Pretraga

Nezadovoljni Borasovim potezima: Sutra se ispred Filozofskog organizira marš

A- A+

Inicijativa za Filozofski pozvala je sve studente, ali i zainteresiranu javnost da im se ispred Filozofskog fakulteta pridruže u okupljanju kojim će izraziti nezadovoljstvo posljednjim potezima rektora Borasa. Povod je nepozivanje novoizabranih članova Senata na sutrašnju sjednicu u rektoratu, te neuvrštavanje na dnevni red točke o davanju suglasnosti na program rada predloženice za dekanicu Filozofskog, Vesne Vlahović-Štetić.

Filozofski fakultet Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Na posljednjoj su sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta odabrana dva nova člana koja bi u Senatu Sveučilišta trebala zamijeniti razriješenog bivšeg dekana Previšića i profesoricu Lasić-Lazić koja je na svoje mjesto u Senatu podnijela ostavku.

Izdvojeni članak

Studenti s liste ProBUDImo Filozofski žale se zbog odbijanja kandidatura, dok druga strana tvrdi da je sve po zakonu

O Filozofskom ni F na sutrašnjoj sjednici Senata 

No, kako je napomenuo rektor Boras, nije bilo moguće iz odluke koju je Vijeće dostavilo na Sveučilište ‘razaznati koji od novoizabranih članova stupa na upražnjeno mjesto profesora Previšića, koja novoizabrana osoba stupa na mjesto profesorice Lasić-Lazić, a koji od preostalih dvoje članova stupaju na mjesto prijevremeno smijenjenih članova Senata.’ Upravo zbog toga, Sveučilište je odgodilo primjenu odluka Vijeća Filozofskog o novoizabranim članovima, dok se, kako piše u pismu koje potpisuje rektor Boras, ne provjeri usklađenost postupka s dosadašnjim pravilima i praksom izbora članova Senata i njihovih zamjenika.’ 

Spomenuti novoizabrani predstavnici Filozofskog na Senatu tako nisu uopće dobili poziv za sjednicu Senata koja se sutra u podne odvija u Rektoratu. 

Osim toga, na dnevni red sutrašnje sjednice Senata nije uvrštena ni točka o davanju suglasnosti na program rada predloženice za dekanicu FF-a, Vesne Vlahović-Štetić, jedini koji je na sjednici Vijeća FF-a u ožujku dobio kvalificiranu većinu glasova. 

Ipak, novoizabrani članovi FF-a za Senat odlučili su otići na sutrašnju sjednicu, a nezadovoljni što uopće nisu pozvani na istu i što program predloženice za dekanicu nije uvršten u dnevni red sjednice Senata, članovi inicijative za Filozofski pozivaju sve zainteresirane da im se sutra ispred Fakulteta pridruže na svojevrsnom maršu.

Izdvojeni članak

Filozofski prodisao: Nakon 7 mjeseci održana maratonska sjednica Vijeća

‘Suočavamo s institucionalnim nasiljem i nepoštivanjem odluka Vijeća FF-a’ 

Okupljanjem studenti planiraju ispratiti novoizabrane članove na sjednicu Senata, ali i poslati poruku da su nezadovoljni potezima rektorata vezanim uz njihov Fakultet. Njihov poziv na okupljanje prenosimo vam u cijelosti. 

– Iako su ostvarene sve pretpostavke za normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta, iznova se iz rektorata Sveučilišta u Zagrebu suočavamo s institucionalnim nasiljem i nepoštivanjem odluka što ih je u skladu sa statutarnim i zakonskim odredbama donijelo Vijeće Filozofskog fakulteta. 

Vijeće Filozofskog fakulteta na svojoj drugoj redovitoj sjednici 23. i 28. ožujka razriješilo je članove Senata koji su u tom tijelu predstavljali Filozofski fakultet i izabralo nove, u skladu s procedurom koju je savjetovalo Sveučilište, sve u cilju njihova sudjelovanja na redovitoj sjednici Senata 11. travnja 2017. Međutim, rektorat je prošli petak o.d. dekana obavijestio da izabrani članovi neće biti pozvani na sjednicu. 

Istodobno, na dnevni red sjednice Senata nije uvrštena ni točka o davanju suglasnosti na program rada predloženice za dekanicu FF-a, jedini koji je na sjednici Vijeća u ožujku dobio kvalificiranu većinu glasova u skladu s procedurom. 

Po tko zna koji put obratili smo se pismom članovima Senata, kao i rektoru Sveučilišta u Zagrebu, da prekinu institucionalno nasilje i napokon omoguće normalizaciju stanja na Filozofskom fakultetu jer su za to, ponavljamo, ostvarene sve pretpostavke. Jednako tako od v.d. dekana Filozofskog fakulteta očekujemo da uzme udjela u zaštiti odluka što ih je donijelo Vijeće. 

Naši će novoizabrani predstavnici ipak otići na sjednicu Senata. Ispratit ćemo ih svi zajedno, ispred zgrade Filozofskog fakulteta u utorak 11. ožujka u 11 sati. 

Stoga pozivamo vas, kao i svu zainteresiranu javnost, da nam se pridružite u utorak, 11. travnja 2017. ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Ivana Lučića 3) da zajedno pružimo podršku našim predstavnicima i izrazimo nezadovoljstvo nastavnika i studenata potezima rektorata, piše Inicijativa za Filozofski.