Pretraga

Navala na državnu stipendiju: Pogledajte koliko se studenata prijavilo na natječaj u prvih pet dana

A- A+

Proteklog ponedjeljka Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za 10.000 stipendija koje se dodjeljuju studentima nižeg socio-ekonomskog statusa. Iako je natječaj otvoren sve do 4. studenog, već su u prvih nekoliko dana studenti pokazali veliki interes za ovu stipendiju.

Foto: Tim Gouw; Unsplash

U prvih pet dana, koliko je otvoren natječaj za 10.000 socio-ekonomskih stipendija, svoju prijavu u sustavu državnih stipendija započelo je 4.847 studenata, dok je njih 3.872 prijavu već završilo. Od ukupnog broja onih koji su završili prijave, najviše ih se natječe u kategorijama E i D1 – 3.865 studenata svoj je obrazac ispunilo. U kategoriji P prijavu je završilo devetero studenata.

Izdvojeni članak
stipendije

Otvoren natječaj za dodjelu državnih stipendija u akademskoj godini 2019./2020.

Kako smo spomenuli u uvodu, natječaj za državne stipendije otvoren je do 4. studenog, a prijave se zatvaraju točno u podne toga dana. Studenti se i ove godine prijavljuju isključivo elektroničkim putem na ovoj poveznici, a prijave s nepotpunom dokumentacijom kao i prijave koje ne budu podnesene u propisanome roku, neće se razmatrati.

Za dodjelu državne socio-ekonomske stipendije mogu se natjecati hrvatski državljani ili državljani EU s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku. Kandidati moraju imati status redovitoga studenta na visokom učilištu u RH, a za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju studenti ne mogu primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Mjesečni iznos državne stipendije je 1.200 kuna i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2019. do lipnja 2020.

Prema pravilniku za dodjelu socio-ekonomskih stipendija, rezultati natječaja objavljuju se 60 dana nakon završetka natječaja. Studenti koji ostvare pravo imaju rok od sedam dana nakon objave rezultata da prihvate uvjete stipendiranja, što se smatra činom sklapanja ugovora. Za studente koji to ne učine smatrat će se da su odbili stipendiju.

Podsjetimo, osim natječaja za socio-ekonomske stipendije, raspisan je i onaj za dodjelu 400 stipendija posebnim skupinama studenata, kroz koji se najviše stipendija dodjeljuje za deficitarna zanimanja s naglaskom na nastavnička. Uz te dvije stipendije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će 3.400 stipendija studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima.

Navala na državnu stipendiju: Pogledajte koliko se studenata prijavilo na natječaj u prvih pet dana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap