Pretraga

I novo sveučilište ima se čime podičiti: Prvi u Hrvatskoj proveli online studentske izbore

A- A+

Donedavno smo mislili da je Rijeka prva, no novoosnovano Sveučilište u Slavonskom Brodu je, još kao veleučilište, održalo je prve online studentske izbore. Uz to, imali su i još jednu novost – minimalni izborni prag bez kojeg izbori nisu valjani. Kako su izgledali ti izbori ispričao nam je tadašnji dekan Veleučilišta, a sadašnji prorektor Sveučilišta, Krunoslav Mirosavljević.

Foto: Arnaud Jaegers; Unsplash

– Bili smo svjesni da je to vrijeme u kojem bi bilo i teško i rizično tražiti veća okupljanja studenata, makar se radilo i o važnom događaju kao što su studentski izbori, kaže izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, donedavni dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu, a od njegove statusne promjene prorektor za projekte i međuinstitucionalnu suradnju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Novoosnovano sveučilište, još i prije statusne promjene, održalo je online izbore za članove Studentskog zbora.

‘Nije bilo tehničkih problema’

Izdvojeni članak

Sveučilište u Slavonskom Brodu konačno počinje s radom: Upisani su u sudski registar

– Zajedno sa Studentskim zborom Veleučilišta prihvatili smo izazov, prilagodili važeće pravne propise Veleučilišta, a kolege iz SRCE-a su nam pomogli da platformu Merlin prilagodimo ovoj svrsi tako da nije bilo tehničkih problema u realizaciji izbora, prepričava prorektor.

Studenti su se, kaže, na birališta prijavljivali svojim jedinstvenim AAI@EduHr računom.

A jednostavnost je urodila većom izlaznošću. U svakoj izbornoj jedinici glasalo je preko 30% studenata.

– Sama izlaznost bila je bolja nego kad smo prijašnjih godina provodili studentske izbore u neposrednom obliku. Budući da nismo imali nikakvih prigovora, vjerujem da smo dobro odradili ovu aktivnost te u konačnici uspješno konstituirali novi saziv Studentskog zbora Veleučilišta u Slavonskom Brodu.

Uveli i minimalni prag izlaznosti

S obzirom da su ‘probili led’ na ovom području, ističe prorektor, spremni su (kao pravni sljednici Veleučilišta) rado pomoći i drugim visokim učilištima koja se odluče na online provedbu studentskih izbora.

No to nije bila jedina novost. Uveli su i minimalni prag izlanosti da bi izbori bili valjani. U slučaju da je na izbore izašlo manje od 10% studenata po biračkoj jedinici, oni bi se poništili te bi se mjesec dana kasnije raspisali novi. Možda je i to studente dodatno motirviralo da izađu na izbore.

– Slavonski Brod ima elemenata kojima se itekako može pohvaliti u nacionalnom akademskom okviru. Vjerujem da će kroz novoosnovano Sveučilište u Slavonskom Brodu primjera dobre prakse biti i više, zaključuje prorektor.

Online studentske izbore održat će Sveučilište u Rijeci.

 

I novo sveučilište ima se čime podičiti: Prvi u Hrvatskoj proveli online studentske izbore
Share via
Copy link
Powered by Social Snap