Pretraga

NCVVO ima važnu poruku za maturante: Ako želite položiti Hrvatski, morate pristupiti i eseju i testu!

A- A+

Zbog štrajka koji je u školama trajao 36 radnih dana, skraćeni su praznici i produljena nastavna godina. Izmijenjen je i kalendar državne mature, a najveća izmjena u njemu ta je da se esej iz Hrvatskog piše prije završetka nastavne godine, 16. svibnja. Izazvalo je to nezadovoljstvo među brojnim maturantima, koji kroz peticiju i apele traže da se s popisa djela za esej pojedina uklone, jer ih zbog zaostataka u gradivu neće stići obraditi. NCVVO je priopćenjem odgovorio na nezadovoljstvo maturanata i naglasio da, iako od ove godine nema minimalnog praga na eseju iz Hrvatskog, maturanti moraju pristupiti i prvom i drugom dijelu ispita, ako žele položiti Hrvatski jezik!

NCVVO
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) očito je dobro upoznat time da su brojni maturanti nezadovoljni promjenama u kalendaru ljetnog ispitnog roka, pa su se danas izvanredno, priopćenjem, obratili maturantima.

Podsjetimo, zbog premještanja termina pisanja eseja iz Hrvatskog jezika na 16. svibanj, kada još traje nastavna godina, gotovo 7.000 učenika potpisalo je peticiju kojom traže da se pojedina djela uklone s popisa lektire za esej te da učenicima dodijeli maksimalan broj bodova za pitanja koja se odnose na gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda. U četvrtak smo pisali i kako učenici zagrebačke XVI. gimnazije planiraju poslati apel NCVVO-u, u kojemu će također zatražiti da se skrati popis djela za esej, točnije iz njega ukloni Kiklop, jer je upravo to djelo koje neće stići obraditi na nastavi.

NCVVO: Ne možemo utjecati na ishode nastavnog procesa

Izdvojeni članak

Peticiju za izmjene na maturi potpisalo 6.700 osoba: Zagrebački gimnazijalci spremaju i novu akciju

Iz NCVVO-a, pak, poručuju kako se ispiti državne mature i ispitni katalozi izrađuju se prema važećim nastavnim planovima i programima te da Centar ne može utjecati na ishode nastavnog procesa.

– S obzirom na višednevni štrajk nastavnika, cjelokupni obrazovni sustav morao se prilagoditi izvanrednoj situaciji. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja trudio se pronaći najbolje rješenje na temelju termina nadoknade nastave koje su predložile škole. Pojedini pristupnici žalili su se na sadržaj ispita jer smatraju da je potrebno izbaciti neke sadržaje četvrtoga razreda. Moramo naglasiti da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne može utjecati na ishode nastavnoga procesa niti je za njih odgovoran. Pojedini pristupnici nezadovoljni su promjenama u kalendaru polaganja ispita državne mature, ali kalendar mora zadovoljiti sve uvjete pripreme, provedbe i ocjenjivanja ispita, poručuju iz NCVVO-a.

Iako nema minimalnog praga, pristupnici moraju pristupiti i eseju i testu ako žele položiti Hrvatski

Izdvojeni članak

Dio učenika ogorčen, pokrenuli peticiju zbog pomicanja termina eseja: Traže dodatne izmjene na maturi

Dodatno u priopćenju naglašavaju i da se spit iz Hrvatskoga jezika sastoji se od dviju ispitnih cjelina – eseja (40 bodova) i testa iz jezika i književnosti (80 bodova). Minimalnog praga na eseju od ove godine nema, ali su mu maturanti obavezni pristupiti, inače neće položiti ispit!

– Iako ove školske godine nije propisan minimalan rezultat koji pristupnik mora ostvariti u školskome eseju, nužno je pristupiti obama dijelovima ispita iz Hrvatskoga jezika kako bi ga pristupnik položio. Dobar rezultat u ispitnoj cjelini Književnost i jezik može nadoknaditi i najlošiji rezultat u ispitnoj cjelini Školski esej. Svaki bod ostvaren u školskome eseju povećava ukupan rezultat i omogućuje dobivanje veće ocjene. Da biste položili ispit iz Hrvatskoga jezika, morate pristupiti i prvome i drugome dijelu ispita! Slobodno nam se obratite ako imate pitanja na koja ne možete pronaći odgovor u objavljenome ispitnom katalogu, poručili su iz NCVVO-a.

Podsjetimo,  osim pomicanja termina eseja iz Hrvatskog i izmjene da se u prvom tjednu lipnja ne pišu ispiti, promijenjeni su i drugi datumi u kalendaru. I drugi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti, također se piše subotom, 13. lipnja. Od predmeta s većim brojem prijava, promijenjen je i termin pisanja Engleskog jezika – taj ispit polagat će se 26. lipnja. Ispitu iz Matematike nije mijenjan termin, on se piše posljednjeg dana ljetnog roka, 29. lipnja. Sve izmjene u ovogodišnjem kalendaru mature možete vidjeti na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

NCVVO ima važnu poruku za maturante: Ako želite položiti Hrvatski, morate pristupiti i eseju i testu!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap