Od sada i službeno studenti FER-a mogu na praksu u Rimac Automobili

Sporazumom o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima između Rimac Automobila i FER-a definirala su se načela dugoročne suradnje između partnera koji su i prije surađivali. Fakultet elektrotehnike i računarstva već je niz godina okrenut industriji i suradnji s gospodarskim subjektima, a Mate Rimac se nada da će uspjeti dogovoriti suradnju i s drugim fakultetima.

Dekan Mislav Grgić i Mate Rimac

FER jer i prije surađivao s tvrtkom Rimac Automobili, a Sporazumom koji su potpisali dekan Mislav Grgić i Mate Rimac on je institucionaliziran. Dogovoreni su i vremenski okviri početka suradnje kako bi obje strane mogle izvući najbolje iz suradnje.

Mate Rimac - Prva javna osoba u Hrvatskoj koji je kritizirao svoju srednju

Suradnja okrenuta prema studentima

– Suradnja je prvenstveno okrenuta prema studentima iz više smjerova. Volimo zadati seminarske i diplomske s realnim problemima, a u suradnji s tvrtkom Rimac Automobili imat ćemo konkretne probleme i projekte na kojima će moći raditi. To je dragocjeno za razvoj studenta, odnosno budućeg stručnjaka da može raditi na konkretnim projektima, rekao je Mario Vražić, profesor FER-a i prodekan za organizaciju i poslovanje

Studenti će, kao i na nekim drugim projektima s gospodarskim subjektima, zadatke obavljati unutar te tvrtke, ali i na fakultetu.

– Ako provedu dio vremena unutar firme i upoznaju se s okolinom, dogodi se dosta često da takvi studenti ostanu raditi. Kroz takva iskustva podižu kvalitetu znanja kroz konkretan rad koji im može omogućiti zaposlenje, smatra prodekan Vražić.

Pogledajte kako razmišlja 'glupi i prištavi balavac' Mate Rimac

Studenti imaju praksu u 150 tvrtki, a Rimac želi suradnju i s drugim fakultetima

Na diplomskom studiju postoje stručne prakse koje se izvode u 150 različitih tvrtki, a studenti će se moći javljati na posao i u Rimac Automobili. Riječ je o izvannastavnoj aktivnost koja je naišla na veliki odaziv studenata. Kako ističe prodekan Vražić, riječ je o konkretizaciji studiranja s nekoliko radnih mjeseci, a kroz iskustvo mogu vidjeti odgovora li im to radno mjesto.

– Nadamo se da će ova suradnja donijeti mnogo dobroga s obje strane i da ćemo uskoro dogovoriti suradnju i s drugim fakultetima. FER-ovo vodstvo me za sad vrlo ugodno iznenadilo. Pravi ljudi na pravom mjestu – samo još da imaju veću slobodu djelovanja i prave partnere, komentirao je Sporazum Mate Rimac na svojem Facebooku.

Područja od zajedničkog interesa obuhvaćena Sporazumom objavljena su na službenim stranicama FER-a:

 • zajedničko prijavljivanje znanstvenoistraživačkih projekata na međunarodne i domaće izvore financiranja;
 • zajednički nastup prema gospodarstvu i javnoj upravi vezano za istraživanja, stručni rad te obrazovanje;
 • planiranje i provođenje znanstvenoistraživačkog rada;
 • korištenje opreme FER-a i Rimac Automobila u svrhu realizacije istraživačkog i nastavnog rada;
 • donošenje prijedloga za osuvremenjivanje nastavnih programa i istraživačkih laboratorija;
 • organiziranje i održavanje znanstvenih i stručnih skupova te gostujućih i pozvanih predavanja od zajedničkog interesa;
 • izbor tema seminarskih, završnih i diplomskih radova u svrhu stručne orijentacije studenata;
 • aktivno sudjelovanje Rimac Automobila u FER-ovom programu ljetnih praksi;
 • dogovorno definiranje tema završnih i diplomskih radova. organiziranje i provođenje stručne prakse studenata te stručnih posjeta objektima Rimac Automobila;
 • provođenje svih oblika znanstvenog i stručnog usavršavanja koje je od interesa za Rimac Automobile;
 • sudjelovanje na Danima karijera i sličnim događajima u organizaciji FER-a, prema posebno dogovorenim uvjetima.

Odgovori