Pretraga

Ogorčeni student regirao pismom na odluku SC-a da izvanrednim studentima uskrati pravo korištenja sportskih objekata

A- A+

Studentski centar u Zagrebu je u procesu sanacije skoro godinu dana te je novo vodstvo u tom periodu donijelo nekoliko odluka koje nisu svi studenti prihvatili objeručke. Zadnja odluka SC-a da studenti plaćaju sportske usluge isključivo na blagajnama i preko X-ica, razljutila je izvanredne studente kojima je zbog te izmjene uskraćeno korištenje teretana ili fitness dvorana.

Foto: srednja.hr

Zagrebački Studentski centar nedavno je uveo još jednu u nizu izmjena poslovanja otkako je sanacija stupila na snagu – sportske usluge studenti više ne plaćaju u trenutku korištenja teretana, plesnih ili fitness dvorana. Umjesto takvog načina plaćanja,vodstvo SC-a je odlučilo da se korištenje sportskih objekata plaća isključivo na blagajnama uz predočenje X-ice.

Spomenuti potez nije pozdravio veliki broj izvanrednih studenata koji su zbog ove izmjene ostali bez mogućnosti korištenja sportskih objekata zagrebačkog SC-a. Jedan od oštećenih studenata koji nema redoviti status uputio je pismo, koje mi prenosimo u cijelosti.

Podnaslove smo istaknuli zbog preglednosti i lakšeg čitanja pisma.

Izdvojeni članak

Iz SC-a optužuju Sveučilište da je štitilo bivšeg ravnatelja Vidovića, a u Rektoratu ne znaju hoće li im se sanirani objekt vratiti u ruke

Izvanredni studenti su isto studenti

Kontaktiram Vas zbog kontroverzne odluke Studentskog Centra Sveučilišta u Zagrebu da uskrati izvanrednim studentima pravo korištenja sportskih objekata SC-a.

Naime, 21. studenog 2013. na stranicama SC-a osvanula je (polurazumljiva) obavijest, citiram: „Studenti korisnici usluga Poslovnice za sport SC-a od 21.11.2013. plaćanje usluga poslovnice za sport stanari studentskih domova obavljaju isključivo na blagajnama studentskih domova uz predočenje vlastite X-ice.“ Dok se dosada uplata članarine obavljala putem opće uplatnice, sada bi se, kao što obavijest i kaže, uplata trebala obavljati na blagajni pripadajućeg studentskog doma, uz predočenje X-ice, čime se de facto izvanrednim studentima onemogućuje korištenje sportskih objekata. To mi je potvrđeno i kad sam se raspitivao kod zaposlenika, koji su odgovorili da SC nije i neće uvesti mogućnost da izvanredni studenti i dalje plaćaju članarinu na dosadašnji način.

Koliko me služi obrazovanje iz razredne nastave, sintagma „studentska teretana“ označava teretanu namijenjenu studentima. Ista ta razina obrazovanja razotkriva da su izvanredni studenti – studenti. Samim time, uvođenjem ove odluke, naziv „studentska teretana“ gubi svoj smisao. Ali na stranu jezična pitanja, promotrimo važnije činjenice: SC je toliko loše poslovao da je Vlada na sjednici održanoj 24. siječnja 2013. donijela Odluku o sanaciji Studentskog Centra Sveučilišta u Zagrebu (NN br. 11/2013) i imenovala sanacijskog upravitelja i sanacijsko vijeće.

Izdvojeni članak

Studentski centar: ‘Caffe bar Lašćina nije trajno zatvoren’

SC će ovom odlukom biti u velikom gubitku

Sportski objekti SC-a godišnje imaju u prosjeku dvije do tri tisuće članova. Uzme li se u obzir da je 20-30% od toga izvanrednih studenata, kao i to da je iznos većine mjesečnih članarina 125 kn, SC bi na ovaj način godišnje izgubio između pola milijuna i milijun kuna. Ni jedno poduzeće s normalnom upravom, a pogotovo ne ono koje se uspješno otjeralo u stečaj, nije u mogućnosti rezati si prihode, a kamoli u ovakvim iznosima. A da s ovom odlukom uprave nešto vidno nije uredu, dovoljno govori njihova ranija ideja da sportske objekte pripadajućeg studentskog doma mogu koristiti isključivo stanari dotičnog doma.

Kratka analiza pokazala je da je omjer korisnika ne-stanara i stanara barem 50:50, ako ne i 60:40. Dakle, ne samo da netko u upravi uporno pokušava raditi protiv interesa ustanove u kojoj radi, nego je prihode iznajmljivanja sportskih objekata i opreme htio, u najmanju ruku, prepoloviti. Čak ni apeli da se izvanrednim studentima nametnu veći iznosi članarine nisu prošli.

Jedini očiti razlog zbog kojeg bi ova odluka bila opravdana bila bi pretrpanost ovih sportskih objekata. Ne mogu pouzdano govoriti za sve objekte, ali u objektu s najviše članova, fitnessu i plesnoj dvorani SD „Stjepan Radić“, treninzi se normalno obavljaju i za najvećih gužvi. Ono što sam načuo kao razlog za ovaj potez jest neki sitni postotak kojeg banka uzima od ovih uplata, ali ima li ikakve veze s logikom izbjegavati proviziju od jednoznamenkastog postotka stvarajući gubitak od 20-30%?

Izdvojeni članak

Studenti kao SC-ovi tajni agenti: Kontroliraju blagajnike vraćaju li račune u menzama

Ako se ne povuče, kreće peticija protiv SC-ove odluke

Ovo Vam pišem jer, iako su dotični učinili puno toga da bi Studentski Centar ponovno financijski uzdigli na noge, ovaj potez je sasvim kontraproduktivan, nelogičan i diskriminatoran prema dijelu studentske populacije, a sadašnja uprava nije pokazala sluha za nezadovoljstvo ovom odlukom. Pišem Vam i kao amaterski powerlifter koji će, ostane li ova odluka na snazi, vrlo vjerojatno morati odustati od svoje strasti, kao i u ime ostalih studenata sportaša. U to ime, molim Vas da poduzmete ono što je u Vašoj moći kao medija da se stopira bilo kakva odluka kojom bi se izvanrednim studentima onemogućilo korištenje sportskih objekata u vlasništvu SC-a.

Kao zainteresirana strana u ovom slučaju, molim Vas i da objavite ovu vijest čim prije možete, a barem do kraja zimskih praznika, jer ćemo, u suprotnom, mi izvanredni studenti biti osuđeni na konkretnije mjere, kao što je peticija protiv ove odluke SC-a i malo jasnije (glasnije) postavljanje pitanja kako to Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Vlada RH (kojima su sanacijski upravitelj i sanacijsko vijeće odgovorni) obavljaju svoj posao nadzora nad sanacijom. 

Neki od portala među Vama ranije su već objavili moju prošlogodišnju kritiku kvalitete usluge ZET-a na Facebook stranici Vlade RH pa se nadam da ćete izvijestiti i o ovome, čime biste napravili veliku uslugu nama studentima.

Izdvojeni članak

Cjenik SC-a: Studenti čiste stan za 15 kuna, a glačanjem zarade duplo više

Pismo sličnog sadržaja šaljem i gospodinu prof. dr. sc. Ivi Josipoviću, gospodinu Zoranu Milanoviću, gospodinu dr. sc. Željku Jovanoviću, gospodinu Petru Skansiju iz Uprave za sport MZOŠ-a, gospodinu Milanu Bandiću, gospodinu Zlatku Mateši, predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora, gospodinu Ivanu Zoraji, predsjedniku Hrvatskog dizačkog saveza, gospodinu Damiru Siseru, predsjedniku Hrvatskog body building saveza, Hrvatskom akademskom sportskom savezu te, kao što vidite u popisu primatelja, e-mail brojnim televizijskim kućama, novinama, internet portalima, svim radio-postajama koje emitiraju u gradu Zagrebu i nekim udrugama. 

 U nadi da ćete pokazati razumijevanje prema studentima i financijskom poslovanju jedne važne državne ustanove, s poštovanjem, 

Juraj Crnković, student

Ogorčeni student regirao pismom na odluku SC-a da izvanrednim studentima uskrati pravo korištenja sportskih objekata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap