Pretraga

Oko 98 posto studenata suočava se s profesorima koji se ne drže Bolonje pa ispite polažu usmenim putem

A- A+

Uvođenje Bolonjskog sustava na hrvatske fakultete trebalo je rezultirati ukidanjem usmenih ispita na istima. Međutim, do toga nije došlo. Mada se smanjio broj ispita koje studenti polažu usmenim odgovaranjem, većina se još uvijek susreće jednom ili više puta s tim tipom provjere znanja. Rezultati ankete postavljene na našoj stranici pokazali su kako se oko 98 posto od skoro 400 anketiranih susrelo s usmenim ispitima i nakon uvođenja Bolonje.

Brojni profesori, dekani i studenti učestalo kritiziraju hibridni tip Bolonje koja vlada hrvatskim fakultetima jer se pravila tog sustava, uvedenog prije skoro desetljeće, selektivno provode. Jedno od pravila koje Bolonjski sustav donosi jest ukidanje usmenih ispita, na što su se brojni profesori po našim fakultetima oglušili.

Izdvojeni članak

U Hrvatsku stigao lovac na plagijate: Nema više prepisivanja seminarskih, diplomskih i doktorskih radova

Na usmenima neobjektivni profesori

Nedavno smo razgovarali s nekolicinom studenata kako bismo doznali što imaju protiv usmenog načina ispitivanja, kao i zašto im smeta što se upravo to pravilo Bolonje krši. Pritom smo doznali da ih smeta neobjektivnost profesora, ali i činjenica da neki studenti jedan ispit polažu pismenim i usmenim putem, dok njihove kolege samo izlaze na pismeni ispit.

Odlučili smo provjeriti koliko se studenata uopće susrelo u svojoj visokoj naobrazbi s usmenim odgovaranjem nakon uvođenja Bolonje. Stoga smo na našu stranicu postavili upit ‘Jeste li ikada na svom fakultetu polagali ispit usmenim putem otkad je uvedena Bolonja?’, a anketi se odazvalo oko 400 čitatelja.

Preko 98 posto studenata izlazilo na usmeni ispit

Od točnije 388 anketiranih, njih skoro 26 posto je dalo odgovor da su polagali ispit na svom faksu usmenim putem, s tim da ih je 1,5 posto odgovorilo kako su do sada samo jednom na taj način rješavali kolegij.

Međutim, njih preko 71 posto se s usmenim ispitima susretalo više puta. Među onima koji su ispite polagali isključivo pisanim putem našlo se svega 1,5 posto anketiranih.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap