Pretraga

Obnovljen prvi fakultet u Zagrebu nakon potresa: ‘Solidarnost je bila odlučujuća u provedbi sanacije’

A- A+

Nakon tri godine od zagrebačkog potresa dovršena je obnova na prvom fakultetu u Zagrebu – na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti. Tim povodom održana je i svečana konferencija, a sama obnova vrijedila je 824 tisuće eura. Na obnovu još čeka 22 fakulteta od kojih je njih desetak već u opsežnom procesu obnove,a ostali u fazi odabira izvođača ili izrade dokumentacije.

Foto: Fakultet filozofije i religijskih znanosti | Facebook

Fakultet filozofije i religijskih znanosti prvi je fakultet u Zagrebu na kojemu je u potpunosti dovršena obnova nakon potresa 2020. godine. Cjelokupna vrijednost obnove iznosi 824 tisuće eura, odnosno 6,2 milijuna kuna.

– Taj je potres oslobodio more solidarnosti koja, kao što vidimo, stvara prava čuda. Solidarnost je bila odlučujuća u provedbi sanacije štete od potresa i na ovim našim zgradama, a uvjereni smo da će ona plodove ostaviti u obnovi još mnogih zgrada u Zagrebu i njegovoj okolici, rekao je dekan Ivan Šestak.

‘Čestitam svima što su posao obavili kako je bilo planirano i u roku’

Istaknuo je i kako su obrazovne institucije nakon potresa pomagale jedna drugoj pa je tako Fakultet filozofije i religijskih znanosti dao svoje prostorije na korištenje Medicinskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu koji su još uvijek u procesu obnove.

– Čestitam svima što su posao obavili kako je bilo planirano i u roku, ne samo djelatnicima fakulteta nego i izvođačima i nadzoru te svim koji su bili angažirani oko toga. Ovo je prvi fakultet koji je završio proces obnove vrijedne oko 800 tisuća eura, od čega je 700 tisuća odobreno, a ostalih stotinjak tisuća su u procesu odobravanja, izjavio je ministar Radovan Fuchs.

Izdvojeni članak
kutije za preseljenje Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu

Kreće obnova još jednog zagrebačkog faksa: Studenti će nastavu slušati u – tvornici čokolade

‘Ovo je prilika da se zgrada dovede u poziciju ugodnog i sigurnog korištenja’

Inače, u procesu obnove su još 22 fakulteta, od kojih je njih desetak u opsežnim radovima cjelovite obnove, a ostali u fazi odabira izvođača ili izrade dokumentacije.

– Kad se dogodio potres, bio sam dekan Građevinskog fakulteta i primio poziv od prijašnjeg dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Ivana Kopreka. Naši djelatnici su učinili prve korake i prvi elaborat vezan uz postojeće stanje i daljnje smjernice. Ovo je prilika da se zgrada dovede u poziciju ugodnog i sigurnog korištenja. Snaga sveučilišne zajednice je u tome da zajednički djeluje i daje doprinos, poručio je rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić.

Copy link
Powered by Social Snap