Pretraga

Nevjerojatno ali istinito: Fakulteti na kojima je gotovo nemoguće pasti godinu

A- A+

Dok se pri upisivanju studenata na fakultete u domovini računa na određeni broj onih koji isti neće uspjeti završiti, na nekim svjetski poznatim fakultetima gotovo svi studenti uspiju diplomirati.

Ne uspije svatko završiti fakultet, a oduvijek se govori da ga završavaju uglavnom uporni. Svake godine mnoštvo maturanata dobije titulu brucoša, no mnoge od njih dalje ne stignu, a broj studenata opada i na višim godinama. Unatoč normalnoj praksi da ne završi fakultet svatko tko ga i upiše, postoje sveučilišta na kojima je gotovo nemoguće pasti godinu. Da iznenađenje bude veće, radi se o nekima od svjetski poznatih i uglednih fakulteta, poput Yalea, Harvarda i Columbije, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Yale i Harvard ne koriste se tradicionalnim sustavima vrednovanja

Primjerice, studij prava na Yaleu u New Havenu uvijek se spominje kao jedan od najuglednijih studija prava u SAD-u. Iako bi bilo očekivano da ga stoga završava nekolicina studenata, interesantno je da vrlo mali broj ljude podbaci na ovom fakultetu. Ova škola nema regularne ocjene, već samo stupnjeve Honors, Pass, Low Pass, i Fail, odnosno pad. Gotovo nitko na ovom fakultetu ne pada, a najgore što možete dobiti jest Low Pass. Ne samo da ima različiti sustav ocjenjivanja, Yale ima i specifičnu kulturu.

Studij prava na Harvardu također ne koristi tradicionalan sustav vrednovanja, a koriste istu taktiku kao i Yale. Prije je škola imala politiku zbog koje je barem osam posto studenata na svakoj godini trebalo dobiti ocjenu Law Pass, međutim ta je politika odbačena još 2009. Ipak, profesori i dalje imaju pravo podijeliti takve loše ocjene onima za koje stvarno vjeruju da su to zaslužili.

Na Georgetownu samo mali broj studenata dobije ocjenu manju od ‘četvorke’

Georgetown University Law Center također je prilagodio svoju politiku ocijenjivanja još 2009., a studenti ovog fakulteta dobivaju zbilja visoke ocjene. Samo pet do deset posto studenata dobije ocjenu B ili manje, što je bi kod nas značilo 4 ili manje.

Na Columbiji, kao i na Yaleu i Harvardu, ne postoje ocjene, već sistem Honors, High Pass, Pass, Low Pass i Fail, uz dodatak Incoplete ocjene. Studenti ne padaju često, a osim toga, fakultet ih potiče da ne odustaju od pojedinih kolegija i ne završavaju s predavanjima sve dok ne dobiju ponudu za pravi posao.

Izdvojeni članak

Fakulteti koje se najviše isplati studirati

Nevjerojatno ali istinito je to da na Sveučilištu Brown čak dvije trećina studenta kolegija polaže s odličnom ocjenom. Kolegij ne možete pasti, već možete jednostavno ne dobiti ocjenu, jer kolegij niste zadovoljavajuće završili.

Harvey Mudd College u Kaliforniji je institucija koja ima vrlo fleksibilnu politiku ocjenjivanja studenata prvih godina. Za vrijeme prvog semestra, brucoši se ocjenjuju sa High Pass, Pass ili No Credit ocjenom, što znači da jednostavno nije moguće pasti određeni kolegij. Nakon prvog semestra, studenti mogu odabrati jedan kolegij na Pass/Fail bazi, a ostali su predmeti ocjenjivani na tradicionalan način.

Neki fakulteti studente ocjenjuju narativnom evaluacijom

Na Sveučilištu Hampshire u Massachusettsu, privatnom umjetničkom fakultetu, ne koriste se ocjene, već se studenti ocjenjuju narativnom evaluacijom. Profesori studentima daju napisani ‘feedback’ na papiru, umjesto klasičnih ocjena. Ovaj sustav eliminira konkurenciju i podržava kolaborativno učenje, smatraju u upravi fakulteta.

Na prvom sveučilištu svijeta, MIT-u, studenti preddiplomskog studija nemaju ocjene, već se koristi više spomenuta pass/no record politika. Ako student dobije ocjenu 1 ili 2, u njegovom indeksu kolegij na kojem nije zadovoljio, neće se ni vidjeti.

Izdvojeni članak

Izašla je lista najpopularnijih fakultetskih smjerova na svijetu

MIT brucošima olakšava prilagodbu na fakultet

To je čudno za najprestižnije sveučilište svijeta, no u MIT-u tvrde kako ovakva politika ocjenjivanja studentima olakšava prelazak iz srednje škole na fakultet, navikava ih na sustav obrazovanja na ovom faksu, te im daje fleksibilnost da istražuju akademske, istraživačke i socijalne prilike na Institutu. Također, takvo ocjenjivanje smanjuje naglasak na kompetitivnost, i studente potiče da uče radi znanja, a ne radi ocjena. To zapravo čini pad na prvom semestru na MIT-u nemogućim. Nakon prvog semestra, studenti se ocjenjuju na klasičan način.

Stanford također olakšava svojim studentima, tako što ‘jedinice’ jednostavno ne postoje. Studenti preddiplmskog studija mogu dobiti ocjene od 2 do 5.

Nevjerojatno ali istinito: Fakulteti na kojima je gotovo nemoguće pasti godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap