Pretraga

Novi sukob u akademskoj zajednici teško je prepričati: Sve je završilo na DORH-u

A- A+

Hrvatski veterinarski institut poprište je najnovijeg akademskog sukoba. Prijepor nastaje oko odluke znanstvenika da ne podrže napredovanje kolege Relje Becka. U sve su se uključili i sindikalisti iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji u priopćenju medijima optužuju ravnatelja tog instituta Borisa Habruna za ‘faraonske ovlasti’. U pozadini svega nalazi se i nalaz upravnog nadzora Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je upućen, osim inspekciji, i Državnom odvjetništvu, a sad se podižu i kaznene prijave o kojima na društvenim mrežama izvještava istaknuti političar MOST-a.

hrvatski veterinarski institut

Izvor: Google Street View; Screenshot

Na pomolu je novi sukob u akademskoj zajednici. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, jedna od najvećih sindikalnih organizacija u resoru, ovih dana medijima šalje priopćenje u kojem problematizira procedure napredovanja znanstvenika na Hrvatskom veterinarskom institutu.

Sindikat sve naziva ‘sumrakom meritokracije’

Konkretno, osvrću se na slučaj Relje Becka, voditelja Laboratorija za parazitologiju i dobitnika državne nagrade za znanost. On je, naime, sudjelovao na natječaju za izbor u  zvanje i na radno mjesto znanstvenog savjetnika. Iako je imao gotovo deset puta više bodova od traženih za to radno mjesto, ističu sindikalisti, te iako je njegov izbor u pripadajuće znanstveno zvanje već potvrdio matični odbor te je bio jedini kandidat, Znanstveno je vijeće na posljednjoj sjednici većinom glasova odbilo njegovo napredovanje.

– Ovo se ne može drugačije nazvati nego sumrakom meritokracije. Kakav je to sustav vrijednosti koji jednu instituciju dovede u takvo stanje da ničim obrazloženom samovoljom zapriječi logičan i stručno besprijekorno utemeljen karijerni put jednom od svojih najboljih znanstvenika, stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata.

U nastavku prozivaju Borisa Habruna, ravnatelja tog instituta, da ima ‘faraonske ovlasti’, o čijoj volji, ističu, ovise gotovo svi zaposlenici. Za Habruna kažu da je, citiramo, ‘i zbog najmanjeg neposluha mogao ukinuti izdašni dodatak na plaću’. Osim toga, ravnatelju predbacuju izjavu da je ‘najvažniji strateški cilj Hrvatskog veterinarskog instituta pružanje pravovremenih i visoko kvalitetnih usluga kupcima’. Tvrdnja je to koja se nalazi pod odjeljkom ‘misija i vizija’ iz Kataloga usluge hrane HVI-a, koji je izdao Institut pod vodstvom Habruna. Cijelo priopćenje Nezavisnog sindikata možete pročitati u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [244.57 KB]

Nije dobio potreban broj glasova

Budući da su sindikalisti iz Nezavisnog sindikata iznijeli niz teških optužbi protiv uprave Instituta na čijem je čelu ravnatelj Boris Habrun, odmah smo ga kontaktirali i upitali za komentar. Pojasnio nam je kako je Relja Beck, čije napredovanje nije prihvaćeno voljom većine članova Znanstvenog vijeća, već zaposlen na Institutu na neodređeno vrijeme kao voditelj Laboratorija za parazitologiju. Sada je bio u postupku napredovanja. Uobičajeni je to postupak koji se odvija i na fakultetima, samo što tamo, primjerice, napreduju iz zvanja izvanrednog u redovitog profesora.

– Svi znanstvenici u Hrvatskom veterinarskom institutu mogu napredovati na više znanstveno radno mjesto svakih 5 godina. Tako je i dr. sc. Relji Becku nakon 5 godina odlukama ravnatelja i Znanstvenog vijeća omogućen postupak izbora na više znanstveno radno mjesto. Postupak je proveden u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i internim aktima Instituta. U postupku Znanstveno vijeće imenuje tročlano povjerenstvo koje provjerava ima li kandidat sve uvjete, te daje mišljenje. Ako povjerenstvo da pozitivno mišljenje, članovi Znanstvenog vijeća pristupaju tajnom glasovanju. Kako bi se znanstvenik unaprijedio na više znanstveno radno mjesto, na tajnom glasovanju treba dobiti natpolovičnu većinu ukupnog broja glasova članova Znanstvenog vijeća, pojašnjava ravnatelj Habrun.

Beck, naime, na tajnom glasovanju, dodaje ravnatelj, nije dobio potreban broj glasova za unaprjeđenje na znanstveno radno mjesto. Znanstveno vijeće Instituta broji 53 člana, a svaki član glasa u tajnosti te pritom, pojašnjava ravnatelj, u obzir uzima znanstveni rad pristupnika, odnos prema drugim segmentima rada, sklonost timskom radu, pa i odnos prema kolegama.

‘Glas su mu uskratili vlastiti kolege’

U svojoj povijesti vijećnici Hrvatskog veterinarskog instituta proveli su preko stotinu postupaka izbora na znanstvena radna mjesta. Samo dva znanstvenika, ističe Habrun, nisu dobila potreban broj glasova u tom postupku. Jedan od njih je Relja Beck.

– Glas njemu i drugom znanstveniku, dakle, uskratili su vlastiti kolege, ljudi s najvišim akademskim stupnjem i znanstvenim zvanjima s kojima godinama zajedno radi. Na posljednjoj se sjednici Znanstvenog vijeća Instituta glasalo za viša znanstvena radna mjesta za još četvero kolega i oni su unaprijeđeni gotovo jednoglasno, prepričava nam Boris Habrun kojega pitamo i što misli o optužbama iz Nezavisnog sindikata.

Sindikat, kaže, svoju poziciju ne gradi konstruktivnim dijalogom, već napadima na druge. Zbog toga se, ističe, velik broj djelatnika Hrvatskog veterinarskog instituta koji su ranije bili sindikalni članovi – iščlanio iz njega 2017. godine te osnovao podružnicu drugog sindikata.

– Danas podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Institutu ima samo 15 članova. Institut ima ukupno 252 zaposlenika, dakle 94 posto njih nisu članovi Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, pojašnjava Habrun.


ČETIRI SINDIKALNE ORGANIZACIJE

Pri ovom institutu djeluje i Hrvatski sveučilišni sindikat, koji je u akademskim krugovima poznat kao sindikalna organizacija bliska upravi zagrebačkog sveučilišta, preciznije rektoru Damiru Borasu i njegovom moćnom suradniku i prorektoru Anti Čoviću. Sveučilišni je sindikat podružnicu na toj instituciji osnovao prije više od dvije godine, 21. veljače 2020. Prema javno dostupnim podacima, na Institutu u tom trenutku, zajedno s Hrvatskim sveučilišnim sindikatom, djeluju čak četiri različite sindikalne organizacije.


Vijećnici uputili otvoreno pismo Nezavisnom sindikatu

Članovi Znanstvenog vijeća na Hrvatskom veterinarskom institutu, tijela koje je većinom glasova odbilo podržati napredovanje znanstvenika, predsjedniku Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanja Petru Pervanu, prepričava nam ravnatelj Habrun, uputili su i otvoreno pismo u kojem ga ‘mole da ne govori u njihovo ime jer ga za to nisu ovlastili i ne slažu se s njegovim optužbama’.

– Da ste zatražili dublji uvid u 41. sjednicu Znanstvenog vijeća Instituta ili bar da ste željeti čuti naše mišljenje, rado bismo se susreli s Vama! Nas znanstvenike treba motivirati potraga za istinom! Unatoč činjenici da ste svojim tekstom narušili naš ugled, dat ćemo sve od sebe da nas takve situacije ne svrate s onoga čemu smo posvećeni – znanstvenom boljitku i težnji za izvrsnošću, stoji u otvorenom pismu koje možete pročitati ovdje.

Vezano za tvrdnju sindikalista iz Nezavisnog sindikata o ‘faraonskim ovlastima’, Habrun kaže da kao ravnatelj jednog javnog znanstvenog instituta ima, što zakonima, što internim aktima, jasno propisane ovlasti koje su slične ovlastima ravnatelja drugih instituta.

– Dodaci na plaću se isplaćuju u skladu s internim propisima u kojima su propisani kriteriji koji jednako vrijede za sve zaposlenike, kako za mene, tako i za dr. sc. Relju Becka, zaključuje Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.

Ministarstvo provelo upravni nadzor

Nezavisni sindikat u svojem priopćenju spominje i negativne nalaze upravnog nadzora nad spomenutim institutom. Stoga pitamo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u čijoj je direktnoj nadležnosti postupak upravnog nadzora, jesu li takvo što provodili na Hrvatskom veterinarskom institutu i koji je bio zaključak. Nalaz i mišljenje, kažu nam, na temelju upravnog nadzora na toj ustanovi donijeli su još 23. studenog 2020. godine te su ga poslali na postupanje Državnom inspektoratu i Državnom odvjetništvu. Iz MZO-a s nama su podijelili zaključke koje u okviru ispod prenosimo u cijelosti.


ZAKLJUČCI IZ NALAZA I MIŠLJENJA MINISTARSTVA

• Člankom 37. stavkom 2. Zakona o ustanovama propisano je da ravnatelj organizira i vodi rad i poslovanje ustanove, predstavlja i zastupa ustanovu, poduzima sve pravne radnje u ime i za račun ustanove, zastupa ustanovu u svim postupcima pred sudovima, upravnim i drugim državnim tijelima te pravnim osobama s javnim ovlastima. Ravnatelj je odgovoran za zakonitost rada ustanove.

• Odgovornost čelnika proračunskog korisnika za zakonitost, svrhovitost, učinkovitost i za ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima proizlazi iz članka 95. Zakona o proračunu. Za obavljanje navedenih poslova čelnik proračunskog korisnika može ovlastiti druge osobe posebnom odlukom u skladu s aktima o unutarnjem ustrojstvu. Prenošenjem ovlasti prenosi se i odgovornost, čime se međutim ne isključuje odgovornost čelnika.

• Sukladno članku 34. Zakona o fiskalnoj odgovornosti, čelnik je odgovoran za:
– zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te
– učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava unutarnjih kontrola u okviru proračunom odnosno financijskim planom utvrđenih sredstava.

• U slučajevima kada se utvrdi da je čelnik proračunskog korisnika državnog proračuna prekršio odredbe Zakona o fiskalnoj odgovornosti, isti će staviti svoj mandat za obavljanje dužnosti na raspolaganje Vladi, odnosno tijelu koje ga je imenovalo, sukladno propisima o imenovanju.


U sve se uključio i istaknuti zastupnik MOST-a

U prijepore na Hrvatskom veterinarskom institutu od utorka su se uključili i neki političari. Nikola Grmoja, istaknuti zastupnik MOST-a, na društvenim je mrežama objavio kako se sastao s Tomislavom Bedekovićem, zaposlenikom Instituta. Bedeković mu je donio kaznenu prijavu koju je predao u DORH i Ured europskog javnog tužitelja, i to protiv vodstva Veterinarskog instituta, ali i protiv ministra Radovana Fuchsa te ministrice Marije Vučković.

– Bedeković vodstvo Instituta tereti za nezakonito trošenje javnog novca putem Hrvatskog veterinarskog instituta te ‘izvlačenje’ istog na privatne račune više osoba uz sustavno prikrivanja ministara koji su nadležni za zakonit rad. Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća organizirao sam tematsku sjednicu na ovu temu, a kao čovjek i političar bit ću podrška g. Bedekoviću i svim zviždačima. Nema posustajanja u borbi protiv korupcije, napisao je Grmoja na društvenim mrežama.

Naglasimo da je Bedeković, koji se sastao s MOST-ovim političarom, prije dvije godine izabran za sindikalnog povjerenika Hrvatskog sveučilišnog sindikata na Veterinarskom institutu. Ta sindikalna organizacija, podsjetimo, u akademskim krugovima glasi za blisku rektoru Borasu i njegovom moćnom prorektoru Čoviću.

https://www.facebook.com/nikolagrmojamost/posts/532175041603657

hrvatski veterinarski institut
Share via
Copy link
Powered by Social Snap