Pretraga

Novost od listopada: Studenti velikog sveučilišta imat će besplatan upis u sveučilišnu knjižnicu

A- A+

Jedno od četiriju najvećih sveučilišta u Hrvatskoj omogućit će studentima besplatnu upisninu u svoju sveučilišnu knjižnicu. Riječ je o Sveučilištu u Rijeci gdje 17.000 studenata više neće trebati plaćati članstvo u sveučilišnoj knjižnici.

sveučilišni odjeli rijeka

Zgrada sveučilišnih odjela Sveučilišta u Rijeci | foto: srednja.hr

Od prvog listopada svi studenti Sveučilišta u Rijeci imat će besplatni upis i članstvo u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. Od prošle akademske godine besplatni upis imali su studenti prvih godina, dok su ostali plaćali godišnju članarinu od 50 kuna. Rektorica Snježana Prijić Samaržija kazala je nakon Senata Sveučilišta u Rijeci da je ovo rezultat suradnje Sveučilišta, knjižnice i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Knjige dolaze na mobitele

Lea Lazzarich, književna savjetnica i ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Rijeci kazala je za srednja.hr da bi besplatno članstvo za studente trebalo biti pravilo jer oni to zaslužuju. Knjižnica time želi biti središnji prostor okupljanja, istraživanja i studiranja naših studenata.

– Knjižnica nije više mjesto za posudbu knjiga, one dolaze digitalno na računala ili mobilne uređaje studenata. Dakle, dolazak u knjižnicu nije samo zbog ispitne literature, već je to mjesto okupljanja, razmjene ideja, druženja, učenja i rada. Upisivat će se oni kojima su takvo ozračje i usluge u prostoru važne, rekla je Lazzarich.

Osim besplatnog upisa, Sveučilišna knjižnica Rijeka za studente ima i druge pogodnosti. Studentima su na raspolaganju čitaonice za rad, prostorija za grupni rad i pripreme prezentacija ili simulacije predavanja, dok korisnici mogu sami birati naslove ispitne literature, a ne čekati da se knjige donesu.

Izdvojeni članak
knjiznica ilustracija

Djeca i mladi najbrojniji su članovi knjižnica, osim školskih posjećuju i narodne knjižnice

Besplatne edukacije

Besplatna je i usluga samoskeniranja gdje student sam skenira građu koja mu je potrebna i ta se usluga ne naplaćuje. Uz to, postoje i besplatne edukacije o korištenju izvora, otvorenom pristupu, pohrani u repozitorij i načinu korištenja knjižničkog kataloga. Temelj poslovanja knjižnice, istaknula je Lazzarich, informacijska su i digitalna pismenost i to što studentima žele omogućiti što kvalitetnije vještine i kompetencije.

Sveučilišna knjižnica Rijeka također sudjeluje u projektima mreža sveučilišta YUFE i YERUN čiji je član Sveučilište u Rijeci. To su projekti vezani za otvorenu znanost i otvoreni pristup, što će imati utjecaj na pristup studenata većem broju izvora i literature.

– Knjižnica sudjeluje i u projektu ujednačavanja usluga za sve studente YUFE mreže, a cilj je da u virtualnom kampusu svi studenti imaju jednaku razinu usluga, bez obzira na to iz koje knjižnice YUFE mreže dolaze. To je veliki i izazovan projekt, ali iznimno značajan za budućnost usluga knjižnica, zaključila je Lazzarich.