Pretraga

Novi dekan Akademije suspendirao dvoje zaposlenika zbog seksualnog uznemiravanja studentica

A- A+

Davor Švaić, dekan Akademije dramske umjetnosti, na koju je pristiglo baš dosta prijava studentica, suspendirao je dvoje zaposlenika zbog seksualnog uznemiravanja.

zlostavljanje

Ilustracija: Pixabay

Akademija dramske umjetnosti, otkako je god krenuo regionalni #metoo pokret, u javnosti je odjeknula kao faks sa dosta – konkretno – tridesetak pristiglih prijava za seksualno uznemiravanje. Studentice su dijelile svoja iskustva putem društvenih mreža, a nakon što je cijela priča uzela maha, ADU je osnovao cijelu sekciju posvećenu seksualnom uznemiravanju i ucjenjivanju, te imenovao povjerenstvo koje će se baviti pristiglim prijavama.

Dvoje suspendiranih zaposlenika

I dok znamo za barem jedan slučaj suspenzije profesora tijekom prošle akademske godine, upravo zbog prijava koje su zadobili, i ove je godine, iako je nastava krenula tek prije nekih mjesec dana, već dvoje zaposlenika suspendirano iz sličnih razloga. Potvrdio nam je to novi dekan ADU-a Davor Švaić.

– Sa žaljenjem Vas mogu informirati kako je naše Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja u tekućoj akademskoj godini zaprimilo dvije nove prijave. Prema preporukama Povjerenstva u oba sam slučaja donio odluke o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti, stoji u odgovoru dekana našemu portalu.

Izdvojeni članak
policija automobil kombi

Pitali smo MUP što je s profesorima na faksu koje su studentice prijavile za seksualno uznemiravanje

Obaviještena je policija

Od studenata smo neslužbeno imali prilike čuti da se jedan od tih slučajeva odnosi na baš eklatantan primjer seksualnog uznemiravanja na relaciji profesor-student, no novoizabrani dekan nam, kako je rekao, poštivajući interne procedure i zakone, jednostavno ne može ništa detaljnije reći o tome.

– Mogu jedino dodati kako se postupci vode sukladno proceduri ADU, kao i pozitivnim propisima RH, te kako su o slučajevima obaviještene nadležne državne institucije, zaključio je dekan Švaić.

ADU je tijekom prošle akademske godine, kako smo spomenuli, osnovao cijelu sekciju vezanu za seksualno uznemiravanje, ucjenjivanje i nasilje. Novi dekan uputio nas je, za sve ostale informacije, na službenu stranicu Nismo tražile.

Novi dekan Akademije suspendirao dvoje zaposlenika zbog seksualnog uznemiravanja studentica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap