Pretraga

Nezadovoljni studenti: ‘Nije pošteno da mi ispaštamo zbog grešaka u SC-u’

A- A+


Izdvojeni članak

Od prvog ožujka hrana u menzama poskupljuje

Studenti izražavaju nezadovoljstvo najavljenim poskupljenjima prehrane u studentskim menzama. Smatraju da se opet rupe u proračunu krpaju preko njihovih leđa. Unatoč tome što pregovori o cijeni još uvijek traju, sve je izvjesnije povećanje cijene od prvog ožujka. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa opravdava ovakvu odluku time da se cijene nisu mijenjale 14 godina.

Studente od prvog ožujka očekuje novo financijsko opterećenje. Prema priopćenjima iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta cijene studentske prehrane će se povećati. Studenti izražavaju nezadovoljstvo ovakvom najavom, a nadležno ministarstvo odluku opravdava time da se cijena nije mijenjala 14 godina.

‘Očekivali smo i ranije’

– Meni osobno nije toliki problem, ali mislim da nije opravdano da se poskupljenja prelamaju preko leđa studenata, rekla nam je Irena koja studira Laboratorijsku medicinu na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Iako se ne zna točna cijena poskupljenja, ona ne bi trebala biti znatna po jednom obroku, no računajući nekoliko objeda dnevno, na kraju mjeseca studenti će je osjetiti.

– To se moglo i očekivati s obzirom da su na sve dignuli cijene, ali nije ok i pošteno prema studentima koji nisu iz Zagreba i ne mogu si priuštiti ručak u nekom restoranu. Dobro je da sam iz Zagreba, svoj stav je izložio Marko s Fakulteta političkih znanosti. Dodao je i da ga čudi, ali da je i dobro što su cijene ostale iste toliko dugo, budući da cijene svega ostalog rastu puno češće. 

Nekima je već sad preskupo

Mnoštvo menzi na hrvatskim sveučilištima u privatnom je vlasništvu, pa je cijena prehrane svakako viša, te će poskupljenja dodatno osiromašiti ionako male studentske budžete. Jedna od takvih je i ona unutar Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

– Nije opet strašna cijena, ali FER koji je recimo i ovako meni skup, jedan meni je 10 kuna, sad će biti još skuplji. Onda više neću birati FER jer će biti izvan mojih studentskih standarda, rekla nam je Matea, koja studira na Fakultetu političkih znanosti poput Marka. Matea smatra također da je neopravdano povećanje cijena, a kao razlog povećanja vidi nagomilanost dugova Studentskog centra u Zagrebu. Jučer je smijenjen ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu Niko Vidović, zbog toga što je u osam godina djelovanja, ova institucija nataložila minus od 121 milijun kuna.

Sva tri naša sugovornika sumnjaju da će se povećanjem cijena, povećati porcije i kvaliteta prehrane.

Copy link
Powered by Social Snap