Pretraga

Nezavisni sindikat: Hrvatski studiji pred zatvaranjem jer su nezakonito ustrojeni, odgovorni Čović i Boras

A- A+

Nakon jučerašnjeg burnog početka nove akademske godine na Hrvatskim studijima, gdje je na uvodnom predavanju za brucoše izabranim studentskim predstavnicima bilo zabranjeno govoriti, Nezavisni sindikat danas je organizirao konferenciju za medije o značajnoj problematici HS-a. Alarmantni zaključak govornika u Sindikatu jest – u prosincu predstoji gašenje i nestajanje Hrvatskih studija!

NSZVO konferencija za medije – Vilim Ribić, Igor Radeka, Ana Petošić, Vesnica Garašić, Tomislav Janović | Foto: Dora Kršul/srednja.hr

– Teško je vjerovati u opstanak ove institucije. Hrvatska je vilajet, a ne država, štoviše, Hrvatska je u regresiji nakon ulaska u Europsku uniju. Svi koji u demokraciji spavaju, znaju se probuditi u diktaturi, oštro je danas ‘grmio’ Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, referirajući se na stanje na Hrvatskim studijima i Sveučilištu u Zagrebu u cjelini.

Današnju press konferenciju Sindikat je sazvao uslijed alamantne situacije na Hrvatskim studijima, koja se intenzivirala sredinom siječnja ove godine, kada su HS nezakonito transformirani iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel. Priča seže tri godine unatrag, kada je nakon reakreditacijskog postupka, HS-u upućeno pismo očekivanja s rokom otklanjanja nedostataka uočenih u tom postupku.

Hrvatski studiji pred gašenjem: Sindikat odgovornima smatra prorektora Čovića i rektora Borasa

Izdvojeni članak

12 profesora filozofije: ‘Prorektor Ante Čović je u višestrukom sukobu interesa s Hrvatskim studijima’

Kako je istaknuto, i da Hrvatski studiji do 12. prosinca (rok za otklanjanje nedostataka iz reakreditacije) otklone sve ostale nedostatke, oni ne mogu dobiti dopusnicu jer su nezakonito ustrojeni u siječnju ove godine, o čemu smo opširno izvještavali i pisali. Ana Petošić, pravnica Sindikata, dodala je kako osim toga, HS nemaju ni novoustrojene studijske programe, koji su također bili zatraženi prilikom reakreditacije.

Za ovakvu situaciju, Sindikat odgovornom smatra upravu Sveučilišta u Zagrebu.

– Čak bih rekla da odgovornost za Hrvatske studije ne leži na cijeloj upravi Sveučilišta, već na prorektoru Čoviću i rektoru Borasu, kao najodgovornijima za stanje na HS-u i na Sveučilištu, kazala je Vesnica Garašić, sindikalna predstavnica u Senatu Sveučilišta u Zagrebu. Podsjetila je i na sva sporna pitanja oko Hrvatskih studija, od nezakonitog masovnog zapošljavanja do najnovije odluke prema kojoj je Mislav Kukoč, profesor sa splitskog sveučilišta s odlukom Odbora za etiku u znanosti o autoplagijatu, zaposlen na HS-u i od jučer imenovan predstojnikom Odsjeka za filozofiju HS-a. Iz Odluke o njegovu imenovanju, koju donosimo u nastavku.

[scribd id=360569738 key=key-l8IHnfFVVfwlzkrpHmHZ mode=scroll]

Protiv dosadašnjeg predstojnika Odsjeka za filozofiju, Uprava HS još uvijek vodi stegovni postupak

Izdvojeni članak

Pročelnik Hrvatskih studija Grčević kao da živi u paralelnom svemiru: Optužuje medije za obmanu, a krši Zakon o studentskom zboru

Dosadašnji predstojnik Odsjeka za filozofiju, ujedno i sindikalni povjerenik na Hrvatskim studijima, profesor Tomislav Janović također se obratio medijima na današnjoj pressici, pažljivo birajući riječi s obzirom da se protiv njega još uvijek vodi stegovni postupak koji je u srpnju pokrenula uprava HS.

– Znakovito je da sindikalni povjerenik ne može slobodno govoriti. Uvijek smo govorili činjenice o stanju na Hrvatskim studijima, iz straha za naša radna mjesta, kazao je Janović, protiv koga se postupak vodi zbog organiziranja štrajka profesora Hrvatskih studija u travnju ove godine, a koji je kasnije na Županijskom i Vrhovnom sudu proglašen nezakonitim.

Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata, istaknuo je kako je za nesređivanje stanja na Hrvatskim studijima zaslužna opstrukcija odgovornih na Sveučilištu, odnosno da su odgovorne osobe u Rektoratu Sveučilišta, zbog čijeg su djelovanja Hrvatski studiji neminovno pred zatvaranjem.

Ribić: Prorektor Ante Čović stvarni je demiurg svih zbivanja

Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Ribić je dodao kako je najvažnije da Ministarstvo znanosti i obrazovanja potakne upravne nadzore za koje im je Sindikat poslao zahtjeve u veljači i lipnju te da Sindikat vjeruje da će ‘nova ekipa u MZO-u postupati drukčije od prethodne i da će se nadzori pokrenuti’.

– Na kraju, nije pitanje trebaju li opstati Hrvatski studiji, pitanje je metoda, razine, demokratičnosti, a sve to tandem Čović-Boras je grubo pogazio i još uvijek gazi uz mrmljanje sveučilišne zajednice, zaključio je Ribić i dodao da je Ante Čović ‘stvarni demiurg svih zbivanja’ te da se radi o kliki ‘koja misli da je Sveučilište njihova prćija’.

 

*Demiurg – biće odgovorno za stvaranje svemira. (Oxford Dictionaries)

Copy link
Powered by Social Snap