Pretraga

Neobične diplome koje vode do vrlo dobro plaćenih poslova

A- A+

Poznato je da su najplaćeniji radnici oni u području računarstva, inženjerstva, menadžmenta i financija. Ipak, za one koje takvi poslovi ne zanimaju, postoje i malo drugačiji studiji, čiji diplomci također jako dobro zarađuju.

Iako se studentima preporučuje obrazovanje u području računarstva, menadžmenta, financija i slično, kako bi se što lakše zaposlili i zaradili što više novaca, nije tako jednostavno odustati od svojih snova i studirati nešto samo radi novaca. Srećom, ima i drugih prilično unosnih diploma koje možete zaraditi na neobičnim studijima. Neki od neobičnih poslova koji su se u zadnje vrijeme jako brzo razvili omogućuju visoke plaće, prilično brzo penjanje po korporativnoj ljestvici, te mnoge prednosti poput ‘freelance’ rada ili rada od kuće. Neke od takvih zanimanja nabrojao je Business Insider.

Izdvojeni članak

Zanimljiva ideja: Reklamiraju se u izlogu kako bi pronašli posao

Dizajner video igara

Kako bi zaradili diplomu iz ovog područja, morali biste odraditi kolegije iz računalne znanosti, produkcije multimedije, projektnom menadžmenta, kvalitativnog testiranja i slično. Oni koji su osim posla potrebnog za studij sami ili u timu dizajnirali svoje igre obično se probiju na vrlo dobra mjesta. Tržište također cijeni one sa velikim rasponom vještina. Dizajneri video igara obično godišnje zarade oko 75 tisuća dolara, dok se zarada može popeti i do 90 tisuća dolara.

Tehničko pisanje

Svi znaju da znanstvenici, arhitekti, inženjeri i sistemski inženjeri obično zarađuju dosta, ali isto tako zarađuju i ljudi koji im pomažu objasniti kako njihovi proizvodi funkcioniraju i kako se koriste. Oni su nadareni mogućnošću da objasne kompleksne koncepte onima koji nisu toliko upućeni u određeno područje. Stručnjaci koji se bave tehničkim pisanjem moraju imati odlične komunikacijske sposobnosti, ali i znanje o industriji o kojoj pišu. Oni su vrlo važan resurs različitim vrstama kompanija. Kako bi se završio takav studij, morat ćete naučiti mješavinu matematike, znanosti i komunikacijske kolegije. Ovi stručnjaci godišnje zarade oko 65,500 dolara.

Izdvojeni članak

Zidari, mesari i autolakireri: Nepopularna zanimanja, ali posao gotovo siguran

Inžinjeri zabavnih parkova

Inženjeri koji kreiraju uzbudljive vožnje u zabavnim parkovima dosta su dobro plaćeni. Godišnja im zarada iznosi od 70 do 80 tisuća dolara, a California State University, fakultet koji studente priprema za to zanimanje, obrazuje ih kako dizajnirati vožnje i atrakcije. Sveučilište Nevada im pak pruža znanje dizajna, produkcije, instalacije i operacije uređaje i sisteme za zabavu u lunaparkovima.

Pogrebnici

Iako je mnogima ovo prilično neugodan posao, zanimanje pogrebnika može vam godišnje donijeti zaradu od otprilike 66 tisuća dolara. Kako biti uspješan pogrebnik uči se na American Board of Funeral Service Education, gdje studenti uče patologiju, restaurativnu umjetnost, psihologiju i etiku. Potrebno je proći državni ispit, a neke države traže i odrađivanje staža prije nego počnete sa samostalnim radom. Većinom školovanje za pogrebnika traje dvije godine, dok u nekim državama traje čak četiri godine.

Izdvojeni članak

Najgori poslovi u ovoj godini

Znanost odlučivanja

Diplomci studija ‘Desicion sciences’, ili znanosti odlučivanja obično koriste analitičke tehnike, koncepte, metodologije i alate kako bi riješili probleme generirane u industriji. Ponekad riješavaju probleme u području transporta, distribucije, i ostale logističke probleme. Kako biste zaradili diplomu i skupa s njom godišnju plaću od 52 tisuće do 65 tisuća dolara, morat ćete naučiti analizirati podatke, projektni menadžment, logistički menadžment i industrijske sisteme radova.

Stručnjaci za travu na terenima

Profesionalni sportaši nisu jedini koji na travi zarađuju velike novce. Prilično dobro zarađuju i stručnjaci koji se brinu za zdravlje trave na primjerice golf terenima, nogometnim stadionima i slično. Oni motre zdravlje trave, analiziraju uzorke, rade s opremom i budžetom kako bi omogućili dobro funkcioniranje terena. Godišnje zarade do 82 tisuće dolara.

Izdvojeni članak

Najtraženiji i najbolje plaćeni sezonski poslovi

Animatori

Oni koji rade u području filma, televizije, reklama ili video igara, zarade čak 61 tisuću dolara godišnje. Bilo da rade u velikim studijima ili manjim mjestima, animatori često ne trebaju imati diplomu iz područja animacije. Bilo koja diploma iz područja umjetnosti može poslužiti, pod uvjetom da ste nadareni za takav posao.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap