Pretraga

Neviđeni zahvat u Hrvatskoj: Na Veterinarskom fakultetu 10 sati popravljali zube risu

A- A+

Nacionalni park Risnjak gotovo četiri mjeseca bio je dom jednoj risovici koju su nazvali Martina. Ona je bila lošeg fizičkog stanja, slaba i izgladnjela, a po ponašanju je bilo očito da se radi o mladuncu bez majke. To su iz NP Rinsjak objavili na svojoj Facebook stranici. Kada se na dan puštanja risovice vidjelo da su joj zubi toliko loši da u divljini ne bi preživjela jer ne bi mogla jesti, na Veterinarskom fakultetu su po prvi put u Hrvatskoj na risu izveli zahvat koji je trajao 10 sati.


Kako su objavili na svojem Facebooku, Risovica je uhvaćena pokraj Ogulina, 11. studenog 2019. godine, na samo Martinje. Otuda joj i ime – Martina.

Mladunac bez majke oporavljao se u NP Risnjak

Izdvojeni članak

[FOTO] Zmije, kosturi i psi tragači na Danu otvorenih vrata Veterinarskog faksa

– Njezino neobično ponašanje (približavanje kućama) ukazivalo je na nekakav ozbiljniji problem pa je Vedran Slijepčević, dr. vet. med. iz Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode odmah pristupio njezinom hvatanju. Risovica je bila lošeg fizičkog stanja, slaba i izgladnjela, teška samo 6 kilograma. I ponašanje i izgled ukazivali su da se radi o mladuncu bez majke. Kao siročetu starom tek oko 6 mjeseci, šanse za njezino preživljavanje u prirodi bile su minimalne, osim ako joj se ne proba pomoći. Odlučeno je da će ju se prebaciti u NP Risnjak, u posebnu nastambu, i nastojati rehabilitirati te pustiti na slobodu kad dovoljno ojača, napisali su.

O njoj su se brinuli kroz čitavu zima, pa se risovica oporavljala, rasla je i dosegnula je 13 kila. Bila je spremna za slobodu, no pojavio se problem.

Svojim zubima ne bi se mogla prehraniti na slobodi

– Na dan njezinog puštanja uvidjelo se da su njezini zubi u vrlo lošem stanju i da će se teško moći prehraniti na slobodi. Nedugo zatim, prebačena je na Veterinarski fakultet, gdje je po prvi je put u Hrvatskoj na risu je izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te jačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati, a obavio ga je tim Mirta Vučković dr.med.vet. i Andro Stipetić dr.dent.med. Nakon zahvata, s novim zubima, Martina je ponovo vraćena u nastambu u NP Risnjak, koja joj je uskoro otvorena. Svoje prve korake na slobodi Martina je napravila 1. ožujka 2020. godine. Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici, znamo da se Martina prvih nekoliko tjedana kretala na području NP Risnjak i u njegovoj neposrednoj blizini, a trenutno se nalazi u Sloveniji.

Risovica Martina, rehabilitirano siroče bez majke, uskoro će proslaviti svoj prvi rođendan, zdrava i slobodna.

 

Neviđeni zahvat u Hrvatskoj: Na Veterinarskom fakultetu 10 sati popravljali zube risu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap