Pretraga

Ništa od druge menze za večeru na Savi, ali doznajemo kada bi se mogla otvoriti ‘Slasta’

Stanari ‘Save’ za večeru u domskoj menzi u redu čekaju i po 45 minuta. SC muku muči s pronalaskom osoblja, pa je u tom domu otvorena samo jedna od dvije redovne menze te Pizzerija. Studenti zbog gužve nerijetko završavaju u obližnjoj pekarnici, a nije im drago ni što ove godine nije otvorena omiljena ‘Slasta’. Iz SC-a poručuju da je slastičarnica zatvorena zbog sanacije terase, a nadaju se da bi ‘za koji tjedan’ s radom mogao početi barem dio njezina prostora.

tacna u menzi

Menza | foto: Hrvoje Debljak/ srednja.hr

Nova godina, stari problemi. Stanari Studentskog doma Stjepan Radić u vrijeme večere u redovima ispred menze čekaju i po 45 minuta. Naime, od dvije redovne menze tijekom večere je otvorena samo jedna, uz Pizzeriju u kojoj se poslužuje brza hrana. Već se dugo priča o tome da Studentskom centru u Zagrebu nedostaje djelatnika u kuhinji, pa su radna mjesta ponudili i studentima, i to za satnicu višu od minimalca.

– Aktivno radimo po pitanju angažmana radnika kroz zapošljavanje dodatnog osoblja i optimizaciju radnih smjena, kažu iz SCZG-a za srednja.hr.

‘Svoj raspored ravnam po menzi’

Dodaju da posluživanje večere u restoranu na ‘Savi’ započinje u 17:30 sati te da je u to vrijeme manja gužva, pa da studenti po tome mogu isplanirati svoje vrijeme.

– Posluživanje večere u restoranu ‘Stjepan Radić’ započinje u 17:30 i u to vrijeme ima vrlo malo studenata tako da su čekanja zanemariva. Istovremeno već radi i pizzerija, od 16:30, i uz ranije planiranje dolazaka svaki student može bez dugog čekanja konzumirati svoj obrok, što je i naša preporuka. Molimo za razumijevanje i strpljenje jer nam je cilj omogućiti svima brzu i kvalitetnu uslugu, poručuju iz SC-a.

Upravo to čini studentica Ozana, koja nam objašnjava da svoj raspored često ‘ravna’ upravo prema radnom vremenu menze, kako bi pokušala izbjeći gužvu. Večeru isplanira u 17:30 sati, na samom početku radnog vremena, jer su redovi u 19 i 20 sati još gori. Ista je situacija, kaže, u obje otvorene menze – i običnoj i Pizzeriji.

– ‘Brza’ više nije brza jer su i tamo redovi preveliki, pa i u njoj čekaš koliko i u ‘običnoj’. Lakše mi je ako čekam s nekim prijateljem ili prijateljicom. Kad čekam sama obično tipkam po mobitelu i pokušavam napraviti nešto produktivno, iako to čekanje teško može biti produktivno, objašnjava Ozana.

Raniji dolazak na večeru nije jedina ‘taktika’ stanara ovog doma. Student Fran alternativu zna pronaći u Studentskom domu ‘Cvjetno naselje’, iako, pisali smo, situacija ni ondje nije bajna. Skreće pažnju i na sve manji izbor jela u studentskim restoranima te dodaje da rješenje možda leži u povišenju cijene studentskih obroka.

– Na stranu što mi se čini da se s godinama smanjio izbor jela u menzi, smatram da bi se trebalo omogućiti da studenti u najvećem studentskom domu u Hrvatskoj na obrok ne čekaju više od 30 minuta. Također, želim napomenuti da nisam protiv povećanja cijena obroka u menzama, ako bi to imalo pozitivan utjecaj na problem rada menzi, kaže Fran.

Izdvojeni članak
menza studentski dom cvjetno naselje

SC Zagreb traži studente koji će raditi u menzama, satnica iznad minimalca

‘To iscrpljuje moj ionako skromni budžet’

Zbog gužvi studenti ponekad i odustanu od večere u studentskom restoranu. Dok neki onda pripremaju večeru u sobama i čajnim kuhinjama, drugi posežu za dostavama i pekarnicama, koje su skuplja, a često i nezdravija opcija.

– Nekad dođem do menze, vidim kolika je gužva i odmah odustanem. U tim situacijama uglavnom naručim nešto izvana ili uzmem nešto iz pekare, najčešće neki sendvič, burek ili gotovo jelo. To, naravno, brzo iscrpljuje moj ionako skromni studentski budžet, jer je razlika u cijeni između menze i takvih opcija jako velika, objašnjava studentica Karmen.

S obzirom na to da vikendima nema predavanja, većina stanara je u domu, pa situacija zna biti još gora, ističe stanarka Nina.

– O vikendu da ne govorim jer nema predavanja pa je većina stanara u domu. Nije normalno doći do menze u bilo koje doba ručka ili večere i čekati po minimalno pola sata. Ima nas koji žurimo na predavanje ili posao ili jednostavno dođemo iscrpljeni i gladni pa odustanemo kad vidimo koliki je red. U tim situacijama nemam vremena kuhati i na kraju večeram sendvič ili nešto slično. Smatram da imamo pravo žaliti se jer nam je obećan topli obrok i živimo u najvećem studentskom domu u Hrvatskoj, a u stvarnosti smo zakinuti, objašnjava Nina.

Izdvojeni članak
plaćanje u menzi - ručak

U menzama nedostaje radnika, veliki SC zapošljava studente: ‘Hitno nam se javite’

‘Slasta’ u renovaciji

Žao im je i što zbog ‘tehničkih problema’ ove akademske godine nije otvorena ni domska ‘Slasta’, Caffe-bar ‘Slastica’, u kojoj su studenti mogli po povoljnim cijenama dobiti fini kolač ili kuglicu sladoleda. Iz SC-a pojašnjavaju da trenutačno ne radi iz tehničkih razloga – u tijeku je sanacija terase odnosno postavljanje nove podloge i keramike na cijeloj površini.

– Radovi su vrlo zahtjevni, rokovi ovise o vremenskim prilikama tako da nije moguće dati točan termin završetka cijele adaptacije, iako se nadamo da će za koji tjedan biti moguće pustiti u rad zatvoreni dio slastičarne, kažu iz SC-a.

Fran ističe da slastičarnica ima ‘kultni status’ u domu, kao mjesto okupljanja u svrhu socijalizacije ili učenja.

– Velika je šteta da nadolazeće generacije budu uskraćene tako jednog mjesta, gdje se za malo novca može dobiti puno više od šalice kave ili komada torte, smatra Fran i dodaje da vjeruje da bi se i ovom problemu moglo pristupiti kada bi se riješio problem menzi.

Svi stanari s kojima smo razgovarali složili su se da je prioritet otvaranje obaju ‘običnih’ menzi za ručak i večeru, ali, kažu, bilo bi lijepo da se onda vrati i ‘Slasta’.

– Fali mi, bila je super mjesto za učenje, pisanje seminara ili samo druženje s prijateljima uz kavu i neki jeftini kolač. Imala je opuštenu atmosferu i bila je idealna za provesti nekoliko sati između predavanja. Ipak, ako moram birati, veći mi je prioritet da obje menze rade, pogotovo za večeru. Na kraju dana, važnije mi je imati mogućnost pojesti koliko-toliko kvalitetan i povoljan obrok u bilo koje doba dana, nego imati mjesto za druženje, koliko god Slasta bila draga, kaže Karmen.

S njom se slaže i Ozana koja dodaje da bi bilo dobro da slastičarnica bude otvorena barem nekim danima u tjednu.

– Recimo, ranije je bila otvorena radnim danima, a ne preko vikenda. Možda bi se to moglo obrnuti. Slasta je bila odlična za spajanje ekipa, druženje i općenito socijalizaciju koja je jako bitna, pogotovo brucošima, tvrdi Ozana.