Pretraga

Novi zagrebački rektor ne dolazi samo na tu poziciju: Postao je i predsjednik Rektorskog zbora

A- A+

Od 1. listopada dolazi do promjene na čelu Sveučilišta u Zagrebu – dužnost rektora preuzima Stjepan Lakušić. To nije jedina pozicija na koju zasjeda, u nadolazećoj akademskoj godini upravo će on predsjedati Rektorskim zborom.

Novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić od riječke rektorice Snježane Prijić-Samaržija preuzima dužnost predsjednika Rektorskog zbora|foto: rektorski-zbor.hr

Ovoga mjeseca održana je 11. i posljednja sjednica Rektorskoga zbora u ovoj akademskoj godini kojom je predsjedala riječka rektorica Snježana Prijić-Samaržija. Kako stoji u priopćenju Rektorskog zbora, u sljedećoj akademskoj godini Rektorskim zborom će predsjedati nastupajući rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, a za zamjenika predsjednika Rektorskoga zbora imenovan je Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu. Kao i do sada, mandat predsjednika i zamjenika predsjednika Rektorskoga zbora započinje s novom akademskom godinom, dakle 1. listopada 2022. i traje godinu dana.

Rektorski zbor je tijelo koje čine svi rektori javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, a ono odlučuje o pitanjima koja bi trebala biti od zajedničkog interesa za djelovanje i razvoj sveučilišta.

Izdvojeni članak
damir boras

Boras ide u mirovinu, ali možda postane emeritus i zaposlenik faksa: Fina se svota tu može skupiti

Nedvojbeno je da će jedno od gorućih pitanja na početnim sjednicama Rektorskog zbora u novoj akademskoj godini biti implementacija  Zakona visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koja očekuje sve rektore. No, predsjednika i nastupajućeg rektora Lakušića na Sveučilištu u Zagrebu čekaju neke, možebitno još veće zadaće.

Uoči ove nove akademske godine pripremili smo mu serijal tekstova koji se dotiču problema na našem najvećem Sveučilištu. S obzirom na pojedine, u najmanju ruku problematične situacije sa studentima, koje uključuju tužbu protiv studenta i neriješene slučajeve seksualnog uznemiravanja studentice, Lakušić će morati odrediti smjer kojim će vrh sveučilišta ići po pitanju odnosa sa studentima. Morat će odlučiti i hoće li Sveučilište i rektor nastaviti s tužbama prema novinarima i kako će uopće komunicirati s medijima. Pitanje prema kojemu će se Lakušić morati odrediti je i trošenje javnog novca, koje, pokazali smo to kroz niz tekstova, u prošlosti baš i nije bilo najtransparentnije. A kako smo pisali, ostaje i vidjeti hoće li se nastaviti provoditi samovolja vrhuške sveučilišta, odnosno hoće li i za vrijeme Lakušićeva mandata mnogi doživljavati sveučilište kao državu u državi.