Pretraga

Natječajima za stipendije nezadovoljno 40 posto studenata

A- A+

Ured za kvalitetu i studentski standard, u sklopu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, objavio je dio rezultata internog istraživanja koji se odnose na studentske stipendije. Maro Alavanja iz Vijeća kaže kako istraživanje nije ispitivalo samo državne stipendije, već i one koje su dodijeljene i od strane nekih institucija, zaklada, gradova, županija, privatnih tvrtki, a objavljeni rezultati služe za poboljšanje studentskog standarda.

Od 323 studenta koji su ostvarili pravo na stipendiju ili se prijavilo na natječaj za stipendije, čak 129 studenta (40 %) nije zadovoljno načinom na koji se provode natječaji za stipendije. Brojni su razlozi, od dokumentacije koje je potrebno priložiti uz prijavu, sporog obrađivanja natječaja i dugog čekanja na rezultate i isplate, pa do manjka stipendija za izvrsne studente ili degradacija izvanrednih studenata u sklopu natječaja. Neki navode i netransparentnost procesa prijave i rezultata kao bitan faktor nezadovoljstva.

Izdvojeni članak

Braniteljima i djeci branitelja odobreno 4270 stipendija

Otprilike se znaju pragovi za dobivanje stipendija

Nikolina Goričan, od ove akademske godine dobiva državnu stipendiju. Za sam postupak prijave kaže kako se rezultati očekuju oko dva mjeseca, a nakon toga još mjesec dana da stigne i prva rata stipendije. No, postupak je jednostavan

– Kriteriji su jasno nabrojani, točno znaš na čemu možeš dobiti bodove a na čemu ne i ima jedan obrazac preko interneta koji ti izračuna koliko bodova možeš ostvariti, a otprilike se zna koliki treba biti prag, kaže Nikolina.

Za polovicu studenata stipendije su jedini izvor prihoda

O važnosti stipendija govori i postotak od 50,5% studenata (n= 214) s veleučilišta i visokih škola, kojima je stipendija jedini izvor prihoda tijekom akademske godine. Od 214 studenata koji primaju neku stipendiju, 37,4% ih je zadovoljno iznosom kojim primaju, a njih gotovo 70% naglašava kako ih stipendija u potpunosti motivira na bolje i uspješnije izvršavanje studentskih obaveza. Filip Petrović prima već drugu stipendiju i kaže kako je stipendija važan poticaj

– Jedan od faktora koji mi utječe na visinu stipendije je prosjek pa sada puno više pazim na ocjene, a prije mi je bilo bitno samo da položim predmet, rekao je Filip.

Studente se najčešće stipendira putem jednokratnih godišnjih stipendija (iznosi od 4 000 – 12 000 kn), besplatnih ili djelomično smanjenih školarina, i redovitih mjesečnih stipendija (iznosi od 200 – 1200 kn).

Share via
Copy link
Powered by Social Snap