Pretraga

Nema šanse da se izgube na faksu: Studenti FOI-a dobili neobičnu asistenticu Baricu

Tim znanstvenika i studenata s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu (FOI) na čelu s profesorom Markusom Schattenom stvorio je umjetnu inteligenciju B.A.R.I.C.A., osmišljenu kao asistenticu za pomoć studentima Fakulteta. B.A.R.I.C.A. studentima pruža korisne informacije o mjestu u učionici, profesorima i rasporedu.

Kako kažu s Faukulteta organizacije i informatike, B.A.R.I.C.A. je akronim iza koje stoji naziv Beautiful ARtificial Intelligence Cognitive Agent – kognitivni agent za umjetnu inteligenciju.

Odgovara na četiri pitanja

Tim koji je stvorio Baricu malo se poigrao s akronimom, s obzirom na to da se radi o tradicionalnom ženskom imenu u sjevernom dijelu Hrvatske, gdje je ovaj fakultet i smješten.

Na zagrebačkom fakultetu osniva se prvi Centar za umjetnu inteligenciju u Hrvatskoj

U ovoj fazi, B.A.R.I.C.A. može studentima davati odgovore na ključna četiri pitanja:

  1. Barice, reci mi nešto o FOI-ju.
  2. Barice, gdje je dvorana br. XY?
  3. Barice, gdje se nalazi ured profesora/ profesorice XY?
  4. Barice, možeš li provjeriti raspored predavanja?

– Umjetno stvorena inteligencija radi slično kao i drugi, u svijetu mnogo poznatiji osobni asistenti tog oblika (npr. Alexa, Siri, Google Assistant, Mycroft i sl.), a sastoji se od nekoliko komponenti. Prije svega tu je grafičko sučelje implementirano uz JavaScript (komunikacija sa poslužiteljem), Hovercraft (prezentacija) i CrazyTalk (za izradu video sekvenci govora). Zatim je tu i Speech-to-text sučelje implementirano uz pomoć Voicenotebook servisa, kao i NLP poslužitelj koji upravlja prezentacijom te model procesiranja prirodnog jezika. Poslužitelj je i implementiran u programskom jeziku Python, na kojem, među ostalima, rade studenti FOI-ja u okviru redovne nastave na studiju informatike, kažu s FOI-a.

U nastajanju i chatbot Štef

Robotika, umjetna inteligencija, mikročipiranje ljudi: Na studentskoj konferenciji poslušajte čime se sve danas bavi filozofija

Još jedna od zanimljivosti ta je da je prilagodbu za potrebe fakulteta kompletno implementirala bivša studentica Tajana Šokec u okviru prakse u AI Laboratoriju. Na tu temu je osvojila i Rektorovu nagradu obzirom da je razvila interesantan hibridni model umjetne inteligencije, a kako je izgledala implementacija Barice, možete pogledati ovdje.

B.A.R.I.C.A. je na FOI-ju prvi takav projekt, no nakon nje javilo se još nekoliko inicijativa za izradom sličnih agenata za razgovor, pa je u nastajanju Baricin pandan – chatbot ‘Štef’.

Umjetna inteligencija B.A.R.I.C.A. bi u svakom slučaju ovdje trebala poslužiti kao pripomoć studentima i posjetiteljima Fakulteta, no na FOI-ju razmišljaju o njezinoj prilagodbi za muzeje, a kao vrlo plodno područje za korištenje ovakve tehnologije vide i turizam.

Iako ih mnoga europska sveučilišta uvode direktno u nastavne procese, Schatten smatra da ovakvi chat botovi ne mogu zamijeniti sveučilišne asistente, no sigurno mogu pomoći da poboljšaju svoj radi i da olakšaju svakodnevne poslove. Slično je u medicini, istraživanja su pokazala da je najbolji rezultat u dijagnosticiranju onda kada umjetna inteligencija i liječnici surađuju, odnosno svaki od njih pojedinačno nema tako dobre rezultate kao kad djeluju u sinergiji.

Vjerujem da nešto vrlo slično možemo očekivati u podučavanju. S druge strane, ovakvi agenti već danas mogu zamijeniti mnoge druge repetitivne poslove, posebice u državnoj upravi, prodaji, ugostiteljstvu i sl. To naravno ne znači da će nam roboti i umjetna inteligencija “ukrasti” naše poslove, većznači da će neki poslovi s vremenom nestati zbog napretka tehnologije, kao što su nestajali i prije, istim tempom kao što novi nastaju – primjerice tko je prije 15 godina čuo za influencere, community managere i slično?, zaključuje FOI-jev profesor Markus Schatten.

Nema šanse da se izgube na faksu: Studenti FOI-a dobili neobičnu asistenticu Baricu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap