Pretraga

Nije šala, ovu su demografske mjere u susjedstvu: ‘Za trudne studentice neće vrijediti ispitni rokovi’

A- A+

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je demografske mjere koje bi trebale povećati broj djece u Srbiji. Posebno je istaknuo pomoć studenticama za koje, ako zatrudne tijekom studiranja, neće vrijediti ispitni rokovi. Ova mjera vrijedi i za studente koji će postati očevi te neće imati dodatne troškove kod ponovnog upisa godine, prenošenja ispita i ostalih financijskih troškova. Cilj ove mjere je, kako kaže Vučić, motivirati studente da ne bježe od braka i rađanja djece te i pomoći da usklade karijeru i obiteljski život.

Nove mjere demografske politike koje je predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posebno se odnose na studente i studentice, prenosi RTS. Srbija se posljednjih godina bori s lošom demografskom slikom, a cilj novih mjera je motivirati mlade ljude, prvenstveno studente, da ne bježe od braka i rađanja djece.

– Za studente odmah donosimo mjeru. Ako djevojka ili žena zatrudni i rodi dijete, za nju neće vrijediti ispitni rokovi. Isto tako i za muškarca koji je student ne vrijede ispitni rokovi, ali ćemo odrediti rokove za obične fakultete. Svi oni će morati završiti studij do 26. godine, a računat će im se kao da su redovno završili. Za Medicinske fakultete je do 28. godine, objasnio je Vučić.

Studenti neće imati troškove ponovnog upisa godine ili prenošenja ispita

Mjere bi trebale stupiti na snagu početkom iduće godine, odnosno 1. siječnja 2022. Dodao je i kako studenti koji će postati roditelji neće imati dodatne troškove kod ponovnog upisa godine i prenošenja ispita.

– Za njih ne postoji obnova godine, oni su položili, no da ne bismo ponizili neophodnost znanja, moraju završiti redovne četverogodišnje fakultete do svoje 26. godine, a studenti medicinskih fakulteta do 28. godine. Ovo je važna mjera jer ćemo time napraviti drugačije socijalno okruženje i atmosferu za mlade ljude da znaju da nisu ničime uništili svoju karijeru time što žele ostvariti svoje roditeljske snove i osnovati obitelj, poručio je predsjednik Srbije.

Izdvojeni članak

Dirljiva ispovijest studentice strojarstva koja je na prvoj godini faksa postala majka: ‘Sve se može’

Mladima poklon do 20 tisuća eura da se odsele od roditelja

U Srbiji se žene u prosjeku odlučuju za dijete u 30-ima, a cilj je pomaknuti dobnu granicu. Tako će za svako prvorođeno dijete roditelji dobivati 4.000 eura. Uz to, mladi će dobivati ‘poticaje’ da se odsele od svojih roditelja u iznosu od 10 do 20 tisuća eura ‘poklona’.

– Ovo mjera, koju smatramo najvažnijom, je direktno vezana za majke kako ne bi došlo do zloupotreba. A to su stanovi i ogromna pomoć. Država će bespovratno dati mladim bračnim parovima, ali će pravo svojine ići na majku. Što razmatramo je zapravo ovisno o tome koji bi se stambeni prostor uzimao, točnije gdje i koja je njihova veličina. Između 10 i 20 tisuća eura direktno poklanjamo od države kako bismo motivirali mlade ljude da izađu iz obiteljskih domova ranije, rekao je Vučić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap