Pretraga

Odzvonilo plagijatorima: Svi fakulteti dobili softvere za provjeru autentičnosti, možete ih koristiti i sami

A- A+

Tko je plagirao, plagirao je. Od sada svi hrvatski fakulteti imaju neograničen pristup softverima za provjeru autentičnosti radova. Svaki je fakultet izabrao želi li koristiti američki softver Turnitin ili njemački PlagScan. Softverima se pristupa putem AAI@EduHr indentiteta pa ih možete koristiti i sami.

foto: Srednja.hr

Da više nema plagiranja prilikom pisanja studentskih radova pobrinuli su se Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Sveučilišni računalni centar Srce.

Na inicijativu Srca MZO je nabavio licence za neograničen pristup softverima za provjeru autentičnosti radova. Prvenstveno su namijenjeni provjeri autentičnosti studentskih radova, počevši od seminarskih pa sve do završnih i doktorskih.

Fakulteti izabrali između dva softvera

Svaki je fakultet morao odlučiti želi li koristiti američki softver Turnitin ili njemački PlagScan.

Oba softvera imaju gotovo iste funkcije: pronalaze podudaranja teksta rada koji se pretražuje s ostalim radovima u bazi te naznačavaju dijelove teksta koji nisu originalni.

Provjeru radova mogu izvršiti nastavnici i nenastavno osoblje, ali i studenti, sukladno pravilima, procedurama i potrebama na pojedinom visokom učilištu. Pri tome je važno naglasiti da predmetni softveri ipak predstavljaju samo alat koji autorima, te posebno mentorima i nadležnim službama visokih učilišta osiguravaju kvalitetne podatke o razini autentičnosti, odnosno eventualnog plagiranja, dakle predstavljaju alat koji se koristi kod donošenja odluke o autentičnosti rada, odnosno eventualnom plagiranju, napominju iz Srca.

Dakle, softveru pronalaze tekst koji nije originalan i koji je potencijalno planiran, a na korisniku je onda da odredi radi li se zaista o plagijatu ili je navedeno da se radi o dijelu teksta koji se preuzima od drugog autora.

Izdvojeni članak

Naučite kako pravilno citirati literaturu u seminarskim i diplomskim radovima

Na stranicama Srca možete pronaći popis ustanova koje su odabrale Turnitin, kao i popis fakulteta koje koriste Plagscan. Sustavu Turnitin pristupa se putem jedinstvenog linka, dok se linkovi za prijavu na Plagscan razlikuju ovisno o fakultetu (možete ih pronaći uz popis).

Prijavljujete se svojim AAI@EduHr identitetom.

Upute za korištenje

Iz Srca su pripremili i zaista razrađene upute za korištenje Turnitina.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.05 MB]

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Kako koristiti PlagScan, također možete saznati prateći upute Srca.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.32 MB]

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Budući da su jednostavni za korištenje, savjetujemo vam da sami provjerite svoje radove prije nego ih predate jer je bolje ispraviti omaškom zaboravljeno navođenje izvora nego ispasti plagijator.

Copy link
Powered by Social Snap