrio kako će studentima koji imaju prebivalište na području županije i koji se odluče na redovno visokoškolsko obrazovanje u nekom od fakulteta na potresu pogođenom području, biti omogućena jednokratna novčana naknada od 5.000 kuna.

Copy link
Powered by Social Snap