Pretraga

Objavljene prve rang-liste dobitnika STEM stipendije u 2019./2020. godini

A- A+

I ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će 3.400 stipendija studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti. Prve rang-liste objavljene su danas, a studenti imaju tjedan dana da prihvate uvjete stipendiranja, u suprotnom se smatra kako su odbili stipendiju.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, donijela je Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2019./2020.

Rok za prihvaćanje uvjeta do srijede

Izdvojeni članak
novac

Raspisani natječaji za stipendije učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja u Zagrebu i Splitu

Rang-liste nisu dostupne javno, nego se nalaze u online Sustavu državnih STEM stipendija, na ovoj poveznici. Studenti sustavu pristupaju svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom te svojom identifikacijskom oznakom provjeravaju svoje mjesto na rang-listi. I prijašnjih godina Ministarstvo je listu dobitnika objavljivalo na ovaj način, a imena dobitnika javno se objavljuju nakon posljednjeg kruga pomicanja crte na rang-listi.

– Studenti koji su na rang-listi unutar kvote za određeno područje i godinu studija, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni na adresu elektroničke pošte da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje podatke provjeriti na poveznici. Ako student koji je ostvario pravo na državnu STEM stipendiju želi prihvatiti stipendiju, nužno je da do srijede, 13. studenoga 2019. godine, do 12 sati na poveznici, kojoj pristupa prijavom sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom, označi izjave koje prethode prihvaćanju uvjeta stipendiranja, prihvati uvjete stipendiranja te upiše svoj IBAN žiroračuna. Prihvaćanje uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora, poručuju iz Ministarstva.

Ako u navedenome roku student ne prihvati uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju te će obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendiju dobiti sljedeći student na rang-listi ispod praga do ispunjenja kvote, napomena je MZO-a.

Izrađeno osam rang-lista

Izdvojeni članak

Pozor studenti i srednjoškolci: Raspisan natječaj za ‘braniteljske’ stipendije u 2019./2020.

U skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti izrađeno je ukupno osam rang-lista, odvojeno za svako područje te u svakom području posebno za studente prve godine, a posebno za studente viših godina.

– Izdvojena je rang-lista za one studente koji su pravo na ovu stipendiju ostvarili na temelju članka 6. stavka 11. Pravilnika u kojem se propisuje da svakom visokom učilištu koje izvodi studijske programe u STEM područjima znanosti pripada najmanje jedna stipendija za studente prve godine i jedna za studente ostalih godina u pojedinom području, poručuju iz Ministarstva.

Podsjetimo za kraj, državna STEM stipendija dodjeljuje se u mjesečnom iznosu od 1.200 kuna i to za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja.

Objavljene prve rang-liste dobitnika STEM stipendije u 2019./2020. godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap