Pretraga

Ona lista ima 16 svojih studenata na izborima: Treba izgraditi tri studentska doma i sportsku dvoranu

Ona lista okuplja 16 studenata, podržavaju ih ukupno 24 studentske udruge, a u srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka natjecat će se na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Svoje kolege pozivaju da izađu na izbore i da budu dio promjene. Predstavljamo ih, kao i njihove studentsko-političke oponente, kroz seriju gorućih pitanja o zagrebačkoj akademskoj zajednici, studentskim pravima i sustavu visokog obrazovanja.

ona lista logo, zgrada sveučilišta u zagrebu u pozadini

Foto: srednja.hr

U srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka studenti Sveučilišta u Zagrebu biraju svoje predstavnike na fakultetskoj i sveučilišnoj razini. Za sveučilišni studentski zbor kandidirali su se studenti okupljeni u dvije neformalne, naizgled suparničke liste. Jedna od njih sebi je nadjenula naziv – Ona lista. Ona lista (@ona.lista) okuplja 16 studenata, podržavaju ih ukupno 24 studentske udruge, a svoje kolege pozivaju da izađu na izbore i da budu dio promjene. Predstavljamo ih, kao i njihove studentsko-političke oponente, kroz seriju gorućih pitanja o zagrebačkoj akademskoj zajednici, studentskim pravima i sustavu visokog obrazovanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ONA LISTA (@ona.lista)

Najavljen je novi Zakon o studentskom zboru, najavljuje se kroz propise transparentnije financiranje i djelovanje zborova. Što želite vidjeti u tom zakonu, koje promjene?

Pozdravljamo ovakav potez Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama doista je zastario i krajnje je vrijeme da se uvedu prijeko potrebne promjene. Transparentno, volontersko i dobronamjerno djelovanje prema studentskoj populaciji treba nam biti primarni cilj i sredstvo pri unaprjeđenju akademske zajednice, a posljedično i šireg društva. Brojne stvari unutar tog Zakona treba bolje definirati kako bi studentsko predstavništvo brže, efikasnije i kvalitetnije djelovalo.

Online izbori za studentski zbor u budućnosti – da ili ne? Zašto?

Smatramo da bi online izbori uvelike poboljšali izlaznost studenata koja je trenutno poražavajuće niska. Takav način provođenja izbora također bi uvelike smanjio troškove organizacije izbora i printanja materijala, kao i moguće malverzacije s glasačkim listićima. Međutim, napominjemo kako je pri uvođenju online izbora potrebno pripaziti na sigurnost provedbe samih izbora, pri čemu bi se verifikacija za glasovanje trebala vršiti preko Studomata ili e-Građana.

Izlaznost na studentske izbore je porazno niska, inače do 15 posto, zadnji put 7,6 posto. Treba li uvesti prag izlaznosti ili obvezu glasanja za studente?

Smatramo da bi uvođenje praga poboljšalo statistiku izlaznosti i potaknulo studente na informiranje o njihovim mogućnostima, no isto tako nije najučinkovitije nezainteresiranu cjelinu tjerati na nešto jer bi to značilo da bi bili podložni manipulaciji. Vjerujemo da bi najučinkovitiji način bio aktivno uključivanje studenata od strane zbora tijekom cijelih mandata kako bi studenti znali što za njih može učiniti zbor.

Godinama predstavnici obećavaju studentsku ambulantu, čak i polikliniku. Po novim propisima Zakona o zdravstvenoj zaštiti, studenti će moći ići kod liječnika na Medicinski fakultet. Kako ćete osigurati da se to realizira tijekom iduće akademske godine?

Nastaviti održavanje akcije koju je pokrenulo Zdravo sveučilište pod nazivom ‘Čuvam svoje zdravlje’. Omogućiti studentima preglede preko uputnice liječnika primarne zaštite, a koje bi obavljali studenti završne godine medicine ili diplomirani liječnici, a pod mentorstvom nekog od liječnika koji djeluju pri Medicinskom fakultetu. Dugoročno: Osnivanje studentske poliklinike u kojoj bi studentima bili dostupni svi oblici zdravstvene zaštite kao i pravo na psihološku podršku i savjetovanje te godišnji sistematski pregledi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ONA LISTA (@ona.lista)

Seksualno uznemiravanje velik je problem u visokom obrazovanju, pokazalo se to tijekom 2021. godine i vala svjedočanstava (bivših) studentica o seksualnom nasilju koje su doživjele na fakultetu. Svi osuđuju sve oblike nasilja, ali konkretnih poteza je malo ili ništa. Hoćete li zahtijevati formiranje neovisnog tijela na sveučilišnoj razini, nalik onome kako je to osmislio Pravni fakultet u svojem Pravilniku?

S obzirom na manjak stegovne odgovornosti profesora i zaposlenika sastavnica, kao i upitnu neovisnost u formiranju tih tijela po sastavnicama, potrebno je formirati tijelo na sveučilišnoj razini koje nije pod utjecajem čelnika visokih učilišta. Smatramo kako se neovisno tijelo na sastavnici niti na Sveučilištu ne može oformiti te je potreba da se isto imenuje pri ministarstvu, ili u suradnji s Pravnim.

Zagreb ima oko 6.500 mjesta u studentskim domovima, a svake godine je preko 10.000 prijava. Kakav vam je plan u vezi toga? Hoćete li predložiti neku drugu mjeru? Zalažete li se za neku širu stambenu politiku koja će u svom fokusu imati studente i mlade?

Zahtijevamo veću transparentnost u radu Studentskog centra.. Zalagat ćemo se za izmjenu i Natječaja za subvencionirani smještaj u Studentskim domovima, budući da postoji veći broj propusta u istom. Nastavit ćemo suradnju sa Sveučilištem kako bi se završila tehnička dokumentacija za izgradnju tri doma i sportske dvorane na Kampusu. Smatramo kako je provedba Natječaja za subvencionirani smještaj bila loša. Svjesni smo da mnogi najmodavci ilegalno iznajmljuju svoje stanove i studenti su prisiljeni ulaziti u njih. Kako se ne bi nastavio trend povećanja cijena stanarina, potrebno je dio državnih stanova i stanova u vlasništvu banaka staviti u opticaj studentima uz prilagođene cijene. Također, uvođenje politika za mlade u kojoj najmodavci koji iznajmljuju studentima i mladima imaju manju kamatu kredita bi definitivno pomoglo.

Studentski aktivizam sastavni je dio studentskog života, no studentski predstavnici nikad nisu bili bliski aktivistima na Sveučilištu. Štoviše, često su dolazili u sukob. Kako ćete to promijeniti i želite li uopće to promijeniti?

Potrebno je da Studentski zbor, odnosno studentski predstavnici potiču studentski aktivizam. Nalazimo se u vremenima kada studentskim predstavnicima nije lako okrenuti se aktivizmu zbog utjecaja i pritisaka čelnika svojih sastavnica. Ona lista će poticati studentski aktivizam i dapače sama ga kreirati u slučaju da se određene institucije i ustanove ne pokrenu po pitanjima studentskog standarda. Najsvježiji primjer aktivizma imamo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje po pitanju zatvaranja menzi.

Kada su u pitanju stipendije i Rektorove nagrade, treba li što mijenjati u vezi njih ili uvesti neke nove?

Što se tiče Rektorove nagrade, želimo se nastaviti zalagati za smanjenje broja nagrada kao i kvalitetu istih. Rektorovoj nagradi potrebno je vratiti prethodnu slavu kao i novčanu nagradu, koja se po novom pravilniku i vraća. Vezano uz stipendije, potrebno je: napraviti aplikaciju/stranicu koja bi okupljala sve javne i privatne stipendije unutar države sa svrhom bržeg dolaska do informacija. Na kraju, ovisno o analizi zalagali bismo se za povećanje količine i iznosa stipendija iz područja u kojima su trenutne nedostatne, kao i stvaranje fonda Sveučilišta za studente koji nemaju uvijete za stipendije, a nalaze se u lošoj socioekonomskoj situaciji.

Novi Statut Sveučilišta u Zagrebu propisuje da student ima obvezu čuvati i, pazite sad, ‘promicati ugled i dostojanstvo Sveučilišta, sastavnice, studenata, nastavnika i drugih članova akademske zajednice’. Što mislite o tome?

Mislimo kako je to nepotrebno i neutemeljeno postavljeno u Statut. Svaki će student, ako je zadovoljan svojim studijom i radom institucije, promicati ugled i dostojanstvo iste. Zašto bi studenti određenih sastavnica, ako su nezadovoljni radom iste, ju i promicali? Zar nije na sastavnici da postavi razinu kvalitete kako bi studenti bili zadovoljni? Trenutni saziv trebao se pobuniti protiv Statuta, ali nažalost nije. Što bi bilo s novim sazivom zbora ako bi trenutni glasao protiv statuta kad ti glasovi ne bi nažalost utjecali na ishod?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ONA LISTA (@ona.lista)

Suradnja s rektorom i dekanima je svakodnevna pretpostavka studentskih predstavnika, no na prvom mjestu su uvijek studenti i interes studenata. Kako ćete osigurati da budete neovisni o njima?

Studentski predstavnici nažalost nikad nisu bili oslobođeni pritisaka svojih uprava te su nerijetko djelovali pod njime. Trenutno imamo situaciju da konkurentna lista za studentski zbor preko dekana i profesora slaže listu te traži potporu istih. Studenti, posebice oni u Senatu, ne smiju biti podložni utjecajima što je trenutna stvarnost. Potrebno je uvesti stegovnu odgovornost, mogućnost isključenja iz zbora ako svojim postupcima podliježu upravi svojih sastavnica.


TKO JE ONA LISTA?

ona lista logo, zgrada sveučilišta u zagrebu u pozadini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap