Pretraga

Opet dramatično na splitskom KIF-u: Razriješili dekana, a on kaže da je sam odstupio

Damir Sekulić više nije dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu. Je li smijenjen ili razriješen prema vlastitom zahtjevu, nije posve jasno. On kaže da je sam odstupio, no prije toga, neminovno je, to su zatražili njegovi fakultetski kolege. Radi se o, podsjetimo, dekanu za vrijeme čijega je mandata stigao katastrofalan nalaz reakreditacije koju je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanja. Fakultet je dobio niz minimalnih ocjena zbog kojih je, privremeno, dobio i zabranu upisa studenata. Sada već bivši dekan kaže da njegovo razrješenje s tim, pak, nema veze.

bivši dekan Damir Sekulić u okruglom okviru, u pozadini sportsko igralište

Kineziološki fakultet Split i dekan Damir Skulić|foto: kif.unist.hr/Facebook

Damir Sekulić više nije dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu. Kako nam je kazao u telefonskom razgovoru, s te se pozicije povukao jer je shvatio da mu njegove privatne obveze neće dozvoliti da adekvatno obnaša čelnu funkciju na faksu. Na naše pitanje kaže da njegova ostavka nema veze s dramom koja se prošlih godina odvijala na Kineziološkom fakultetu. Taj je faks, podsjetimo, prošle godine, zbog neriješenih problema dobio zabranu upisa studenata, a sve se odvijalo upravo u mandatu ovog dekana.

To, uvjerava nas tijekom poziva Sekulić, nema veze s njegovom ostavkom. Štoviše već neko vrijeme želi dati ostavku na mjesto dekana, kaže nam, no prvo je htio riješiti sve s reakreditacijskim postupkom i zabranom upisa. Sad je sve riješeno, kaže, i studenti se upisuju pa je on mirno mogao dati ostavku. Na istoj sjednici na kojoj je Fakultetsko vijeće, tijelo koje upravlja faksom, prihvatilo Sekulićevu ostavku, imenovan je i Frane Žuvela kao privremeni dekan Kineziološkog fakulteta. Kako doznajemo na sjednici Fakultetskog vijeća na kojem se o tome glasalo, Sekulić je s dekanske pozicije razriješen s 35 glasova za, dok je sedmero vijećnika bilo protiv razrješenja. Informacije su to koje nam je u razgovoru potvrdio sada već bivši dekan. No, zanimljivo, ipak nam je propustio reći neke stvari.

Izdvojeni članak
bivši dekan Damir Sekulić u okruglom okviru, u pozadini sportsko igralište

Na splitskom Kineziološkom događa se veća drama, izdana je zabrana upisa studenata u 2023.

Kolege ga htjeli smijeniti, on ih preduhitrio

Iako nam je bivši dekan Damir Sekulić kazao da je on svojevoljno odstupio s čelne pozicije faksa, važno je napomenuti da je to ipak učinio pod određenim pritiskom. Sredinom prošlog mjeseca, točnije 14. ožujka 18 je članova Fakultetskog vijeća na splitskom KIF-u dalo je svoje potpise za pokretanje postupka razrješenja dekana.

Obrazložili su to u pet točaka. Tvrdili su tako da je zanemarivao službene obveze i dužnosti, što je faksu učinilo štetne posljedice; da nije podnosio vijećnicima godišnje izvješće o radu; da nije poštivao procedure pri donošenju odluka; da je krivo i lažno informirao vijećnike i djelatnike faksa; te, na koncu, da je nanio veću nematerijalnu štetu, kako faksu tako i Sveučilištu. Sekulićeva reakcija na to stiže 27. ožujka kada pred Fakultetsko vijeće, nakon što su vijećnici već dali potpise za pokretanje postupka njegovog razrješenja, i sam zatražio razrješenje.

– Poštovane kolege! Ovim putem tražim razrješenje s funkcije dekana Kineziološkog fakulteta u Splitu. Svi smo svjesni činjenice da je u proteklih nekoliko mjeseci situacija na fakultetu postala takva da nije moguće normalno funkcioniranje same ustanove. Za to stanje se osobno osjećam odgovornim, te smatram kako više ne mogu obavljati ovu dužnost, napisao je Sekulić u zahtjevu za razrješenje.

Sve ovo vidljivo je iz dokumenata u posjedu portala srednja.hr, a vi ih možete vidjeti ispod. Prvi dokument je pokretanje postupka razrješenja dekana od 14. ožujka, a onda i dekanov zahtjev za razrješenjem od 27. ožujka ove godine. (Napomena: ako vam se dokumenti ne prikazuju, ponovno učitajte stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kineziološki je dobio katastrofalne ocjene

Podsjetimo; Kineziološki fakultet imao je zabranu upisa u 2022./2023. akademsku godinu, sve za vrijeme mandata sada već smijenjenog dekana Damira Sekulića. Dogodilo se to nakon što je provedeno vanjsko vrednovanje kvalitete KIF-a Split, koji je u brojnim kategorijama ocijenjen minimalnom ocjenom kvalitete. Stručnjaci koji su ocjenjivali faks minimalnu su mu ocjenu dali, među ostalim, u kategoriji studijskih programa, gdje se navodi da fakultet nije ‘jasno definirao nadređene ishode učenja studijskih programa’.

Fakultetu je naloženo i da početkom godine donese kalendar ispitnih rokova kako bi se studeni mogli pripremiti, kao i da mora uskladiti ishode učenja, redoslijed kolegija i ECTS bodove obaveznih i izbornih kolegija. Minimalnom ocjenom ocijenjeni su i nastavnički i institucijski kapaciteti. Trebali su imati više redovno zaposlenih nastavnika.

– Visoko učilište raspolaže vrlo ograničenom površinom vlastitoga prostora, opremom i infrastrukturom potrebnom za ispunjavanje specifičnih potreba studijskih programa te u tome smislu zaostaje za srodnim visokim učilištima u regiji. Na visokom učilištu ukupno je upisano 789 studenata (383 redovitih i 406 izvanrednih studenata). Istodobno, visoko učilište posjeduje približno 934 m2 vlastitog iskoristivog prostora, što znači da raspolaže s 1,18 m2 iskoristivog prostora po studentu. Standard propisuje 1,25 m2 iskoristivog prostora po studentu, što znači da visoko učilište ne udovoljava u potpunosti ovome standardu/kriteriju, piše u izvješću AZVO-a, o kojem smo detaljno pisali.

Izdvojeni članak
vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Senat je trebao sutra glasati o Vlatki Vukelić, ali ipak neće? SDP: ‘Ona javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku’

Nisu davali podršku studentima

Reakreditacija koju je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje pokazala je da Kineziološki fakultet u Splitu ne osigurava dovoljno dobru podršku studentima. Da bi to poboljšali, smatra AZVO, trebali su uspostaviti sustav mentoriranja i savjetovanja za studente. Osim toga, tom su faksu naložili  i da pribave više ‘podrobnih povratnih informacija o zadovoljstvu studenata cjelokupnom kvalitetom studentskog iskustva.’ Podrška studentima iz ranjivih i podzastupljenih skupina ocijenjena je, također, kao nezadovoljavajuća.

To nije sve. Splitski je KIF negativnu ocjenu tada dobio i kada je u pitanju ‘objektivno i dosljedno vrednovanje i ocjenjivanje studentskih postignuća’. Iz AZVO-a su ovom fakultetu preporučili da uspostavi ‘sustav praćenja kvalitete sadržaja kolegija i nastave, koji bi trebao uključivati jasne kriterije i metode vrednovanja i ocjenjivanja’. Nastavnicima faksa preporučili su da idu na radionice i seminare koji će im pomoći pri vrednovanju.


DEKANU SUPRUGA BILA SAVJETNICA

Dekan Damir Sekulić, je tada za srednja.hr rekao da preuzima odgovornost za to što se događa, a onda za druge medije istaknuo kako da čak i u slučaju da ostane zabrana upisa studenata na snazi prije početka tada nadolazeće akademske godina, da će fakultet biti financijski stabilan. Da bi stvar bila još bizarnija, na mjestu savjetnice bivšeg dekana u jednom se trenutku nalazila njegova supruga Nataša Zenić Sekulić. Reakreditacijsko povjerenstvo, naime predložilo je da se uvede funkcija prodekana za vanjsku suradnju, pa je umjesto te funkcije osvanula funkcija savjetnice dekana.


Copy link
Powered by Social Snap