Pretraga

Neobični magistarski smjerovi diljem svijeta

A- A+

Iako većina studenata na diplomskom studiju bira smjerove koji će im pomoći da dostignu zavidnu poslovnu karijeru, zarade dovoljno novaca, i tako postignu ono za što su se godinama školovali, postoje i smjerovi na nekim inozemnim sveučilištima koje možete studirati iz čistog gušta.

Zadnjih godina na diplomskoj razini primjećeno je više studenata koji studiraju polja menadžmenta, financija, poslovanja i prava, kako bi mogli uspješno konkurirati na zahtjevnom i kompetitivnom tržištu rada. Pri odabiru studija velika se važnost pridaje isplativosti studiranja pojedinih predmeta, a često puta manje tome želimo li to zaista. Diljem svijeta mogu se ipak pronaći neobični magistarski smjerovi koje studenti pohađaju iz čiste strasti prema tom području.

Diploma iz taekwondoa ili golfa

Akademska područja poput medija i kulturalnih studija definitivno su doživjeli rast i daju mogućnost stjecanja neobičnih magistarskih diploma u mnogim zemljana, međutim, ti smjerovi opet nisu toliko neuobičajeni da bi im se pridavala neka veća pozornost. S druge strane, na Sveučilištu Kyung Hee u Južnoj Koreji, studentima se nudi mogućnost da diplomiraju upravo iz područja Taekwondo i Golf menadžmenta, piše Top Universities.

Ovi su smjerovi smješteni na fakultetu Fizičke edukacije i znanosti sporta, a njegovi diplomci obučavani su da postanu misionari svoje umjetnosti, šireći je svijetom. Opširan kurikulum dizajniran je da gradi teoretsko, fizičko i spiritualno znanje, a program uključuje i module natjecanja u teoriji i praksi, povijesti taekwondoa, biomehanike i napredne teorije ‘crnog pojasa’.

Izdvojeni članak

Izašla je lista najpopularnijih fakultetskih smjerova na svijetu

Na diplomskoj razini možete studirati popularnu glazbu

Na fakultetu tvrde kako ovaj program privlači brojne zainteresirane studente iz drugih zemalja, pogotovo onih iz SAD-a, od kojih mnogi nakon diplomiranja postaju treneri taekwondoa diljem svijeta.

Na Sveučilištu Liverpool može se pak dipolomirati na nečemu sasvim drugačijem. Unutar istog nalazi se Institut popularne glazbe, gdje se razvija kritičko i analitičko razumijevanje popularne glazbe koristeći se interdisciplinarnim pristupom, te stapajući područja poput tekstualne analize i semiotike, temeljnih metodoloških i istraživačkih tehnika, ali i specifičnih modula u muzičkim smjerovima, glazbi u svakodnevnom životu i glazbenoj industriji.

Ovaj je pristup dosta popularan među studentima, a slična je potražnja i za još jednim neuobičajenim smjerom koji se pohađa u Centru za digitalni sadržaj. Tamo se uči o istraživanju i učenju u području digitalnih igara. Na ovaj se studij može upisati tek manje od 20 studenata godišnje, a konkurencija je intenzivna, budući da su takvi stručnjaci u današnje vrijeme traženi diljem svijeta.

Izdvojeni članak

Top deset fakulteta za računarstvo

Nije sve u novcu

Postdiplomski programi dostupni u kategoriji medija su brojni i veoma različiti. Ipak, zanimljivo je da medije možete studirati u srcu Hollywooda, na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu. Ovdje perspektivni studenti diplomskih studija u području filma, televizije ili digitalnih medija mogu izabrati specifične programe poput animacije, produkcije i režije, ili pisanja scenarija.

Takvi i ostali postojeći neuobičajeni studiji pokazuju da ipak nije uvijek sve u novcu ili prilagođavanju tržištu rada, već da se neke stvari studiraju zato jer su jednostavno zanimljivi i ispunjavaju zadovoljstvom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap