Pretraga

Odzvonilo je lažnim diplomama: Ministarstvo pokreće evidenciju diplomiranih

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvodi središnju evidenciju u znanost i visoko obrazovanje. Na jednom će mjestu tako obuhvatiti podatke o studentima, diplomama, ali i zaposlenicima resora. Jedan od ciljeva objedinjenog evidentiranja i borba s – lažnim diplomama.

diploma

Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je u malim koracima započelo s reformom znanosti i visokog obrazovanja. Uz obrise novog stožernog zakona o znanosti, paralelno se poduzimaju i drugi koraci. Jedan od njih je i uspostavljanje cjelovite evidencije u visokom obrazovanju. Evidencija bi s jedne strane trebala sadržavati podatke o studentima, mjestu i ustanovi studiranja, njihovim studentskim pravima i diplomama. S druge bi strane ta ista evidencija bilježila što je sa zaposlenicima, kada, gdje i na koju su poziciju zaposleni te koliko im je opterećenje u znanstveno-nastavnom smislu. Pravilnik koji regulira tu evidenciju trenutno se nalazi na javnom savjetovanju, a mi smo upitali Ministarstvo da nam otkriju detalje iza ovog poteza.

Kraj lažnih diploma?

Iz Ministarstva nam kažu kako su pokrenuli donošenje Pravilnika o evidencijama u visokom obrazovanju kako bi se detaljnije i sustavnije propisao sadržaj i način vođenja evidencija, koje su već propisane stožernim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokog obrazovanja. Glavna prednost novog pravilnika je u tome što će se sada na jednom mjestu, na nacionalnoj razini obuhvatiti svi podaci, koji će se onda lako moći izmjenjivati između institucija od interesa – recimo visokih učilišta i studentskih centara. Središnju će evidenciju, prema novim pravilima, voditi upravo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kako smo već napomenuli, središnja će evidencija bilježiti i podatke o diplomi studenata. Kako je o sustavnoj evidenciji diploma bilo riječi još za vrijeme bivše ministrice Blaženke Divjak, konkretno, i tada je sličan pravilnik bio na javnom savjetovanju, pitali smo MZO hoće li novi pravilnik pomoći u otklanjanju sumnji u falsificirane ili ‘kupljene’ diplome. Kazali su nam kako je upravo to jedan od ciljeva jer će se kroz središnju evidenciju moći na jednom mjestu provjeriti sve završne kvalifikacije izdane na faksevima diljem države.


DIVJAK OTKRILA 60 LAŽNIH DIPLOMA

U siječnju 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak krenulo je češljati diplome zaposlenika u osnovnim i srednjim školama. Od ukupno 75.000 zaposlenih, nakon godinu i četiri mjeseca provjera, pronašli su ukupno 60 lažnih isprava. Od toga 27 krivotvorenih isprava se odnosi na lažne diplome, a 33 na svjedodžbe. Osim toga, bivša se ministrica pobrinula da škole provode provjeru vjerodostojnosti isprave prilikom svakog novog zapošljavanja tako što im je dala takvu uputu. Sve one koji su to propustili napraviti prosvjetna će inspekcija prilikom izlaska na teren obvezno provjeriti.


Podaci o zaposlenicima

No, ova evidencija, kako je rečeno na početku, nije samo evidencija studenata, već i zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Ministarstvo je te podatke već imalo, no u više različitih evidencija, a novim će se pravilnikom sve to povezati na jednom mjestu, što će omogućiti bolje praćenje, a time i kvalitetniju podlogu za donošenje politika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Kako je ove godina o tome bilo dosta riječi glede spornog ugovora 72-godišnjeg Ante Čovića, moćnog zagrebačkog prorektora koji unatoč mišljenjima inspekcije i dalje radi na Sveučilištu, Ministarstvo smo upitali što je s takvim slučajevima. Konkretno, zanimalo nas je kako će novi pravilnik pomoći u takvim situacijama.

– Sustavno rješenje u smislu vođenja podataka i evidencija zaposlenih svakako umanjuje mogućnost zaobilaženja relevantnih propisa koji uređuju zapošljavanje u sustavu visokog obrazovanja. Kao što Vam je poznato javne službe obvezne su unositi podatke u Registar zaposlenih u javnom sektoru a pitanje zakonitosti radnih odnosa u nadležnosti je Inspekcije rada Državnog inspektorata Republike Hrvatske, kazali su nam iz Ministarstva.

Ipak, napominju kako je zasnivanje radnog odnosa pa i pridržavanje svih pozitivnih propisa pritom u nadležnosti visokih učilišta, dok se Ministarstvo može baviti eventualnim nepravilnostima, ako ih netko prijavi.

Ako želite sudjelovati u javnom sajvetovanju za Pravilnik o evidencijama u visokom obrazovanju, dostupno je na ovoj poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap