Pretraga

Odvjetnik dekanice PBF-a ima odgovor na pismo koje je HND poslao rektoru

A- A+

Odvjetnik dekanice PBF-a Jadranke Frece, Zoran Vujasin, ima odgovor na pismo koje je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poslao rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću. Zovko je pismo poslao zbog načina na koji isti, u ime dekanica sastavnice zagrebačkog sveučilišta, komunicira s novinarima. Vujasin sada demantira navode iz tog pisma.

Jadranka Frece, dekanica PBF-a

Foto: Youtube screenshot; UniZg | Unsplash

Nedavno smo izvijestili kako je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, krovne organizacije novinara u državi, poslao pismo Stjepanu Lakušiću, rektoru Sveučilišta u Zagrebu. Učinio je to nakon što je Dora Kršul, novinarka Telegrama i predsjednica Zbora istraživačkih novinara HND-a, mjesecima dobivala osebujne dopise Zorana Vujasina, odvjetnika dekanice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jadranke Frece.

Kršul je, naime, kroz dvije godine pisanja otkrila niz spornih troškova nastalih za vrijeme mandata Frece, a njene je navode potvrdila i proračunska inspekcija Ministarstva financija. Među ostalim, utvrđeno je da je u dekaničinom mandatu službenom karticom kupovan Chanel, Hugo Boss, da se u istom periodu muljalo sa studentskim ugovorima, da su isplaćivani dosta visoki dodaci na plaću. Zbog toga je dobila niz epiteta od odvjetnika dekanice Zorana Vujasina, među kojima i da su njeni upiti ‘tendenciozni’, a u pismo je predsjednik HND-a Zovko istaknuo da odvjetnik vrijeđa roditelje kolegice Kršul. Zbog svega je najavio prijavu protiv odvjetnika Hrvatskoj odvjetničkoj komori.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Odvjetnik rasipne dekanice PBF-a vrijeđa novinarku: HND traži reakciju rektora

Na to je pismo, o kojem smo i mi izvijestili, Zoran Vujasin, odvjetnik dekanice PBF-a, složio odgovor. Kaže da je to ‘ništa drugo do li pokušaj prijetnje i zastrašivanja odvjetnika’. Piše o ‘povrijeđenim taštinama’ i brani dekanicu Frece kako ‘ne postoji ni zakonska ni moralna obveza’ da bi ona osobno odgovarala na pitanja novinara, a ne putem odvjetnika.

Odvjetniku je nejasno što je problematično u odgovorima koje poslao Kršul i uredništvu Telegrama. Kaže da Zovko te dopise neovlašteno ‘kvalificira uvredljivima i prijetećima’. U nastavku kaže da nikad nije uvrijedio roditelje novinarke, već je nju, kaže, ‘optužio za pomanjkanje kućnog odgoja’, ali onda se i za to ‘ispričao njezinim roditeljima’. Poručio je i da razumije kako je ‘teško shvatiti cinizam i sarkazam kada su u pisanom obliku’.

Vujasin u dopisu koji je reakcija na Zovkovo pismo, u kontekstu njegovog pisma, spominje ‘izmišljanja i fabrikacije’. Poslije kaže da se Zovko diskreditirao kao predsjednik HND-a kada je stao u obranu novinarke, a njegovo pismo okarakterizirao i svrstao u kategoriju ‘pristranih navijačkih pamfleta’. U zaključku svog odgovora, odvjetnik dekanice PBF-a pojašnjava zašto je dekanica Frece angažirala privatnu detektivku koja je hodala po faksu da bi uručila otkaz. Odgovor je odvjetnik poslao i Hrvatskoj Odvjetničkoj komori, Ministarstvu pravosuđa i Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora radi, citiramo, ‘zaštite odvjetništva’.

Odgovor koji je Vujasin poslao Zovku možete pogledati u dokumentu ispod. (Napomena: ako se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap