Pretraga

Neki studenti su nam se požalili da im baš ne radi beskontaktno plaćanje u menzama

A- A+

Mjesec dana otkako je u odabrane zagrebačke menze stiglo beskontaktno plaćanje, nisu svi studenti potpuno zadovoljni. Nejasnoće, nedoumice pa i nefunkcioniranje neke su od primjedbi koje imaju na aplikaciju WeaPay, inače digitalni novčanik putem kojega samo studenti mogu beskontaktno plaćati u menzama Studentskog centra Zagreb. Razgovarali smo s jednim od njih, a on nam je objasnio što mu smeta oko nove aplikacije.

weapay beskontaktno plaćanje

WeaPay aplikacija za beskontaktno plaćanje u zagrebačkim menzama
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Vijest da u zagrebačke menze stiže beskontaktno plaćanje očekivano je odjeknula u studentskim krugovima. Naime, dok neki sveučilišni gradovi poput Rijeke već funkcioniraju kao sav razvijen svijet gdje studenti, bez problema, u menze dolaze s karticama ili pak mobitelima pa ono što pojedu plaćaju beskontaktno, u Zagrebu se gotovina, izgleda, cijeni iznad svega. Zato je tek ove godine, de facto prije mjesec dana svjetlo dana ta opcija ugledala u odabranim menzama zagrebačkog Studentskog centra.

Studenti imaju primjedbe na aplikaciju

No, ako ste mislili da ćete sada samo s mobitelom ili karticom ušetati u menzu i platiti si ručak, grdno se varate. Studentski centar u suradnji je sa Studentskim zborom zagrebačkog sveučilišta došao na ideju da se razvije nova aplikacija. Tu je uletio startup WeaPay razvivši aplikaciju koja služi kao neka vrsta digitalnog novčanika povezanog s AAI identitetom.

Aplikacija funkcionira na način da se korisnik – student – prijavi koristeći svoje pristupne podatke, a onda, kako bi koristio beskontaktno plaćanje, na navedeni novčanik mora uplatiti novac. Dakle, usto mora imati i mobilno bankarstvo ili uplatu izvršiti preko banke. U prvom slučaju novac će odmah biti vidljiv u aplikaciji, a u potonjem kroz dan, dva. Najniži iznos koji studenti tu mogu uplatiti je 50 kuna.

Neki su se studenti po izlasku spomenute aplikacije pitali zašto se beskontaktno plaćanje uopće uvodi na taj način, a ne jednostavno putem POS uređaja i kartica, kako je to uređeno u riječkim menzama. Drugi su pak problematizirali detalje kako aplikacija funkcionira, ističući primjerice da jedan meni u menzi košta sedam kuna, a najniži iznos koji se može uplatiti na aplikaciju je doslovno sedam puta veći od toga. Osim toga, ako slučajno prebace previše novca, u aplikaciji, kako nam kažu, nisu uspjeli naći načina da uplaćeni novac vrate na karticu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Isprobali smo beskontaktno plaćanje u zagrebačkim menzama: Evo kako funkcionira

Uplatio novac, ali nije prolazilo

Nekim studentima aplikacija, pak, ne funkcionira kako bi trebala. Kako smo pročitali po studentskim grupama na društvenim mrežama, pojedini su se studenti našli u situaciji gdje su uplatili i po dvije stotine kuna na aplikaciju, no to ne bi bilo registrirano. Konkretno, kada su krenuli skenirati barkod na aplikaciji i tako platiti račun, nije prolazilo te su na koncu morali platiti gotovinom. Jedan od njih, Zoran, dao nam je i kratku izjavu.

– Ideja aplikacije mi se jako sviđa ali nije mi radilo prvi put kad sam išao skenirati. Ima dosta dobrih i loših stvari. Trebalo mi je jako puno vremena da skužim kako uopće novac staviti. Ima čak par bugova, istaknuo je u razgovoru Zoran.

Iduće godine će studenti moći pratiti red u menzi

Nedugo nakon što smo s njim razgovarali, kontaktirali smo Mateu Vasilj, studentsku predstavnicu koja je kao voditeljica Odbora za digitalnu tehnologiju zagrebačkog Studentskog zbora bila direktno uključena u projekt uvođenja beskontaktnog plaćanja.

Zahvalila nam je što smo javili za primjedbe studenata i pritom istaknula da joj se do sada studenti nisu žalili da aplikacija ne radi ili da imaju nekih problema. Objasnila nam je kako će sve poslati podršci unutar WeaPay tima koji se, kaže, jako trude pomoći i brzo odgovaraju pri otklanjanju poteškoća.

Najavila nam je da bi neka sljedeća ozbiljna nadogradnja aplikacije trebalo biti praćenje stanja reda u menzi. Prema zadnjim informacijama, kako nam kaže Matea Vasilj, inače studentica zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, to bi trebalo biti gotovo za iduću akademsku godinu.

@srednja_hr Super vijesti za zagrebačke studente! Od sada u menzama plaćajte – beskontaktno 🤳 više na srednja.hr #srednjahr #menza #zagreb #sczagreb #hrana #ručak #student #studenti #hrvatska #zagrebcroatia #croatia #vijesti #novosti ♬ Baby Work It – Your Favourite Garçon

weapay beskontaktno plaćanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap