Pretraga

Nije ‘Igra prijestolja’: S FER-a se hvale kako im je bivši dekan došao na čelo Družbe zmajeva

A- A+

Neobična je vijest osvanula danas na stranicama zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. FER je svoje nastavnike i studente mrtvo ozbiljno obavijestio kako je profesor i bivši dekan Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, izabran za velikoga meštra Družbe ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’.

Mislav Grgić (zaokružen) na sijelu Družbe ‘Braća Hrvatskog Zmaja’ | foto: FER

Na sijelu Glavnoga zbora Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, održanom 5. lipnja i 3. srpnja 2021. godine, za X. Velikoga meštra Družbe izabran je prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, redoviti profesor u trajnom zvanju FER-a i prethodni dekan FER-aGlasi tako vijest na službenim stranicama Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

FER je studente i profesore obavijestio kako će bivši dekan, nakon uspješnog vođenja fakulteta, od sada voditi Družbu zmajeva. Meštarski mandat traje mu do 2026. Za one koji nisu upoznati s njenim radom, s FER-a su opisali i što je spomenuta Družba.

Zmaj Boras skoro dao počasni doktorat Zmaju Bandiću

– Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” tradicionalno je hrvatsko svjetovno bratstvo i kulturna udruga, osnovana u Zagrebu 16. studenoga 1905. godine, sa svrhom da čuva i obnavlja hrvatsku kulturnu baštinu i oživljuje uspomenu na događaje iz hrvatske prošlosti i na zaslužne Hrvate. Družba je bila prva kulturna udruga koju su vlasti jugoslavenskoga komunističkog režima zabranile i raspustile 1946. godine te konfiscirale njezinu pokretnu i nepokretnu imovinu. Družba je obnovljena u Zagrebu 1990. godine. Sjedište Družbe je u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, a u vlasništvu Družbe je srednjovjekovni dvorac Stari grad Ozalj, piše na stranicama FER-a.

Podsjetimo, član Družbe zmajeva je i aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Njegova je titula Zmaj od Svetog križa u Zagrebu. Član družbe bio je i bivši gradonačelnik koji je skoro postao počasni doktor zagrebačkog sveučilišta. Milan Bandić bio je Zmaj od Kamenitih vrata. Prvi je drugom zmaju skoro dao počasni doktorat.

Izdvojeni članak

Ruka ruku mije dok se počasni doktorat nekome smije: ‘Bandić je rasan političar’

Kopirali masone?: Biraju se kuglicama, imenuju meštre

Iako naizgled djeluju javno, o “braći zmajevima” zapravo se ne zna jako puno. U mnogočemu podsjećaju na masone, moglo bi se čak reći da se “furaju” na njih’. Baš kao masoni, i “zmajevi” imaju svoje obrede. Prilikom inicijacije piju vino (navodno promiješano s pepelom) iz zmajskog kaleža, a za vrijeme rituala oko ramena nose lente s hrvatskom trobojnicom. Također, baš kao i masoni, članovi na funkcijama nazivaju se meštri. Jedan od navedenih je i meštar obredničar. Masonima su “ukrali” i način izbora.

– Pristupanje u Družbu redovitih članova i članova prinosnika je dobrovoljno, a njihovo primanje u Družbu može potrajati neko vrijeme, a u konačnici od dana dodjele tzv. pripravničkog statusa najmanje 6 mjeseci i ne više od godine dana. Na kraju postupka i pripravničkog vremena pristupa se izboru u redoviti ili prinosnički stupanj, tajnim glasovanjem članova Meštarskoga zbora (balotiranje pomoću crnih i bijelih kuglica). Ishod glasovanja mora biti jednoglasan, a u slučaju makar i jedne crne kuglice kandidat nikada više ne može zatražiti primanje u Družbu, opisano je na njihovim stranicama.

Sve željne više informacija o Družbi pozivamo da se pretplate na Zmajski list. Ne šalimo se, tako zovu svoj newsletter. No ako se i ne pretplatite, vjerujemo da ćete o radu Družbe biti obaviješteni putem neke od stranica sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Nije ‘Igra prijestolja’: S FER-a se hvale kako im je bivši dekan došao na čelo Družbe zmajeva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap