Pretraga

Nepalski znanstvenik opisao novu vrstu skakavca, nazvao je po bivšem studentu PMF-a u Zagrebu

A- A+

Skejotettix kasalo nova je vrsta skakavca koju je u uglednom znanstvenom časopisu Journal of Orthoptera Research opisao nepalski znanstvenik Madan Subedi. Ono što je posebno interesantno jest da mu je ime kombinacija prezimena bivšeg studenta PMF-a u Zagrebu te asistenta na Biološkom odsjeku.

Zanimljiva znanstvena vijest stiže s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu – nepalski znanstvenik Madan Subedi je vrstu skakavca iz Nepala nazvao u čast bivšeg studenta Nike Kasala, mladog livanjskog znanstvenika. Nova vrsta zove Skejotettix kasalo (eng. Skejo’s Salhopper)

– Vrsta pripada rodu Skejotettix koji je nedavno opisan u čast Josipa Skeje, mladog šibenskog znanstvenika, asistenta na Biološkom odsjeku PMF-a! Naime Subedi sistemski proučava ove skakavce u Nepalu, a Kasalov i Skejin dosadašnji rad mu je značajno pomogao. Kasalo je diplomirao 2022., a do sada je objavio 13 znanstvenih radova, uključujući opis četiri nova roda i pet novih vrsta, naveli su s PMF-a.

Vrsta skakavca Skejotettix kasalo opisana je u znanstvenom časopisu Journal of Orthoptera Research.

Izdvojeni članak

Studenti s PMF-a otkrili novu vrstu skakavca, no zbog zastarjelog pravilnika struka im to ne priznaje

Inače, o radu Josipa Skeje prvi smo puta pisali još 2016. godine, kada je kao student otkrio novu vrstu skakavca i to na vrlo neobičan način – putem Facebooka. I prošle godine pisali smo o njemu kao mentoru i studentu Niki Kasalu koji je s kolegama Maksom Deranjom i Karmelom Adžić otkrio novu vrstu skakavca iz Perua. Njihovo otkriće također je posebno zanimljivo jer u toj zemlji nisu bili, fotografije nove vrste skakavca pronašli su sasvim slučajno i to – na internetu.

Copy link
Powered by Social Snap