Odzvonilo redovima ZET-u: Provjerite što morate učiniti da biste koristili učenički i studentski pokaz

Za učenike i studente koji koriste javni gradski prijevoz u Zagrebu, procedura produljenja statusa bila je do sada komplicirana. Obrazac se morao ovjeriti u obrazovnoj ustanovi, a potom osobno dostaviti u poslovnice ZET-a gdje bi se za pokaz na početku godine u redovima čekalo satima. Ovogodišnja je procedura, javljaju iz ZET-a, puno manje komplicirana.

Foto: srednja.hr

Zagrebački učenici i studenti koji žele koristiti javni prijevoz već mogu produljiti ili izraditi novu pretplatnu kartu. Oni koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički, odnosno studentski status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a ili na kioscima Tiska i iNovina. Produljenje statusa se ne naplaćuje, a i ove je godine ZET je i ove godine, omogućio jednostavnije produljenje postojećih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz.

Kasnio vam je bus ili tramvaj? Ispričnicu sada možete srediti jednim klikom

– Tako je produljenje profila na pretplatnim kartama,  zahvaljujući informatičkoj povezanosti s elektroničkom bazom podataka učenika osnovnih i srednjih škola (e-Matica), kao i sa studentskom elektroničkom bazom (ISAK), omogućeno polaznicima onih obrazovnih institucija koji se nalaze u sustavima, odnosno pravovremeno ažuriraju podatke za nadolazeću školsku ili akademsku godinu i to bez prethodnog ovjeravanja Zahtjeva ZET-a u tajništvima obrazovnih institucija. Međutim, ukoliko se netko od korisnika ne nalazi u sustavu, na što prijevoznik ne može utjecati, za produljenje profila postojećih pretplatnih karata, potrebno je dostaviti na prodajno mjesto ZET-a i prethodno ovjeren obrazac Zahtjeva, objašnjavaju iz ZET-a.

Učenici prvih razreda srednjih škola i studenti prve akademske godine, kojima je prebivalište na području gradova Velike Gorice i Zaprešića, moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u gradskim poglavarstvima.

Neobičan natpis na ZET-ovom autobusu nasmijao Zagrepčane

– Napominjemo, kako su učenici i studenti s prebivalištem na području gradova Velika Gorica i Zaprešić, za prvu godinu škole ili fakulteta obvezni radi ostvarivanja prava na subvenciju Zahtjev ovjeriti u nadležnoj službi Grada. Učenici i studenti druge, treće ili četvrte godine, s područja Velike Gorice i Zaprešića, za produljenje profila ne trebaju ovjeravati Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji i poglavarstvima, već mogu obaviti potrebno ažuriranje podataka na postojećoj pretplatnoj karti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kioscima Tiska i iNovina, ukoliko se nalaze u odgovarajućoj elektroničkoj bazi podataka, poručuju iz ZET-a.

Važno je napomenuti i kako učenički statusi od prošle školske godine vrijede do 30. rujna, a studentski do 31. listopada, a daljnje produljenje profila preduvjet je za kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona. Ukoliko ste među onima koji se nisu našli u sustavu i ipak ćete na stari način morati predavati zahtjev obrasce možete preuzeti na dnu ove stranice.

Također, na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i na kioscima Tiska i iNovina dostupni su i mjesečni kuponi za sufinancirani međumjesni prijevoz redovitim učenicima srednjih škola sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o kriteriju i načinju financiranja troškova javnog prijevoza za školsku godinu 2017./ 2018. Popis naselja  za sufinancirani prijevoz učenika za Grad Zagreb i izdvojena prometna područja ZET-a možete vidjeti ovdje.

 

 

Odgovori