Pretraga

Objavljen popis 30 europskih sveučilišta čiji studenti najviše zarađuju

A- A+

Na listi 30 najisplativijih sveučilišta u Europi nećemo niti pokušati pronaći hrvatsko. Ako želite da vam se isplati studiranje morat ćete putovati u Švicarsku i prije nego li završite fakultet.

foto: www.debatingeurope.eu

Kako bi provjerili gdje se financijski gledano isplati studirati u Europi, web stranica za usporedbu plača emolument.com provela je istraživanje na čak 5,600 bivših studenata s do 10 godina radnog iskustva, objavljuje businessinsider.com.

Prema rezultatima, na prva četiri mjesta smjestila su se sveučilišta iz Švicarske. Najvišu plaću imaju bivši studenti Sveučilišta u St. Gallenu, oni prosječno zarađuju 180.000 eura godišnje. Sljedeća tri su iz Züricha.

Tek peto je London Business School, a studenti najpoznatijih britanskih sveučilišta Cambridgea i Oxforda nalaze se na 15. i 16. mjestu s godišnjom plaćom od 94.000 eura.

Razlika u plaćama ipak je manja ako se u obzir uzme razlika životnih troškova u Švicarskoj i Britaniji pa autori istraživanja ističu da su primanja diplomanata s fakulteta London Business School zapravo slična kao njihovim kolegama iz St. Gallena.

Ovi podaci posebno su važni za studente koji dižu kredite kako bi diplomirali. S obzirom na to kako se u Hrvatskoj mladi ne zadužuju, već uglavnom njihovi roditelji, valjda niti nije važno da hrvatska sveučilišta ne mogu niti konkurirati.

Objavljen popis 30 europskih sveučilišta čiji studenti najviše zarađuju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap