Pretraga

Nije gotovo: Pristiglo još prijava studentica za seksualno uznemiravanje na Filozofskom fakultetu

A- A+

Filozofski fakultet u Zagrebu zaprimio je još tri prijave za seksualno uznemiravanje na tom faksu. Potvrdila nam je to studentska pravobraniteljica Norma Trkovnik.

Foto: Pixabay

Iako se situacija dosta stišala, još uvijek na fakultetska tijela i adrese studentskih pravobranitelja stižu jeziva svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju. Na nekim je fakultetima optuženo više zaposlenih profesora, policija je pokrenula neovisnu istragu, a trebao bi se uključiti u DORH. Istovremeno, stižu i nove prijave.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Akademija se uhvatila ukoštac sa seksualnim uznemiravanjem: Razvili su cijeli set aktivnosti za prevenciju

Ne znamo radi li se o zaposlenim ili umirovljenim djelatnicima

Kako nam je potvrdila Norma Trkovnik, pravobraniteljica za studente zagrebačkog Filozofskog fakulteta, na tom su faksu zaprimili tri nove prijave za seksualno uznemiravanje. Ukupno ih to čini trinaest u posljednjih nekoliko mjeseci.

Pokušali smo doznati radi li se o prijavama protiv još uvijek zaposlenih ili pak umirovljenih profesora Filozofskog, no pravobraniteljica nam je istaknula kako nam te detalje, nažalost, ne može otkrivati jer je fakultetsko povjerenstvo imenovano za bavljenje prijavama odlučilo ne izlaziti van s detaljima. Na Akademiji dramske umjetnosti, podsjetimo, prijavljeni profesori koji su još uvijek u radnom odnosu dobili su mjeru suspenzije za dio posla u kojem neposredno rade sa studentima dok se ne utvrde jesu li optužbe na njihov račun istinite.

Zanimalo nas je razmišljaju li u privremenoj upravi Filozofskog fakulteta na isti način o tome pa smo privremenog dekana Miljenka Jurkovića upitali je li neka prijava za seksualno uznemiravanje pristigla protiv još uvijek zaposlenog djelatnika. I ako jest, hoće li biti suspendiran, na način sličan Akademiji, kako bi se izbjegao daljnji kontakt prijavljenog sa studentima dok se ne utvrde okolnosti. Njegov ćemo odgovor objaviti kad ga dobijemo.

Podignuta optužnica protiv srpskog profesora

Masovni val prijava seksualnog uznemiravanja na hrvatskim fakultetima potaknula je, podsjetimo, bizarna ispovijest Milene Radulović, srpske glumice koju je silovao njen učitelj glume kada je imalo samo 17 godina. I to se nije dogodilo samo jednom. Na koncu je u javnost dospjelo još nekoliko svjedočanstava, a kako danas javlja Nova.rs, Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv optuženog profesora podignulo je optužnicu.

Izdvojeni članak

Već dva mjeseca studentice prijavljuju seksualno nasilje, dekanica: ‘Sveučilište nije poduzelo ništa konkretno’

U priopćenju koje prenosi Nova.rs, Više javno tužilaštvo Miroslavu Aleksiću na teret stavlja izvršenje dva produljena kaznena djela silovanja, dva kaznena djela silovanja, jedno produljeno kazneno djelo nedozvoljenih spolnih radnji i četiri kaznena djela nedozvoljenih spolnih radni, na štetu ukupno sedam oštećenih. O potvrdi optužnice kao i odluku o prijedlogu za produljenje pritvora Aleksiću donijet će Viši sud u Beogradu, a radi zaštite privatnosti sudionika postupka, predloženo je da se isključi javnost tijekom trajanja glavnog dijela suđenja.

Nije gotovo: Pristiglo još prijava studentica za seksualno uznemiravanje na Filozofskom fakultetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap